Overschotten teisteren weggeefwinkels

Dit bericht is nog altijd actueel zie updates uit 2008 & 2013 onder deze tekst. En ook in 2017 hoor en ziek ik nog altijd dit soort overvloed!

Het is bizar maar waar, waar aan de ene kant de armoede groeit en er aan de andere kant weggeefwinkels en voedselbanken als paddestoelen uit de grond schieten hebben weggeefwinkels te kampen met grote overschotten! De weggeefwinkel van Emmen heeft recentelijk zelfs een innamestop van een maand afgekondigd. Zij willen deze tijd gebruiken om ruimte te maken, de sorteerruimte te reorganiseren en voor een herindeling van de winkel.

ScreamwOok in Amersfoort zijn mensen bezig de winkel op te knappen: in Amersfoort is de winkel 2 weken gesloten zowel voor brengers als voor halers, om ff te kunnen klussen zonder dat het meteen weer razenddruk is in de winkel en om rustig overschotten af te kunnen voeren. Ook hier komt structureel veel meer binnen dan eruit gaat en dat terwijl erg veel mensen spullen halen en er best contacten zijn met allerlei andere organisaties die de weggeef verlossen van een deel van haar overschotten. Een beginnend glasgraveerbedrijf dat wel onbedrukte glazen kan gebruiken. De daklozeninloop die leesboeken overneemt. Een organisatie die kleding naar Roemenie brengt en zeer verbaasd/tevreden is over de kwaliteit van de spullen die ze van de weggeef krijgen, en ook de net iets minder mooie kleding nog wel wil voor de poetslappenfabriek. Een mevrouw die af en toe komt om gebruikte brillen op te halen zodat de glazen hergebruikt kunnen worden, waardoor een opticien goedkoper een bril kan leveren aan een materieel armere landgenoot. En dan is er ook nog een organisatie die kleding naar kindertehuizen en zigeunerkampen in Hongarije brengt.

Maar het probleem is dat al die organisaties ook overvoerd raken waardoor de Roemeniestichting bijvoorbeeld geen spullen wil komen halen, en de Hongarijeclub enkel nog kinderkleding wil omdat ze simpelweg meer kleding binnenkrijgen dan ze ooit kunnen vervoeren… Eerder hoorde ik ook nog van een voormalig vrijwilliger van de Leidse weggeefwinkel dat de belangrijkste reden van de sluiting van de weggeefwinkel in Hoenderloo zelfs is geweest dat er teveel werd gebracht.

Iemand ideeen voor oplossingen?

pinq 00:01, 27 Dec 2005 (CET)

Update 13 November 2013 Nog steeds overschotten… vandaag weer eens heel veel overschotten herverdeeld zien worden richting andere organisaties…. en nee aan bezoekers van de weggeefwinkels is ook nog steeds bepaald geen gebrek. Een moeder van een peutertje zij vandaag tegen me dat ze niet zo vaak naar de weggeefwinkel gaat omdat het er zo druk is… wat dat betreft is het juist fijn als het wat rustiger is in de winkel, dan kan deze meer als ontmoetingsplek fungeren, en soms als spelotheek met kids die leuk met elkaar en het aanwezige speelgoed spelen.

En nee nog meer bezoekers trekken is ook niet het doel, echte aandacht werkt is het motto, voor de moeder van dat peutertje en voor alle andere bezoekers.  En Niet hoe vergroten we de omzet, bureacratie e.d. zoveel mogelijk zo snel mogelijk…

De moneylessman Marc Boyle schreef recent het boek http://www.moneylessmanifesto.org/why-free/  hij wil oorzaken wegnemen i.p.v. symptomen bestrijden hij stelt bijv voor voorlopig helemaal geen kleding meer te produceren, zodat de aardse ecosystemen een beetje bij kunnen komen van al dat gesloop, hij stelt dat er voorlopig meer dan genoeg kleding is, en dat kan ik me als persoon die regelmatig is bedolven onder kledingoverschotten natuurlijk heel goed voorstellen.  Waar zijn we mee bezig mensen?! Mode als kunstvorm snap ik wel wat van maar (convectie)mode als ecosysteemsloper? www.storyofstuff.org heeft superleuke tekenfilms over dit soort themas.

Update 2008: Ik blijf verhalen horen over grote overschotten in weggeefwinkels. In Juni 2008 heeft de weggeefwinkel Amersfoort bijvoorbeeld een innamestop van een maand afgekondigd. pinq 19:31, 2 July 2008 (UTC)

Reacties

Hallo!
Het eerste idee wat mij te binnen schiet, is dat er misschien wat nauwer samengewerkt kan gaan worden met dak- en thuislozenopvang. De mensen die vanuit hun (gedeelde) kamertje een woning toegewezen krijgen, hebben vaak alleen wat kleine spullen en kleding, omdat er nu eenmaal niet meer in zo’n kamer past, zij kunnen bij het inrichten van hun nieuwe plekje vast nogal wat spullen gebruiken. Nu zul je misschien denken dat zij jullie wel weten te vinden, maar mijn eigen ervaring is toch dat mensen die in zo’n situatie zitten / hebben gezeten vaak niet helemaal op de hoogte zijn van alle mogelijkheden om hun nieuwe huisje mee in te richten. Als vb. weet ik dat veel mensen een schenking of lening kunnen krijgen om spullen mee te kopen, maar omdat het dan meestal een lening wordt, zitten ze gelijk weer vast aan het systeem door die stomme lening. (Terwijl ze ook spullen bij weggeefwinkels kunnen vinden en daardoor misschien niets of minder hoeven te lenen…)

Ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen!
MissA

Weggeef SRV-man
Wellicht is een SRV-man achtig concept wel zinvol. met een grote wagen, ingericht als winkel de straten door naar de mensen toe. hiermee bereik je een doelgroep die niet zelf naar de winkel kunnen of willen komen. zet bij de deur een collectebus neer zodat mensen die echt niets gratis willen afnemen, hier hun donatie in kunnen doen. Marieke

Leuk idee, thanx pinq 12:56, 2 Jan 2007 (CET)

Collectebussen van diverse goede doelen
Maak een schap met collectebussen van diverse goede doelen. Mensen die zich (nog) beschaamd voelen om gratis spullen mee te nemen kunnen op deze manier ‘afrekenen’. Ellen

Interview met genoeg
Hebben juliie al eens gedacht aan een artikel/interview in/met Genoeg ? Die focussen tot nu toe op kringloopwinkels en bezuinigsites, tot in het buitenland toe. Peter

Tommy Hilfigger Weggeef met nepkassa!
Een tweede ingang maken voor de weggeefwinkel, daar een bordje ‘Tommy Hilfigger’ boven hangen, prijsjes aan de kleren hangen, een nep-pin-machine neerzetten waardoor je in feite niet betaalt – niemand die het merkt… Een serieuze oplossing heb ik niet, behalve zo’n bericht als hierboven in de krant proberen te krijgen! Het woord ‘teisteren’ doet het altijd goed bij journalisten.
Lucas

Focus op kwaliteit
Ik denk net als Lucas, dat als je de weggeefwinkels hetzelfde eruit laat zien als de perfecte spullen die je er aanbied, veel meer mensen begrijpen wat voor kwaliteit er wordt aangeboden en de klandizie stijgt. Misschien kan er een weggeef-outlet opgezet worden, die de verschillende kwaliteiten duidelijker aanbiedt.
Alec

Wat de Amersfoortse weggeef betreft, die ziet er doorgaans al netter uit dan de gemiddelde kringloopwinkel, en al weten de klanten er regelmatig een puinhoop van te maken…. De vrijwilligers blijven opruimen. Maar goed het blijft een oud schooltje ipv een winkelpand en we zitten niet in een winkelcentrum. Het idee van een nep-chique winkel vind k wel grappig. Misschien schamen mensen zich dan minder om iets mee te nemen. In kleinere plaatsen sluiten ook tweedehandswinkels om die reden, mensen willen nieuwe dingen kopen omdat ze bang zijn dat andere mensen hun anders als arme luizen gaan zien…
In een weggeefkraam die tijdens de niet winkeldag wel in hartje stad stond riep er weer een vrouw heel duidelijk, het is voor het oog van het volk maar k neem deze jas toch mee… zovelen doen het om die reden niet, en een andere vrouw dacht dat de kraam spullen verkocht en toen ze hoorde dat het gratis was wilde ze ineens niets meer hebben want dat was niet voor haar zon weggeefwinkel dat had zij niet nodig!
En wat de kwaliteit van de spullen betreft moet het gewoon echt goed zijn anders wordt het toch niet meegenomen en aan verschillende kwaliteiten doen we niet alleen al omdat dan toch enkel het beste spul wordt meegenomen… er is immers altijd meer dan genoeg…
pinq 22:22, 2 Jan 2006 (CET)

Weggeefbakken in bestaande winkels
Maak afspraken met bestaande winkels en plaats weggeefbakken, zoals de 5 euro artikelen bij de benzine stations. het feit dat een winkel weggeefbakken voert trekt klanten voor een winkel (OK aan de ene kant bevordert dat de consumptie weer natuurlijk) maar aan de andere kant creert het awareness en besef en veranderende denkpatroon ten aanzien van het subject.

Das wel een manier om weggeverij te vermengen met andere winkels, en daarmee bereik je dan ongetwijfeld mensen die je anders niet bereikt, k zal t in de groep gooien. Bedankt voor de tip.
pinq 23:09, 4 Jan 2006 (CET)

Meer, al dan niet wilde ideen, zijn meer dan welkom!
pinq 18:52, 9 Jan 2006 (CET)

Advertenties ophangen in Universiteiten studentenflats e.d.
Misschien gebeurt dat al wel, maar advertenties ophangen in universiteiten, studentenflats etc. lijkt me nuttig. Studenten zijn vaak hard op zoek naar gratis spullen voor in huis.

Misschien is het een idee om een klein postertje te hebben (4 x A6) dat mensen als PDF kunnen downloaden om uit te printen en op te hangen?

  •  doel van weggeefwinkels
  • website
  • blanco ruimte voor aantekeningen gebouwbeheer, datum ophanging ofzo.

–Margje

Goedkope kringloop
Het is inderdaad bizar, als je er geld voor vraagt willen mensen het wel “meenemen”, maar gratis… komt zo “zielig” over. En mensen hebben ook hun trots! Vraag er dan 50 eurocent voor of 1 euro, dan hebben de mensen het idee dat ze een “koopje” hebben, en toch het gevoel dat ze geen armoedleiers zijn. En dat geld dat je voor de spullen krijgt, kun je evt. weer doneren aan een “warme maaltijd bank” of Leger des Heils of een ander goed doel.

Goedkope winkels zijn er wel, das een heel andere tak van sport, en het Leger des Heils al helemaal! Verder wordt er wel degelijk veel meegenomen, er komt alleen nog meer binnen! Weggeefwinkels zijn ook zeker niet alleen voor armen, iedereen is welkom, je hoeft echt geen armoedzaaier te zijn om in een weggeef gezien te worden. Veel weggeefwinkels hebben bovendien als doel om te zorgen voor verwarring m.a.w. mensen aan het denken te zetten dat dingen ook anders kunnen. Vaak is een weggeefwinkel ook veel meer dan een doorgeefluik van spullen. In de Amersfoortse weggeef zien we bijvoorbeeld ook mensen die gek zijn van boeken of plaatsen en dan speciaal hiervoor naar onze weggeef komen om ns lekker te pluizen in de boekenkamer of de platencollectie te neuzen. Tegelijkertijd ontmoeten mensen met zeer verschillende achtergronden elkaar op deze manier. Er bestaan ook enkele goederenbanken in Nederland, hier kun je net als in voedselbanken iets krijgen als je kunt bewijzen dat je een armoedzaaier bent. Echte weggeefwinkels daarentegen vragen niet om een dergelijk bewijs omdat iedereen daar welkom is. pinq 00:12, 1 Feb 2006 (CET)

Meer media aandacht
Tot voor een paar dagen geleden had ik zelfs nog nooit van Weggeefwinkels gehoord, en ben ook nog (een beetje) sceptisch, omdat ik nog nooit in zo’n winkel geweest ben. Maar wat ik wil zeggen: 2e handswinkels kent men wel, maar dit is (volgens mij) een tamelijk nieuw begrip, waar in de media véél meer aandacht aan zou besteed moeten worden! Dus ga naar de (plaatselijke) media, en zeg het voort! Ik heb zelf een weblog, waar ik het over de Weggeefwinkel zeker VAAK zal hebben; gewoon, omdat het een enorm goed initiatief is!
Berber, 5 Feb 2006, 02:25

Dag Berber, verschillende weggeefwinkels hebben een enorme stapel aan kranteknipsels waarin zij zelf de hoofdrol spelen. Het is een ‘goed nieuws’-onderwerp waar de media ontzettend happig op zijn. Klik hier voor een online plakboek van een weggeefwinkel. http://gallery.nedworks.org/plakboekweggeefwinkel. Ik nodig je bij deze bovendien uit om langs te komen in de weggeefwinkel van bijv Amersfoort of een andere stad meer bij jou in de buurt om eens rustig rond te kijken en een praatje te maken met de vrijwilligers en de andere bezoekers van de winkel. pinq 12:11, 5 Feb 2006 (CET)

Algemene cultuuromslag
Dag, ook ik ken de weggeefwinkel pas sinds kort, omdat ik toevallig voor een film in LeidsBezet (Leidsestraat 43, Amsterdam) kwam en daar een weggefwinkel bleek te zijn. Verder ben ik via de “wasnoot” op Wiki bij weggeefwinkel beland. Ik denk dus dat bekend zijn met de weggeefwinkel inderdaad een punt is. Een ander punt is dat er misschien (nog) een algemene cultuuromslag nodig is.

Focus op het milieuaspect
Mijn tips: focus op het milieuaspect, als mensen aan het milieu bijdragen door in weggeefwinkels hun spullen te halen dan klinkt het ineens veel positiever dan de gedachte dat je uit ‘hebberigheid’ of ‘armlastigheid’ een weggeefwinkel binnenwandelt. Andere tip: ikzelf erger me er aan dat economie de ‘religie’ is (als ik dit, dat en dat voor jou doe, wat doe jij dan voor mij?). Of: dat je voor elke kwaliteit van het leven zou moeten betalen (tot aan even naar de wc gaan toe!)… Focus er op dat er nog andere manieren van denken bestaan, die wat meer op de idee van ‘vriendschap’ (als ‘liefde’ een te groot woord is) gebaseerd zijn en minder op ‘ruil’ en ‘wederkerige afhankelijkheid’. Focus op de frisheid van de idee van weggeefwinkels.

INDERDAAD! Hier ben ik het mee eens: Vindt een vriendelijk-gezinde vrijwillige designer die wel het imago van de weggeefwinkels wil vernieuwen.. Dus een gaaf, groen logo wat mensen aanspreekt en de boodschap overbrengt en overkoepelende website die alle weggeefwinkels met elkaar verbindt..

Een goed logo zou fijn zijn inderdaad. De overkoelende website is er echter al jaren, daarop staat dit bericht. Alle weggeefwinkels mogen hun adres achterlaten op de adreslijst, een eigen pagina aanmaken en bijdragen leveren aan de andere teksten in deze wiki, daarom heet deze site vanaf het begin af aan ook weggeefwinkels.nl meervoud dus. Grts, pinq pinq 22:31, 2 January 2010 (UTC)

Weggeefdoosjes
Ikzelf moest denken aan een kunstwerk van Elena Simons (zij is ook het brein achter de “burgerbuddy”, zie burgerbuddy.nl). Zij hing een aantal jaar geleden doosjes in de stad op met als tekst: “Wie wat (geld) overheeft, stopt er wat in, wie wat nodig heeft, haalt er wat uit”.

Analyseer je natuurlijke achterban
Maak je bekend bij LLink (www.llink.nl) en bij consuminderaars (www.genoeg.nl). Dat wil zeggen (maar nu raak ik op dreef), maak een analyse van je natuurlijke ‘achterban’ of ‘eigen parochie’ (zoals Llink en Genoeg), van je iets minder natuurlijke achterban maar die nog wel te benaderen zijn, enzovoort. Maak ook een analyse van de thema’s waarop mensen te benaderen zijn: goedkoop/gratis, milieu, politiek statement, fun, snuffelen, de gekste mensen tegenkomen, bijzonder uitje, praktisch idealisme, En De Hebberigen Krijgen Ook Een Kop Koffie, voor een wandeling in het park betaal je toch ook niet…

Superleuk idee!

Goederenbank Den Haag
hallo ik ben sonja en werk ook in een weggeef winkel in Den Haag het gaat heel goed, wij werken met een ooiervaars pas een keer in de maand mogen ze dan iets heel groots meenemen we zijn de dinsdag en donderdag open van 2uur t.m.5uur en donderdag avond van 19 tom 21 uur. Wij hebben ook van alles staan ze mogen in de keuken ook komen en wat daar staat mag ook meegenomen worden. Ik ben daar heel erg blij mee dat er een weggeef winkel is want als je ziet wat de mensen nodig hebben van theelepeltjes t.m.bedden kasten banken tv’s com. echt alles ook boeken en kinderspeelgoed, dat doen we ook om de zoveel tijd dat alleen de kinderen binnen mogen komen da kunnen ze hun hartjes op halen .heerlijk groetjes sonja

Hallo Sonja, De winkel in Den Haag is een goederenbank en dat is toch een behoorlijk ander concept met armoedebestrijding als hoofddoel. Op http://eurodusnie.nl/divers/haags e-weggeefwinkel-6.html kun je lezen dat na de mensen van Den Haag en weggeefwinkelaars van het eerste uur, het daar na een flinke discussie helemaal over eens zijn.

Ook in Utrecht meer brengers dan halers
Hallo. De weggeefwinkel is natuurlijk een prachtig initiatief maar inderdaad, ook hier in Utrecht meer brengers dan halers. Dat was mij ook al opgevallen bij de kringloop. Soms is de winkel niet zo mooi/schoon en daar haken (stom genoeg!) veel mensen op af. De winkel een beetje leuk aankleden kan al veel doen en meestal heb je de spullen daar allang voor! Veel organistaties die spullen naar het buitenland brengen zijn heel blij met de spullen, en dat is alleen maar goed. Dat moet ook blijven gebeuren. Maar daarmee maak je de Nederlanders niet bewust van armoede en overschotten… Ik denk dat het inderdaad ook met de cultuur en gemakzucht heeft te maken. Dat doorbreek je niet zo gemakkelijk.

  • Studenten zijn hele dankbare afnemers. Posters op hogescholen en universiteiten ophangen.
  • Benader instellingen die zich bezighouden met daklozen. Velen krijgen een huisje toegewezen, en hebben dus ook spulletjes nodig.

Adverteer bij de Sociale dienst

Hallo,
Bijna elke sociale dienst heeft een maanduitgave over wetenswaardigheden aangaande de uitkering. Zorg ervoor dat je maandelijks kunt adverteren in zo’n uitgave en maak voor de mensen die net een uitkering hebben aangevraagd of een studie zijn begonnen een pamflet wat mee kan worden gegeven door de ambtenaar of de decaan. Veel succes met jullie geweldige initiatief. Carin

Hallo Carin bedankt voor je bijdrage, ik kan er niet omheen nogmaals te benadrukken dat wij geen goederenbank zijn. Dit staat uitgebreid beschreven op deze pagina en elders op deze site en hier http://eurodusnie.nl/divers/haagse-weggeefwinkel-6.html kun je hier meer over lezen! grts, pinq 00:05, 25 Oct 2006 (CEST)

Collectebus voor initiatief met tegengesteld doel
22 sept 2006 Waarom geen collectebus in de weggeefwinkel,waarin mensen die moeite hebben met het gratis meenemen een vrijwillige bijdrage kunnen doen voor voedselbanken die tekorten hebben aan voedsel? De opbrengst van de giften kunnen voedselbanken gebruiken om voedsel in te kopen om weer uit te delen. Dan kunnen zij de wachtlijsten wegwerken. Zo pak je 2 problemen tegelijk aan!

Adverteer bij de Sociale dienst
Posters ophangen bij sociale diensten,centra voor werk en inkomen en UWV?

Geldloos
Bedankt voor je tips! Ik heb gehoord van weggeefwinkels die uit principe geen collectebus willen bijvoorbeeld omdat ze het echt geldloos willen houden en van mening zijn dat als mensen iets aan een ander doel willen geven dat ze daartoe dan zelf maar het initiatief moeten nemen en omdat mensen bijvoorbeeld niet gestimuleerd moeten worden om hun schuldgevoel af te kopen daar zijn weggeefwinkels niet voor en vooral dat laatste daar kan ik me best wat bij voorstellen.

Experimenten met collectebussen
In Amersfoort hebben we inmiddels van alles geprobeerd met collectebussen, zowel 1 voor een goed doel dat ons had verzocht hun bus in onze winkel te mogen plaatsen als met een collectebus waar mensen die graag iets wilden geven een muntje in konden doen om de kosten van de weggeefwinkel te dekken. Want er zijn natuurlijk altijd kosten bijvoorbeeld voor energie, thee voor de vrijwilligers enz… Helaas echter met weinig succes waardoor we inmiddels geen bus meer hebben. Het heeft vooral nogal wat soap-achtige taferelen ten gevolge gehad zodat de plaatselijke sociale werkplaats voor ons een stalen constructie gelast heeft die in de muur kon worden bevestigd zodat er niet steeds een vrijwilliger op de bus hoefde te letten i.p.v. haar aandacht te besteden aan de zeer vele goedwillende bezoekers die meer verlegen waren om een praatje dan om een plaatje…. Dat is namelijk iets wat wij vanaf het begin erg belangrijk hebben gevonden een plaats zijn waar aandacht voor elkaar is en het nu eens niet om geld draait…. echte aandacht werkt!

Geen goederenbank
Bovendien zijn wij geen goederenbank (als in een zusje van een voedselbank/kledingbank e.d. met als hoofddoel armoedebestrijding.) Zie http://eurodusnie.nl/Geen-Paniek/Alternatieve-economie/Haagse-Weggeefwinkel-2.html voor een discussie hierover.

Na 3 jaar iets te bekend ?!
En wat het ophangen van posters betreft en op andere wijzen aandacht trekken dat doen we al een tijdje nauwelijks meer omdat er dan toch echt eerst een paar weggeefwinkels bij moeten komen in Amersfoort want we hebben juist geen gebrek aan bezoekers! Zeker het eerste uur is het zo druk dat we meestal niet meer toekomen aan een praatje met de mensen en dat vinden we errruggg jammer. Na 3 jaar zijn we misschien wel iets te bekend het probleem is meer dat er altijd hoe dan ook meer gebracht wordt dan gehaald het maakt niet uit wat we ook roepen al laten we in de krant zetten “Weggeefwinkel heeft er genoeg van” De weggeefwinkel kampt met een chronisch overschot aan spullen (vooral kleding) en is in het kader van de landelijke niet winkeldag een actie begonnnen om mensen te stimuleren iets nieuws bij hen te halen in plaats van weer iets nieuws te kopen… Het resultaat is wederom dat mensen denken ach wat een sympatiek initiatief, hun zolder opruimen en massaal hun spullen komen brengen. En vervolgens ook nog denken/zeggen nee ik hoef niet in de winkel te kijken ik heb dat niet nodig ik ben niet arm om vervolgens weer naar de winkelstraat te rennen om daar lekker wat nieuws uit te zoeken grrr…. Als ze (juist ook degenen die in financieel opzicht niet arm zijn!!!) die leuke spulletjes nu eens bij ons zouden halen dan zou er misschien eens evenwicht kunnen ontstaan!

Maar hoe krijg je dat voor elkaar?!

Grts pinq 10:54, 23 Sep 2006 (CEST)

Spullen uitwisselen tussen weggeefwinkels

Hoi Pinq,
Is het niet mogelijk om de spullen onderling uitwisselbaar te maken tussen de weggeefwinkels? Er wordt toch met de spullen gereden, oke, het is een eind verder weg, maar zonde om het weg te moeten gooien of om de tent te sluiten, toch? Of doorschuiven naar andere tweedehandswinkels?
M vr gr. Carla

Andere projecten hebben ook overschotten!
Is zeker prima, als de mogelijkheid er is gebeurt het ook wel. Bijvoorbeeld toen de weggeef van Utrecht net een nieuw pand had en nog weinig spullen, verder wordt er ook van alles doorgeschoven naar andere projecten (zie boven) maar helaas is het maar al te vaak zo dat andere winkels ook een overschot hebben. grts,pinq 16:48, 13 April 2008 (UTC)

Organiseer weggeefmarkten
Niet alles heb ik gelezen, niet alle aspecten heb ik met de meeste zorgvuldigheid doordacht. Ik neem dingen zonder enige schaamte (wel met dank) gratis mee. Ik geef ook graag dingen gratis weg. (Ik ben meestal verre van rijk en soms platzak, tot aan incassobureau’s toe.)Wat de ‘concurrentievervalsingseffect’ van weggeefcircuits is vind ik van secundair belang. (Megashoppingcenters en Hypermarkten hebben een groter effect op het MKB-gebeuren in kringen van winkeliers en gerelateerde wezens met een menselijk bestaan, die ook aandacht verdienen.)

Mijn suggestie – hoe onbezonnen ook – is dat er, nu er een weggeefwinkelsnetwerk bestaat, ook weggeefmarkten zouden moeten worden georganiseerd. Bij voorbeeld op plekken waar er op één of enkele dag(en) in de week al een markt is. Da’s nuttig voor bekendheid en uitstalstanden. Wie de kosten – want die zijn er dan wel – moet dragen? Gemeentes, K’svK,(of moet ik KvK’s schrijven?), individueële donaties van wie er al dan niet gratis inkopend langs slenteren? Gesponsord door bekende grootheden uit het sponsorwezen, lees: banken, verzekeraars, één enkele electronica-gigant, telecom+ICT grootheden en/of wannabe’s? Interessante vragen en nijpende dillemma’s, met tijd voor misschien onvolmaakte maar verwezenlijkte antwoorden in de gedaante van zulke markten, want die zijn mij liever dan slavenarbeid met goedkope producten van elders én hier(!!) en de wel en wee van concurrentiestrijd die er per definitie op gebaseerd is dat wie een ‘product’ (en dit moet je heel abstract opvatten naast alle concreetheid van dien) tot stand brengt, zelf niet in de gelegenheid is dat aan te schaffen. Geef de weggeefmarkten weg. (Dus)
Rigó

Meer accent leggen op het Milieu
Wat meer het accent leggen op het millieu. Ik werk zelf in een kringloopwinkel waar ook klanten komen die zeggen dat ze alleen maar komen kijken en niet kopen omdat ze het niet nodig hebben. Ik wijs ze er dan op dat door niet nieuw te kopen maar iets te hergebruiken de afvalberg minder hoog wordt. Meestal trk ik ze daarmee wel over de streep. Groetjes Saartje.

He Saartje bedankt voor je bijdrage, dit is een belangrijk punt waar alle weggeefwinkels wat mij betreft veel aandacht aan zouden moeten blijven! besteden…. grts,pinq 19:22, 2 July 2008 (UTC)

Adverteer bij de sociale dienst
Misschien is het een idee om actief bij CWI en aanverwante instellingen te adverteren/mailen/schrijven? Bewindvoerderskantoren aanschrijven, Bij de voedselbanken folders achter te laten, GGZ/Riagg/verslavingszorg? Dit zijn allemaal instanties die veel te maken krijgen met mensen die erg weinig te besteden hebben. Gr Yvette

Transition Towns & andere lokale projecten
Beste Yvette en anderen, Nogmaals voor alle duidelijkheid, weggeefwinkels die al wat langer bestaan hebben doorgaans juist veel bezoekers, soms meer dan de vrijwilligers aankunnen, dus daar zit het probleem niet! Het gebeurt zelfs dat weggeefwinkels tijdelijk stoppen met het promoten van hun winkel omdat ze niet aan hun eigen succes ten onder willen gaan. Er is bizar veel te veel, er wordt veel teveel gekocht op het moment. Ik krijg steeds mails van het kaliber,” Ik heb een nieuwe keuken gekocht, mag de oude keuken waarvan enkel een knopje stuk is naar de weggeefwinkel? En als ik dan terug schrijf dat dat niet gaat passen en dat het me sowieso een beter idee lijkt een goede reparateur te zoeken dan krijg ik als antwoord dingen als: Bedankt voor uw tips maar ja een mens wil wel eens wat nieuws!’

Nu ik ruim 5 jaar bezig ben geweest met weggeefwinkels kom ik meer en meer tot de conclusie dat de oplossingsrichting eerder ligt in het starten van transition towns bijvoorbeeld volgens de methode van Rob Hopkins en in het lid worden van de church of stop shopping. Deze projecten hebben net als weggeefwinkels een positieve insteek. Als het deze kant op gaat met de maatschappij dan wordt de wereld een heel veel prettiger plaats om te verblijven. En zijn er juist ook voor mensen die in de huidige maatschappij buiten de boot vallen vele nuttige dingen te doen die een bijdrage leveren aan de maatschappij. Hierdoor zijn kosten voor zorg e.d. veel lager en worden samenlevingen gecreererd die zoveel veerkrachtiger zijn dan de huidige dat zaken als als climate change en peak oil ons niet meer kunnen deren. Sterker nog transition towns vormen hiervoor een oplossing. Ik vind het dan ook niet zinnig om me te richten op armoedebestrijding binnen het huidige systeem omdat dit enkel symtoombestrijding is en geen oplossing bied. Mede hierom hebben weggeefwinkels armoedebestrijding niet als hoofddoel, gratis winkels waarbij dat wel zo is zijn goederenbanken (het zusje van de voedselbank) zoals uitgelegd staat op de hoofdpagina van deze site weggeefwinkels.nl.

Ook andere (zeer) lokale projecten voor op het gebied van alternatieve economie, energie, millieu kunnen m.i. bijdragen aan oplossingen.

grts, pinq 08:34, 15 October 2008 (UTC)

Aanbod van kunstenaar!
Annet uit het bericht hieronder wil wel eens een workschop kunstig knutselen met overschotten verzorgen, adres bekend bij pinq 19:36, 10 May 2009 (UTC)

Beste mensen van de weggeefwinkel,

- Wat een heerlijk en verwarrend concept dit! Wat vinden jullie ervan om ns een project met kunstenaars te doen. Je zou een soort event kunnen doen dat op een dag er ter plekke dingen uit de weggeefwinkel die mensen uitzoeken door kunstenaars worden vermaakt tot kunst danwel worden opgeleukt door creatievelingen en dat mensen het daarna mee kunnen nemen. En dan zou je ook nog een workshop kunnen geven iets als ‘maak een kunstwerk van je … ‘, waarbij mensen iets uit de weggeefwinkel kiezen en het dan zelf ‘opleuken’ of helemaal ombouwen tot kunstwerk. Of dat je een aparte hoek maakt in de weggeefwinkel met kunstwerken gemaakt van spullen uit die zelfde weggeefwinkel. En dan zou je ook elke maand een thema kunnen hebben. En wellicht hier zelfs een column in e.o.a. blad mee kunnen vullen.

- In Rotterdam is studio hergebruik (www.studiohergebruik). Zij verkopen kunstwerken en gebruiksvoorwerpen van gerecyclede spullen. En zij geven ook workshops. Wellicht dat deze workshopleiders ook bij jullie iets kunnen geven. Of je zou misschien met kunstacademies kunnen samenwerken of kunstenaarscollectieven etc. hiervoor.

- Je kunt ook kinderfeestjes organiseren. Of misschien zelfs bedrijftrainingen om dit soort crea dingen te doen en dan de link leggen als ‘wat er in deze winkel allemaal te geef is en beschikbaar, dat kun je ook vergelijken met wat er bij je medewerkers beschikbaar is als je er oog voor hebt. Zoiets.
- Hartelijke groeten,
- Annet

Marktplaats
Ik denk dat veel mensen niet van het bestaan van een weggeef winkel weten, op marktplaats staan immers genoeg advertenties van mensen die gratis of goedkope spullen nodig hebben. Misschien dat als je daar een advertentie plaatst je meer mensen weet te bereiken, als je hier een foto bij zet zien mensen ook dat er ook spullen voor hun tussen zitten. Ik wist namelijk ook niet van het bestaan af tot ik een advertentie las op www.gratisoptehalen.nl.

Facebook
Hier kan je een pagina aanmaken, wat foto’s plaatsen allemaal gratis. Er zitten ook tweedehands kledingzaken tussen, een initiatief voor maandelijkse kledingruil etc. Allemaal andere concepten, maar je kunt er ‘vrienden’ mee worden waardoor je mensen die daar naar kijken ook naar de weggeefwinkels laat kijken.