Weggeefwinkels zijn geen armenhuis

Wat is er nu zo bijzonder aan een weggeefwinkel? Bestaan er niet al instellingen die precies hetzelfde doen? Zijn jullie niet gewoon de 12001ste liefdadigheidsinstelling van Nederland?

Nee hoor weggeefwinkels hoeven niet eens als goed doel bedoeld te zijn, zorgen voor verwarring / een alternatief bieden voor de wegwerpmaatschappij kunnen ook een hoofddoel zijn.
Er zijn zelfs weggeefwinkeliers die goede doelen een ongewenst verschijnsel vinden, omdat ze de status quo in stand helpen houden die zij nu juist uit willen dagen. Dit doen deze weggeefwinkeliers door te werk te gaan als verwarringsmonteur. In een winkel komen waar iedereen! gratis kan winkelen is toch wel iets dat velen in meer of mindere mate aan het denken zet, “He wat geen kassa?! Uitgesproken op verbaasde toon heb ik regelmatig gehoord. Daarnaast kunnen er interessante gesprekken uit voortkomen.
De verwarringsmonteur heeft o.a. als doel de maatschappij te leren dat het ook anders kan. Steunen van goede doelen kan worden gezien als een vorm van symtoombestrijding, die niet bijdraagt aan broodnodig geachte verandering maar deze juist tegenwerkt en/of verdraagt. (Alinea toegevoegd op 17 Februari 2013 na feedback van Anita Marskamp & Marjan IJzerman, waarvoor dank.)

Weggeefwinkels vragen mensen niet om een almoes maar verlossen ze van een probleem, namelijk hun uitpuilende huizen, het komt dan ook regelmatig voor dat de mensen die iets weggeven nog blijer zijn dan de mensen die het weer meenemen, want dingen weggooien die nog goed zijn daar houden de meeste mensen gelukkig niet van.

Onder andere omdat in onze winkel iedereen welkom is komt er meer dan genoeg binnen. Want de mensen die de overschotten hebben lopen wat rond en nemen misschien een potje wat ze toevallig heel erg mooi vinden mee, of een boek wat ze nadat ze het gelezen hebben ook nog wel ‘ns terug willen brengen, hun huis was immers al te vol. Rondlopen in een snuisterijenwinkel is nu eenmaal iets dat erg veel mensen leuk vinden, en als die dan nog gratis is ook geeft het sommige mensen een soort van eeuwigdurend Sinterklaasgevoel. Heel fijn om daar aan bij te kunnen dragen zonder het slopen van de planeet door overconsumptie.

Vervolgens komen die mensen die de overschotten bezitten bijna altijd terug, nadat ze hun zolder hebben opgeruimd… met veel dozen mooie spullen. Of ze drukken je wat muntjes in de hand, en als we dan aangeven dat dat niet hoeft, zeggen ze soms, dat is om koffie en koekjes voor de vrijwilligers te kopen dat hebben jullie wel verdiend…

En bijkomend voordeel blijft (en dat vinden wij van de weggeefwinkel Amersfoort erg belangrijk) dat mensen zich net iets minder schamen als het een winkel voor iedereen is en niet speciaal voor armen. Want veel mensen schamen zich ontzettend voor het feit dat ze de materieel gezien de rijkste niet zijn.

In de praktijk komt het er op neer dat door middel van onze winkel veel overschotten van rijk naar arm worden verplaatst. Maar ook de armere mensen hebben wel regelmatig wat weg te geven hoor, kinderspullen bijvoorbeeld, kleding en speelgoed daar groeien ze zo snel uit dat dat soort goederen uitermate geschikt zijn voor een weggeefwinkel, we hebben er dan ook veel van, de afgelopen week weer zoveel dat het weer ‘ns niet in de winkel paste en er weer een flinke auto vol naar andere organisaties is gegaan. Verder vinden wij het belangrijk dat alles niet alleen maar om de spullen draait maar dat mensen ook met elkaar in gesprek komen, rijk en arm dik en dun, zwart en wit, en dat gebeurt ook regelmatig.

grts, pinq 19:04, 6 Feb 2007 (CET)

Update 2013 De overschotten zijn afgenomen maar is er nog steeds bepaald geen schaarste.