Weve got to exorcise credit cards

The church of life after shopping
Meer dan eens hebben mensen me gevraagd of weggeefwinkels een exponent zijn van een bepaalde religie. Of zelfs: “Vanuit welk geloof doen jullie dit?” Mijn antwoord was altijd vanuit geen enkel geloof, er zit wel een overtuiging achter maar die is niet religieus van aard. Ik vind dat religie een privé-aangelegenheid is en dat ieder voor zichzelf moet kunnen bepalen of en zo ja welk geloof hij aan wil hangen.

Recentelijk kwam ik echter een kerk op het spoor die ik jullie niet wil onthouden. Een kerk die net als veel weggeefwinkels enthousiast deelneemt aan niet-winkeldag. Het gaat om “the church of life after shopping”, de kerk van reverend Billy die samen met zijn gospelkoor de megamalls van de VS (en soms ook andere landen) intrekt om de shoppers bewust te maken van hun koopgedrag.

Op internet (you tube en video google) zijn diverse filmpjes van het werk van Reverend Billy te zien. Zijn werk heeft een hoog The Yes Men-gehalte. Zo drijft hij de duivel uit de creditcards van koopzieken, door hen te bewegen hun creditcards door te knippen. Dit naar aanleiding van het feit dat zeer veel Amerikanen pas in mei de schulden kunnen afbetalen die zijn ontstaan tijdens de kerst van het jaar daarvoor! Billy raadt hun aan lokaal geproduceerde kado’s te kopen bij de lokale middenstand, in plaats van het kopen van zo veel mogelijk kado’s in zo groot mogelijke winkelcentra. www.revbilly.com

  • Een korte preek van Reverend Billy (op YouTube).
  • En een fragment van de Buy Nothing Day 2006, met het (toen nog kleine) Church of Stop Shopping Gospel Choir (op YouTube).
  • What would Jesus buy? Film van anderhalf uur, uit 2008, waarin Reverend Billy en het Church of Stop Shopping Gospel Choir worden gevolgd vanaf 1999. (op Video Google)

Op www.koopniets.nl is meer informatie te vinden over niet winkeldag (buy nothing day) in Nederland.

Shopping mall Tilburg
Naar aanleiding van de geplande bouw van een mega shopping mall in Tilburg heeft reverend Billy gedreigd om naar Nederland te komen om ook hier zijn religie te verkondigen.
grts,pinq 11:50, 13 October 2008 (UTC)

Reverend Billy in België
In maart 2008 was de predikant van de Church of Stop Shopping in België aanwezig bij een Shop ‘n’ Drop-actie tegen verpakkingsmateriaal. Met kreten als “Changeluja! Amen!” om te verandren van consument in citizen, en “Localluja!” om de economie samen lokaler te maken.

www.indymedia.be/nl/node/26715 (video)

Reverend Billy stond verder geprogrameerd in De Vooruit en in de tv-show de Laatste Show.

En dan is er ook nog nl.wikipedia.org/wiki/Reverend_Billy .

Gossie 16:48, 13 October 2008 (UTC)