Organisaties die zichzelf Weggeefwinkel noemen maar andere criteria en regels hanteren

Lijst van organisaties die zichzelf Weggeefwinkel noemen, maar andere criteria en regels hanteren. Als je wilt weten waarom deze pagina bestaat kun je hier onderaan deze pagina over lezen.

Principes weggeefwinkels
De principes van weggeefwinkels zijn op de voorpagina uitgebreid uitgewerkt.

Heel in het kort tenminste :   Iedereen  welkom (dus los van mate van materiele rijkdom) om te geven en te nemen, en het dienen van meer dan 1 doel.

Het in rekening brengen van bezorgkosten is geen enkel punt, een initiatief kan prima een weggeefwinkel zijn als deze spullen gratis weggeeft aan iedereen! Maar voor vervoer kosten in rekening brengt.

Andere initiatieven die wel armenpasjes e.d. eisen zijn goederenbanken, kledingbanken e.d.  gelukkig heten de meeste initiatieven die dit doen ook zo, erg fijn voor de communictie van de weggeefwinkels, die uitdaging is toch al groot genoeg, nu een goederenbank vaak juist alles is wat een weggeefwinkel niet is, en ook niet wil zijn. Het is een heel andere tak van sport. 

Vergeet vooral niet dat weggeefwinkels doorgaans kampen met een overschot aan spullen, waardoor het ook bepaald niet nodig is om mensen naar een armenpasje te vragen! Zeker als er maatregelen genomen worden om handelaren te weren, zoals bijvoorbeeld het instellen van een maximum aantal spullen dat (per persoon per dag) meegenomen mag worden, zoals weggeefwinkels vaak doen.

Vergeet ook niet dat als duurzaamheid een van de doelen is, dit een extra reden is om iedereen welkom te laten zijn om ook te nemen. Want hoe is het duurzaam als mensen spullen komen brengen in de weggeef en vervolgens op een uitnodiging om vooral ook te komen als ze iets gebruiken kunnen reageren met: “Nou nee dat heb ik niet nodig, dat laat ik maar hier voor de armen”, en dan vervolgens zelfs dingen nieuw gaat kopen die door kringloopwinkels en weggeefwinkels zonder streng genoeg inname beleid regelmatig worden weg gegooid simpelweg omdat er teveel van wordt ingebracht?

Vertaling van bovenstaande voor ambtenaren:
De principes die weggeefwinkels hanteren in de eerste alinea van de hoofdpagina uitgebreid gedefinieerd. Belangrijk ter inachtneming in deze is het feit dat weggeefwinkels aan aanbodzijde doorgaans niet te kampen hebben met een tekort, doch met een overschot aan materiele zaken, waardoor het ten zeerste overbodig is om winkelende bezoekers te selecteren op onderscheid naar arm en rijk. Daarenboven nemen veel weggeefwinkels maatregelen om die bezoekers die met een commercieel doel de winkel blijken te betreden, lees spullen zoeken om zelf door te verkopen, ervan blijk te geven dat zij in die hoedanigheid niet welkom zijn. Gossie (talk) 23:06, 6 Jul 2007 (CEST)

Marjan IJzerman @stbudgetsupport Weggeefwinkel ,

http://budgetsupport.nl  Niet beter of slechter maar anders.
Enkel voor minima i.p.v. voor iedereen, kernidee van weggeefwinkels.
Doet dus ongetwijfeld allerlei goeds! Net als de andere initiatieven die op deze pagina genoemd worden. Marjan wilde naar eigen zeggen haar initiatief geen kledingbank noemen omdat zij meer doet dan dat! Ik kan me niet voorstellen dat iemand daar problemen mee heeft, helemaal prima haar goed recht, mooi dat ze meer doet e.d. Maar dat Marjan dan van alle woorden in de wereld het woord weggeefwinkel moet kiezen als naam voor haar initiatief terwijl haar initiatief precies datgene doet waar weggeefwinkels een alternatief voor willen bieden vind ik jammer. Door deze woordkeus bemoeilijkt  Marjan de communicatie over wat een weggeefwinkel is. Aan de communicatie over weggeefwinkels besteden allerlei mensen al meer dan 10 jaar lang veel aandacht.

Daarmee bedoel ik dus niet te zeggen dat een weggeefwinkel zoals omschreven op de hoofdpagina van deze website beter is dat hetgeen @stbudgetsupport doet, maar dat zij anders is, het is een ander soort initiatief! Op deze website valt hier zowel op de hoofdpagina als de andere paginas een hoop over te lezen.

Veel weggeefwinkels zijn o.a. in het leven geroepen vanuit de gedachte een plek te creeeren waar iedereen! welkom is en je voor de verandering eens niet anders wordt behandeld omdat je materieel armer bent. http://weggeefwinkels.nl/wat-zijn-weggeefwinkels-2/weggeefwinkels-zijn-geen-armenhuis/

Zie het gesprek over de weggeefwinkel Breda hieronder voor een soortgelijk verhaal maar dan meer uitgesponnen. Dit is inmiddels geen weggeefwinkel meer (en heet ook niet meer zo) maar is een hele nuttige en hele leuke kringloop geworden…

Amsterdam
Weggeefwinkel Level2Give Spreeuwenpark 4-6 Geopend Maandag en dinsdag v/a 13:00 uur tot 15:00 uur (alleen voor mensen met stadspas, voedselbankpas of w-document)
Deze winkel voldoet niet aan het fundamentele criterium dat in een weggeefwinkel iedereen welkom is om te geven en te nemen.
Weggeefwinkel Level2Give uit Amsterdam is een goederenbank, het zusje van de voedselbank, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Goederenbank voor een omschrijving van dit fenomeen.

Den Haag
In Den Haag zit ook een winkel die zich weggeef noemt maar heel veel meer op een goederenbank lijkt dan op een weggeefwinkel. www.stichtingmooi.nl

Breda
Help ons helpen laat op 5 November 2011 zelf weten dat zij geen weggeefwinkel meer zijn, maar doorgaan als kringloopwinkel een ander uiteraard ook nuttig beestje!

Breda Jorisstraat 40 4834 VD Breda Weggeefwinkel Help ons Helpen. Oprichters Jan en Francien Kivits. e-mail: ln.amesacnull@stivik.neicnarf Openingstijden zaterdagmiddag van 14 – 17.00 uur. We werken nauw samen met Thuiszorg, Prisma, Vluchtelingenwerk, SMO. Zij sturen clienten door die een woning hebben gekregen en wij helpen hen met de inrichting daarvan. Verder zijn we open voor iedereen met een kleine beurs. Mensen met grote beurs kunnen tegen donatie gratis spullen meenemen. Maar geen spullen die eerste levensbehoefte zijn voor de mensen die niets hebben. We wijken dus iets af van de “regels” gesteld op deze webpage. Maar alleen met die reden dat we niet willen dat er misbruik gemaakt wordt door handelaren.

Verder halen wij de spullen die mensen voor ons hebben op en brengen ze ook weer bij de mensen die het nodig hebben thuis. Hier staat een vrijwillige bijdrage tegenover. Omdat die benzine zo vreselijk duur is en wij geen andere bron van inkomsten hebben die de kosten kunnen dekken. Want ook wij willen GEEN stichting worden en dus ook geen subsidie. Ook zijn wij op zaterdagmiddag een zoete inval voor mensen die graag een praatje willen maken bij een bakkie koffie of thee. We hebben inmiddels een aantal helpers waar we heel blij mee zijn. Volgens hen is “de ene dienst, de andere waard”. Ons motto is: deel met de ander wat je teveel hebt en maak een einde aan die torenhoge afvalberg. Hiermee zitten we toch aardig in de richting van wat jullie veronderstellen wat een weggeefwinkel behoort te zijn. Vandaar deze plaatsing.

Reactie op Breda door Pinq
Zit inderdaad in de richting ik zal uw adres op de adreslijst laten staan, met een linkje erbij naar een aparte weggeefbreda pagina met uw uitleg erop, gefeliciteerd met de nieuwe winkel! Tegengaan van handel op een andere manier dan door het stellen van een maximum van goederen dat mee mag worden genomen kan zeker geprobeerd worden, ben benieuwd hoe het in de praktijk uitpakt. Laat u eens op deze site weten hoe het bevalt?

Wat het de ene dienst is de andere waard betreft, denk ik dat zeer zeer velen dat denken en vinden, maar het idee van een weggeef is wel dat dat niet altijd (direct) hoeft, en dat het mooi is om een plek te hebben waar je (nagenoeg) onvoorwaardelijk kunt geven en nemen.

Mijn ervaring met materieel rijkere mensen is trouwens dat die toch komen voor boeken en platen en niet voor kopjes, borden, keukentafels, bedden e.d…

De reden dat voor afwijkende projecten een aparte pagina bestaat is o.a. omdat er projecten zijn / zijn geweest, die criteria handteren die lijnrecht ingaan tegen veel van de uitgangspunten van weggeefwinkels zoals beschreven op deze site, maar zich desondanks toch weggeefwinkel zijn gaan noemen, en dat is op zijn minst erg onhandig in de communicatie naar buiten. Het is voor weggeefwinkels al een hele opgave om uit te leggen dat in een weggeef echt iedereen welkom is enz enz enz… en als er dan projecten zijn die een goederenbank zijn mag zich weggeefwinkel noemen dan wordt het al helemaal een onontwarbare kluwen….
grts, Uw Webmaster pinq 17:11, 30 July 2008 (UTC)

Reactie op Pinq door Francien uit Breda
Sorry voor de late reactie Pinq, maar had geen reactie verwacht van jou. Toch een teken dat je geinteresseerd bent in ons initiatief. Je was benieuwd hoe het nu in de praktijk uitgepakt heeft. Nou we kunnen je (nu een half jaar verder)laten weten dat we al 230 inschrijvingen hebben. En daarvan zijn er het laatste half jaar 130 bijgekomen! Wij schrijven de mensen in, omdat ik het heel fijn vind de mensen persoonlijk te kennen. Ook hebben we hun gegevens nodig, wanneer we de spullen thuis gaan brengen. Soms hebben ze een wens en deze hangen we op ons prikbord. Wanneer het artikel dan binnenkomt dan bellen we hen en komen ze de eerstvolgende zaterdag kijken. Of we brengen het meteen door. Dit zijn dan alleen nog maar de clienten die in onze doelgroep vallen. Dan heb ik het nog niet over de losse bezoekers; onze snuffelaars. En natuurlijk al die gulle gevers. Want het lijkt af en toe op een kleine Leen Bakker, zoveel spullen gaan er in omloop. Elke maand richten we bijna een heel huis in. Er komen zelfs mensen uit Rotterdam en Den Bosch bij ons om spullen. Deze komen dan via via bij ons terecht. Het wordt tijd dat er meer Weggeefwinkels opstarten in Nederland. Er zijn er veel te weinig! Jan en ik hebben allebei een parttime baan en daarnaast gaat bijna al onze vrije tijd op aan dit werk. We kunnen het haast niet aan. Dus hoe meer weggeefwinkels er ontstaan hoe beter. Verder wil ik nog kwijt over onze ervaringen de afgelopen maanden, dat er helaas toch nog mensen zijn waarbij bepaalde karaktertrekken ineens zich openbaren wanneer er gratis spullen te krijgen zijn. Namelijk HEBZUCHT. Korte voorbeelden: bij het thuisbrengen van de uitgezochte items, blijkt het huis overvol te zijn. Jongen van 21 had geen bed en sliep op de grond, bij het tonen van een splinternieuw showmodelbed gebaarde hij dat dit niet was wat hij zocht. Hij wilde een bed met elektrisch verstelbare bodem, want zijn buurvrouw (een vrouw met rugklachten die wij hiermee ontzettend geholpen hadden) had die ook een. Deze jongeman heb ik vriendelijk doch dringend verzocht het pand te verlaten. Enfin, laat het duidelijk zijn, dat wij er zijn voor mensen die zelf geen geld hebben om spullen te kopen. Ook niet bij kringloop! Gelukkig hebben we heel veel mensen blij kunnen maken. Een man die na een heupoperatie eindelijk weer goed kan slapen op zijn bed met elektrisch verstelbare bodem. Een vrouw die niet meer op de grond hoeft te slapen. Een gezin die dankzij de gegeven hoogslapers, hun kinderen meer speelruimte kan bieden. Een gezin die met helemaal niets uit opvang een huis hadden gekregen, en nu een compleet ingericht huis hebben gekregen. Dat is de reden waarom we dit begonnen zijn. Mensen blij maken, met spullen die anderen over hebben. Mensen een nieuw leven, een nieuwe kans geven en spullen een tweede leven. Mooi toch. Tot slot wil ik je graag uitnodigen om eens op een zaterdagmiddag te komen kijken. En een gezellig praatje te komen maken. Succes met de webpagina. Groetjes Francien

 

Tweede reactie Pinq
Hoi Francien, Wat leuk van je te horen. Het is ook fijn dat er steeds meer reacties op de site staan, daar hebben anderen dan weer iets aan! Wat je schrijft over het hebben van een parttimebaan is erg herkenbaar voor mij. Ik werk zelf 3 dagen per week betaald en besteed ook het grootste deel van mijn vrije tijd aan vrijwilligerswerk e.d. Momenteel ben ik weer eens een beetje druk, ik ben naast de weggeverij ook bezig met permacultuur en transition towns en daar gaat een hoop tijd in zitten… maar goed ik ken wel iemand in Breda dus als ik daar eens op zaterdag ben kom ik misschien ook bij jullie langs. Ik ben al bij diverse weggeefprojecten geweest en dat is altijd errug leuk! In elk geval bedankt voor de uitnodiging! Grts, pinq 19:51, 19 January 2009 (UTC)

Meer info over Breda vind u hier: http://www.swwhoh.nl/

Meppel Weggeefcentrum  Soms onverwacht gesloten tijdens openingstijden, voldoet niet meer aan de onvolwaardelijkheidsuitgangspunten van www.weggeefwinkels.nl en staat daarom niet langer vermeld op de algemene adreslijst van deze site en wordt gevraagd hun naam te veranderen zodat ze andere weggeefwinkels niet voor extra grote communicatieuitdagingen plaatst.

https://www.facebook.com/weggeef.centrum

 

Deze pagina is in het leven geroepen toen er initiatieven ontstonden die zichzelf weggeefwinkel noemden maar andere criteria en regels hanteerden. Omdat deze initiatieven of betrokkenen daarbij vroegen om een vermelding op deze site een mening nog nadere uitleg of anderszinds…