Delen van overvloed door permacultuur

Weggeefwinkels en permacultuur, is er een verband?

Toen ik, uw webmaster, zo’n jaar of 5 bezig was met weggeefwinkels ontdekte ik permacultuur. Ik las die jaren veel tuinboeken, en keek veel documentaires over natuur. Ik ben toen, het was 2008, een opleiding gaan volgen aan de Permacultuur School Nederland, www.permacultuur.eu.

Ik was al een tijdje op zoek naar verbreding en een nieuwe uitdaging… en vond die in de permacultuur. Het spreekt me aan om vele redenen bijv:

Dat permacultuur net als weggeefwinkels voor iedereen is. Het gelegenheid geeft om onderdeel van van oplossing te zij in plaats van een deel van het probleem. En waar weggeefwinkels vaak overschotten kennen, en daar vaak zelfs mee worstelen (zie Overschotten teisteren weggeefwinkels, kan permacultuur ook zorgen voor overvloed op vlakken waarop weggeefwinkels dat niet doen, bijv. voedsel, bouwmaterialen, energie, natuur. En dat dan op zo’n manier dat die overvloed zeker geen probleem wordt, zoals de overschotten in weggeefwinkels soms zijn… Nee er is geen afval omdat gewerkt wordt met gesloten kringlopen.

permalogo01kleinWat is dat permacultuur? Korte uitleg
Permacultuur is een samentrekking van PERMAnente agriCULTUUR. De term werd in 1973 geïntroduceerd door de Australiërs David Holmgren en Bill Mollison, op basis van hun observaties in de natuurbossen in Tasmanië. Ze ontdekten daar een scala van ecologische principes dat ervoor zorgt dat een bos zichzelf duurzaam in stand houdt zonder enig ingrijpen van de mens, en zonder toevoeging van energie of andere toevoegingen van buitenaf. Op basis van deze principes ontwikkelden ze een methode die ook in de land- en tuinbouw kan worden toegepast opdat natuurlijke systemen eeuwenlang kunnen blijven voortbestaan. Evenals culturen.
[edit] Uitgangspunten

De uitgangspunten van Permacultuur zijn zo logisch, dat ze ook op tal van andere terreinen in de samenleving kunnen worden toegepast. Onder de praktische uitgangspunten liggen drie eenvoudige principes:

  • Zorg voor de aarde
  • Zorg voor de mens
  • Delen van de overvloed, soms omschreven als eerlijk delen.

Uitgangspunten die mij als weggeefwinkelier natuurlijk heel erg aanspreken. Want als je kijkt naar de doelstellingen van weggeefwinkels zoals je die op de hoofdpagina www.weggeefwinkels.nl kunt vinden dan kun je zien dat er erg veel overeenkomsten zijn.

Meer weten?! Hier is een duidelijk en bekopt radiointerview
Via onderstaande link kun je naar een interview hierover met mij luisteren, duur 27 min. Ik word geïnterviewd door Joeri Oudshoorn.
www.pianowerkplaats.nl/permacultuur/interview

Dit interview is een onderdeel van een langer (2 uur) programma van occupyradio, dat hier te beluisteren is:

www.occupyradio.nl/2011/11/occupy-on-air-15-november-2011/

Ik kreeg ongevraagd allerlei positieve reacties op dit interview, bloos…. bijv. in de trant van: “Wat duidelijk uitgelegd, en ik wist nog helemaal niet wat permacultuur is…”

Mijn achtergrond
Toen ik de permacultuur jaaropleiding had afgerond, (zie spoor.wiki.xs4all.nl), kon ik er geen genoeg van krijgen, deze opleiding is me beter bevallen dan alle opleidingen die ik daarvoor had gedaan. Het leek me wel wat om zelf les te gaan geven. Ik had al eerder lesgeven op roc’s en hogescholen, en dat lesgeven dat beviel me wel goed. Omdat ik jurist ben, gaf ik de lessen recht. Inleiding recht, arbeidsrecht, vreemdelingenrecht, studiefinancieringsrecht, socialezekerheidsrecht. Lesgeven in permacultuur vergde dus een flinke omschakeling. Een permacultuuropleiding is ook behoorlijk anders dan alles wat ik daarvoor gedaan had, veel minder schools bijvoorbeeld.

Het onderwerp was echter niet geheel vreemd voor me. Want hoewel ik inmiddels al 18 jaar in de stad woon, ben ik geboren op het platteland, in een dorpje naast een natuurgebied. Ik had daar als kind al een tuintje, en een vader die ook les gaf, en wel in techniek. Toen ik in de stad kwam te wonen had ik altijd weelderige balkon- of daktuintjes en huisgenoten die hun zieke plantjes bij mij brachten, die ik dan liefdevol verzorgde, ze zagen in mij een plantjesdokter. Inmiddels woon ik aan de rand van Utrecht in een huisje met een tuintje, dat boordevol staat met eetbaar groen.

Ik volgde verder nog een opleiding voor permacultuurdocenten in Denemarken en heb een jaar als vrijwilliger stage gelopen bij mijn voormalig docent Taco Blom. Hier heb ik ontzettend veel van geleerd. Inmiddels geef ik zelf al weer een tijdje les, en heb ik al heel wat lesuren gedraaid. Taco en ik verzorgen samen de cursussen, waarbij we om beurten lesgeven en soms samen, en dat vind ik een heel fijne combinatie. Taco heeft een tuinderij van 4 hectare, en bergen praktijkervaring. En ik ben dus wat meer theoretisch georiënteerd. Ik heb geleerd dat theorie & praktijk onlosmakelijk verbonden zijn.

Mensen vragen nogal eens: maar kan je daar dan van leven?! Niet helemaal, wij zijn pioniers, maar dat zou wellicht kunnen veranderen gezien het nut van deze materie. Het is geen gesubsidieerde opleiding, en de cursusprijs relatief is zeer bescheiden: toen ik op een universiteit werkte als juridisch adviseur, gaven we eenzelfde bedrag uit aan trainingen van 1 à 2 dagen. Op de Permacultuur School Nederland www.permacultuur.eu verzorgen we daarvoor 18 dagen training. Je zou eigenlijk onze oud-cursisten eens moeten vragen wat ze er van vinden.

De cursisten motiveren me elke dag weer om er veel meer tijd in te steken dan ik ooit betaald krijg. Permacultuurdocent zijn is dus momenteel geen beroep waar je in materieel opzicht rijk van wordt, maar daar is het mij als weggeefwinkelier in hart en nieren natuurlijk ook niet om te doen. Zolang ik me, met al mijn activiteiten, maar net kan redden ben ik tevreden, en zolang ik het nut ervan inzie, blijf ik een aanzienlijk deel van mijn tijd belangeloos weggeven, aan permacultuurprojecten, weggeefwinkels, en als het nog past andere nuttige projecten.

De cursistengroepen bestaan uit een grote diversiteit aan mensen, mensen die in hun hele leven nog maar 1 plant hebben verzorgd (een kamerplant), hoveniers, boerenzoons, mensen met een Frans balkonnetje, mensen met een hectare land, mensen die vele studies hebben afgerond, mensen met nog weinig opleiding. Jong en oud. En deze diversiteit maakt het er vooral interessanter op. En zorgdragen voor diversiteit is een belangrijk principe in de permacultuur, prachtig.

Grts, pinq 14:21, 30 November 2011 (UTC) (Maranke Spoor)