Welkom op weggeefwinkels.nl website met informatie over de vele weggeefwinkels in heel Nederland. Op deze hoofdpagina en via het menu hierboven is een in meer dan 10 jr tijd verzamelde schat aan informatie te vinden over weggeefwinkels. Wat het naast het wezenskenmerk onvoorwaardelijkheid! precies is, op welke plekken je een weggeefwinkel vinden kunt, hoe je een weggeefwinkel start en veel, heel veel meer!

Kijk na het lezen onderaan deze pagina voor de adreslijst van weggeefwinkels

Wat zijn weggeefwinkels?
Een weggeefwinkel is sociaal cement van een wijk en een winkel waar spullen gratis te verkrijgen zijn. Een wezenskenmerk van een weggeefwinkel is onvoorwaardelijkheid, dat iedereen er welkom is, zowel om spullen te halen als om spullen te brengen, dus zonder dat hier voorwaarden aan worden gesteld. Omdat hergebruik beter is voor het milieu, en weggeefwinkels doorgaans kampen met grote overschotten, is er ook bepaald geen aanleiding om de 1 wel en de ander niet toe te laten. Ook investeren vele weggeefwinkelaars hun tijd liever in mensen dan in administratie.

Het motto van de weggeefwinkels is ontleend aan Mahatma Gandhi:

“Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.”

Winkels/instellingen die gratis dingen weggeven maar enkel materieel armeren toelaten danwel andere voorwaarden stellen heten geen weggeefwinkel maar goederenbank, kledingbank, of iets anders creatiefs.
De goederenbanken hebben, net als voedselbanken, als hoofddoel om materieel armere mensen te voorzien van wat ze gebruiken kunnen.

Wezenskenmerken van weggeefwinkels zijn, dat iedereen welkom is om te geven en te nemen en dat ze meerdere doelen dient, bijvoorbeeld:

 • Het bieden van een plek waar het nu eens niet om geld draait maar om medeleven en respect. Een-geld-vrije-oase.
 • Zorgen voor sociale samenhang in de wijk, gratis buurthuis.
 • Een alternatief bieden voor de wegwerpeconomie.
 • Zorgen dat heel verschillende mensen elkaar ontmoeten.
 • Het creëren van een plek waar iedereen welkom is.
 • Laten zien dat het ook anders kan.
 • Zorgen voor verwarring.
 • Laten zien dat je heel veel kunt bereiken door gewoon te dóén.
 • Mensen confronteren met hun eigen hebzucht.
 • Een bijdrage leveren aan een beter milieu.
 • Armoedebestrijding.

Een weggeefwinkel bij jou in de buurt zoeken of oprichten? Via het menu hierboven vind je een adreslijst van weggeefwinkels en een schat aan informatie over het oprichten en draaiende houden van een weggeefwinkel.

Vrijwilligers
Weggeefwinkels worden gerund door vrijwilligers, en bestaan bij de gratie van giften. Weggeefwinkels ontvangen geen geldelijke subsidie van de overheid. De meeste weggeefwinkels bevinden zich in kraakpanden of zijn als kraakpand begonnen. Hiernaast bestaan er ook weggeefwinkels die een (tijdelijk) leegstaand pand mogen lenen. Weggeefwinkels bieden mensen aan de ene kant de gelegenheid hun afgedankte spullen een tweede (of derde of vierde) leven te geven en dragen op die manier bij aan het verminderen van de verspilling, en aan de andere kant kan iedereen er gratis goede spullen zoeken die hij/zij gebruiken kan. Artikelen waarin meerdere mensen geïnteresseerd zijn, kunnen in een weggeefwinkel eventueel worden verdeeld door bijvoorbeeld te selecteren op motivatie, een verloting enz.

Verwarring
Het is voor de meeste mensen die voor het eerst binnenkomen in een weggeefwinkel even wennen: er hoeft en kan zelfs niet afgerekend worden. Alle tweedehands-spulletjes die er liggen, of het nu kleding is, een boek, speelgoed, huisraad, een computer of een pollepel, het is allemaal gratis mee te nemen. En er is in de meeste weggeefwinkels voor iedereen wel iets te vinden wat hij/zij nodig heeft of leuk vindt om mee te nemen, of aan iemand anders cadeau te geven. Hoe dan ook zorgen weggeefwinkels nog al eens voor verwarring, vooral bij nieuwe bezoekers. Je ziet ze gewoon nadenken…. Soms komen ze vertellen hoe verbaasd ze zijn. He dit kan dus ook! Belangeloosheid bestaat echt. Je hoeft niet altijd (meteen) iets terug te vragen. En vergeet niet dat wie goed doet doorgaans ook goed ontmoet.

Overschotten
De meeste weggeefwinkels kampen met flinke overschotten. Zie het artikel ‘Overschotten teisteren weggeefwinkels‘ voor een discussie hierover. Verschillende weggeefwinkels zijn ook ontstaan omdat de oprichters ergens tegen overschotten opliepen en dachten: daar is wel iets nuttigs mee te doen.

De weggeefwinkeliers hebben de bedoeling om concreet de confrontatie aan te gaan met de allesoverheersende geldeconomie en de overmatige consumptie in de moderne westerse samenleving. De weggeefwinkel staat in de opvatting van de initiatiefnemers lijnrecht tegenover de heersende logica van de geldeconomie, want geld is er niets waard en alle in de winkel aanwezige spullen worden zonder dat daar ook maar iets tegenover staat, weggegeven aan diegenen die ze gebruiken kan.

Sommige weggeefwinkels werken ook mee aan de jaarlijkse internationale Niet-Winkeldag; op www.koopniets.nl staat meer informatie hierover.

Maximaal aantal goederen
Sommige weggeefwinkels hanteren wel een beperking wat betreft het aantal goederen dat iemand per keer mag meenemen. Dit is om te voorkomen dat handelaren de winkel leeghalen en de spullen gaan verkopen. Het is ook omdat de winkels geen plek willen zijn waar mensen schaamteloos al hun zakken vol kunnen stoppen met spullen die ze niet nodig hebben. Het is de bedoeling dat iemand zich even afvraagt of zij een ding wel gaat gebruiken zodat het niet nu weer op háár zolder stof gaat liggen vangen.

Verschil met kringloopwinkel
Is een weggeefwinkel nu eigenlijk wel echt iets anders dan een kringloopwinkel? Naast de reeks doelstellingen van weggeefwinkels zoals hierboven beschreven zijn er duidelijk verschillen deze worden hier beschreven. In kringloopwinkels worden de goederen ook veelal ingeleverd zonder dat er voor betaald wordt. Maar in kringloopwinkels wordt wel een prijs gerekend voor de goederen die worden aangeboden, deze kan afhankelijk van de doelstelling van de kringloopwinkel kostendekkendheid overstijgen. Een weggeefwinkel is vaak ook minder gericht op de spullen. Daarnaast werken in kringloopwinkels naast vele vrijwilligers soms ook 1 of meerdere betaalde krachten. Weggeefwinkels hebben vaak ook een sociale doelstelling en/of zijn ze een onderdeel van een groter geheel, met bijvoorbeeld een gratis internetclub en een eethuis, een vrije ruimte voor kunstenaars enz enz. Daarnaast is het mogelijk dat de winkel niet helemaal is volgepakt met spullen maar er bewust ruimte vrij is gelaten, om aan te geven dat meer niet altijd beter is, en/of mensen de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten. Gezien de grote overschotten waar weggeefwinkels mee te kampen hebben is er zeker plaats voor meer winkels.

Op verzoek kan u hierover een presentatie bestaande uit enkele fotos, en sheets met teksten over weggeefwinkels worden toegezonden. De presentatie is beschikbaar in openoffice presentatie, powerpoint en PDF-formaat. info@weggeefwinkels.nl

For more information in English, German and Dutch: please check the site menu above.

logo-active

============

Dit is een adreslijst van fysieke weggeefwinkels in Nederland.

Heb je een wijziging of toevoeging voor deze adreslijst? Mail het graag even naar info@weggeefwinkels.nl of Twitter naar @marankespoor.
Dit is een voor en door de gebruikers initiatief, zonder input werkt het niet, maar gelukkig komen er al ruim 12 jaar regelmatig berichtjes met wijzigingen, en natuurlijk leuke nieuwtjes over de weggeefwinkels!

Voor de meeste weggeefwinkels geld dat het no-budget initiatieven zijn doorgaans zonder vervoer. Waardoor spullen komen halen/brengen niet realistisch is. U kunt er doorgaans zelf spullen halen & brengen tijdens de openingstijden. Vaak is er een beperking aan de grootte van de spullen, en dienen ze schoon & heel te zijn.

Wezenskenmerk van een weggeefwinkel is dat iedereen en welkom is om te geven en te nemen en dat zij meerdere doelen dient. Is niet iedereen welkom om te halen en te brengen dan is er geen sprake van een weggeefwinkel, maar bijvoorbeeld van een goederenbank, een heel ander beest.
Op de rest van deze website is een gedurende meer dan 12 jaar verzamelde schat aan ervaring met weggeefwinkels te vinden, doe er uw voordeel mee! Heeft u na het doorlezen van deze website nog vragen dan bent u van harte welkom deze te sturen naar info@weggeefwinkels.nl. En omdat er de afgelopen week wederom 2 belverzoeken waren vraag ik uw aandacht en begrip voor het volgende, www.weggeefwinkels.nl beschikt niet over een tijd/geld -budget om te bellen met mensen die geen enkele blijk geven van het hebben gelezen van de site. Groets & Goeds en heel veel succes gewenst met al het goede dat u doet!

Adreslijst Weggeefwinkels in Nederland

 • Amsterdam kent diverse weggeefwinkels:
  • Amsterdam Westerpark

  de Buurtboerderij op de Spaarndammerdijk 319 [buurtboerderij] www.buurtboerderij.nl Maandag 14:00- 18:00 Dinsdag t/m zondag 10:00- 18:00
  Aangepaste openingstijden in de winter! 12 p.m – 4 p.m. (every day). Amsterdam

  Heliotroopstraat 28 Amsterdam Noord.

  Onze openingstijden zijn: woensdag en vrijdagmiddag van 13 uur tot 15 uur.

  Ook zijn wij te volgen op Facebook.onder de naam: Weggeefwinkel Bloemenbuurt.

  • Weggeefwinkel Beemsterstraat
  Beemsterstraat 524
  1024 BT Amsterdam
  Open Maandag 15:00 – 17:00 & Dinsdag van 10:00 tot 12:00.
  https://www.facebook.com/WeggeefwinkelBeemsterstraat/

  Pretoriusstraat 43 een stuk voorbij OLVG

  http://joesgarage.nl ; joe@squat.net Openingstijden zaterdag van 14u – 18u.

  • Amsterdam IJburg

  Buurtwoonkamer de Groene Gemeenschap. Barkasstraat 7A http://degroenegemeenschap.org
  https://twitter.com/_d_g_g
  Openingstijden: op afspraak of tijdens bijeenkomsten. Voor kleding, boeken en andere kleine zaken

 • Baarn Prof.Meijerslaan 3 (Ingang naast het fietsenhok )
  sandra_mets@msn.com 0657329210 open
  Woensdag van 14.00 tot 17.00, Zaterdag van 14.00 tot 17.00
 • Bilthoven Prins Hendriklaan 28,3721 AT Bilthoven
  openingtijden: iedere vrijdag van 14:00 tot 18:00 Facebook: https://www.facebook.com/WeggeefwinkelBilthoven
 • Beek-Ubbergen: Weggeefwinkel ‘Het Geefhus’. Kulturhus Beek, Roerdompstraat 6, 6573 BH Beek-Ubbergen. Openingstijden: woensdag 13.30u-15.30u en zaterdag 11.u-13u. Vakanties gesloten. Kinderkleding, boeken en CD’s/DVD’s. Contact: geefhus@gmail.com. Facebook: https://www.facebook.com/#!/hetgeefhus
 • Brummen(Gld) Dit is een Ruilwinkel dat is net anders, met als prachtige naam Ontmoet & Co http://www.gelukenco.nl/t30/ruilwinkel-ontmoetenco Egelantier 41 a, 6971 NA Brummen Open wo. En za 13:30 -17:00 uur leensen@xs4all.nl
 • Delfzijl http://weggeefwinkelvoorelkaar.nl
  Waterstraat 66, 9934 AX Delfzijl. In de winkelstraat.
  Voor informatie kunt u terecht bij Anita van der Deen Tel.nr: 06 – 28418810dinsdag en donderdag 9.30 – 13.00 uurwoensdag 9.30 – 16.00 uurvrijdag 12.00 – 16.00 uurzaterdag 11.00 – 15.00 uur.Hou ons in de gaten via Facebook.
 • Den Haag: Weggeefwinkel Bea-nix, Beatrijsstraat 12 2531 XE, openingstijden via facebookpagina.
 • Den Helder: Weggeefwinkel Overvloed Seringenplein, Seringenlaan 32, 1783 EB Den Helder. Geen kleding. De ruime Openingstijden vanaf 12 jan 2016 zijn: dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-16.00 overvloed@ziggo.nl Voor informatie Jill Voysey 0223 617703. Mobiel 06 37360852 http://www.overvloed-denhelder.nl
  Heeft ook een fbpagina.
 • Den Bosch Buurtbieb/weggeef studio bajo aan de Jan Mosmanslaan 17A, ‘s-Hertogenbosch, boeken en dvd’s, Iedere dag open van 11.00 – 20.00 u
 • Dieren Weggeefwinkel 4NOPPES Weer open sinds 4 Maart 2017!
  Van der Duyn van Maasdamstraat 47, 6951 DS Dieren, info@4noppes.nl
 • Dordrecht M.H. Trompweg 235 in Dordrecht. De openingstijden zijn maandag van 12.00-16.00 uur en vrijdag van 9.00-12.30 uur.
 • Dordrecht Kromhout 65. Geopend: Zaterdag van 13:00 tot 17:00.
 • Eibergen in oprichting zie FB
 • Enschede: Free Shop Deuringstraat 28, in cultureel vulpunt, het tankstation. Geopend: Iedere dinsdag an 17- 20u. www.tankstationenschede.nl

  en is naast dinsdag 917 > 21 uur) ook donderdag (18 >21 uur) open!

 • Edam: Op zoek naar vaste locatie http://weggeefwinkeledam.webklik.nl
  wegeefwinkeledam@gmail.com Ze hebben ook een pagina binnen deze site: http://weggeefwinkels.nl/weggeefwinkel-edam/
 • Eindhoven weggeefwinkel Viezjuweel, Hugo van Goeslaan 2 Eindhoven open za 12u – 17u Verhuisd? Waarschijnlijk wel iemand meer info?
  mission statement::http://weggeefwinkels.nl/weggeefwinkel-viezjuweel/
 • Emmen Huize Spoorloos, Wilhelminastraat 33. Op donderdag 18:00-20:00 u en zaterdag 13:00-15:00 u geopend. ‘s Woensdags v.a. 13:00 u inbreng + vrijwilligersdag spoorloos@riseup.net
 • Geleen Weggeefwinkel in de Pijperflat De winkel is geopend op dinsdag en donderdag van 11:00 tot 16:00 uur. hanniegoossens(apestaartje)home.nl
 • Glize rijen Stichting weggeefhoek Gilze Rijen Pastor Gillestraat 84, 5121 CG Rijen, weggeefhoekRijen@gmail.com Openingstijden di 19:00 tot 20:30
  woe 13:00 tot 15:00 Zaterdag van 9 tot 12.
 • Gooise Weggeefhandel
  https://www.facebook.com/groups/gooische.weggeefhoek
 • Gorinchem Stichting Geefwinkel, Burgstraat 31, 4201 AA Gorinchem
  i: http://www.geefwinkel.org e: geefwinkel(op)gmail.com t: 06 51 07 30 41
  rsin: 854 027 142 oprichtingsdatum: 20-05-2014
 • Gouda, Weggeefwinkel Gouda in Buurthuis De Bühne
  Tristantstraat 18, Gouda , Tel: 0649833236
  Facebook: weggeefwinkelgouda, Mail: weggeefwinkelgouda@gmail.com
  Elke maandag en woensdag open: 13.00-15.00 uur
 • Groesbeek https://www.degroesbeek.nl
 • Groningen Goeman. Goeman Borgesiuslaan 207- 239: Weggeefwinkel “Cadeautjeshoek” sinds 2002 in hal van een portiek tegenover de brievenbussen. Semi-openbaar. Beheer, Michiel Coesel www.ecohovenier.nl
 • Groningen Oude RKZ Emmastraat 15, Weggeefwinkel in dagcafe Oude RKZ, woonwerkgemeenschap sinds 2007 (?) Open ma t/m zo 13.00-21.00 www.orkz.nl
 • Groningen
  Raab Karcher, Koningsweg 12
  https://www.facebook.com/Weggeefwereld-Groningen-100664313622313/
 • Hengelo Voorlopig gestopt wegens tijdgebrek, de spullen staan er nog in.
 • IJsselstein Poortdijk 101, 3402 BN IJsselstein, Coördinator Marjan Wierenga marjanwierenga@gmail.com 0642900068 Openingstijden Dinsdag van 13:00 uur tot 16:00 uur (Tijdens schoolvakanties gesloten).
 • Kampen http://www.weggeefschuur.nl
 • Leeuwarden
  Bericht 15 jan 2014 Deze is helaas gesloten door eigenaar pand, het pand staat nog steeds leeg!
  Stationsweg 2 in Leeuwarden Geopend: dinsdag/woensdag/donderdag van 13.00-16.00 uur. http://weggeefwinkelleeuwarden.wordpress.com/
 • Leiden Ons nieuwe adres is Middelstegracht 26 in Leiden.
  We zitten daar in het gebouw van de Vrijplaats en zijn per 6/6/2015 weer opengegaan. Geopend: woensdag 14-17 donderdag 18-21u, vrijdag 14-17u, za 11-17u. www.stichtingweggeefwinkelleiden.nl
 • Leiden – Doorgeefwinkel Noord, de tweede weggeefwinkel van Leiden in woon-werkpand de Ontsporing, Bielsenstraat 1b. Elke zaterdag open van 12:00 tot 15:00.
 • Lent deelkring lent, dijkstraat 1, 6663 ad lent
 • Maastricht Culturele Vrijplaats ‘t Landbouwbelang Biesenwal 3 6211 AD Maastricht landbouwbelang@gmail.com ; www.landbouwbelang.org of https://www.facebook.com/culturelevrijplaats de contactpersoon heet Sandra. Openingstijden: woensdagen 13.00 tot 16.00 uur en vrijdagen 13.00 tot 16.00. Ingang via Maaskade.
 • Meppel Voldoet niet meer aan het onvoorwaardelijkheidsuitgangspunt van www.weggeefwinkels.nl
 • Maastricht Weggeefwinkel de Heeg Pop-up-store aan de Roserije
  Ma 10-13 u, Di 10 -13u, Do 12 -14:30u
  Bij voldoende vrijwilligers gaan we ook op woensdagmiddag open!
 • Millingen a/d Rijn
  Weggeefwinkel in Millingen a/d rijn
 • Nieuwegein 
  Weggeefwinkel Bazuin, Nedereindseweg 4 te Nieuwegein
  Adres Heerbaan 106a  deze is  een kledingwinkel. Iedereen is welkom, de koffie en thee staan klaar, met iets lekkers. Iedereen is welkom. Deze heeft een facebookpagina voor meer informatie.
 • Purmerend weggeefwinkel “de saamhorigheid” graag aanmelden.
  Adres: Rudolf Garrelstraat 2, Purmerend
  Goedemiddag. openingstijden Maandag en woensdagmiddag tussen 16.00 en 18.00 uur. . Informatie 0654923435
 • Rotterdam Poortgebouw, Stieltjesstraat 27-38, infoATpoortgebouwDOTnl (Webstek: www.poortgebouw.nl)
 • Tilburg Spoorloon 450 Tilburg, Op elke dinsdag tussen 12 en 16u. Webstek: www.georganiseerde-weldaad.nl ; noppes@georganiseerde-weldaad.nl
 • Utrecht Weggeefwinkel Utrecht – 2de Daalsedijk 2a. Elke woensdag en zaterdag geopend van 14:00 tot 17:00 , en op Donderdagavond van van 17u- tot 20u.
  Meer info: www.weggeefwinkelutrecht.nl ; weggeefwinkel@puscii.nl ; of word ons Facebook vriendje!
 • Utrecht Weggeefwinkel Mooi4Nix iedere vrijdagmiddag geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur, behalve alle reguliere schoolvakanties. Nadere info via haar facebookpagina: https://www.facebook.com/Mooi4Nix
 • Utrecht Weggeeftafel in Buurthuis Oudwijk Oudwijkerdwarsstraat 148 3581 LJ Utrecht, soms ook repaircafe.
 • Vlaardingen Weggeefwinkel in De Windwijzer, Schiedamseweg 95, geopend elke maandag van 09:30-12.00 uur en op de tweede zaterdag van de maand van 09.00 – 12.00 uur. www.dewindwijzer.nl
 • Zaandam Open za 12-16u en woensdag 12- 16. Bloemgracht 2 Zaandam. Zoals de meeste weggeefwinkels wil ook deze dat je gewoon langskomt tijdens openingstijden als je iets wilt. https://www.facebook.com/groups/227383607357732/
 • Zaandam ‘De Weggeef Bank’, het zit op Stationsstraat 54 te Koog aan de Zaan. Er is een facebookgroep: https://www.facebook.com/Weggeefbank
 • Zeist de oude school op de Laan van Vollenhove 2191 We zijn IEDERE dinsdag Woensdag en zaterdag open van 1000 tot 1600 info op https://www.facebook.com/groups/WeggeefwinkelZeist/
  Maakt veel gebruik van sociale media, uitleg hier: http://weggeefwinkels.nl/meer-info-over-de-succesvolle-online-weggeefwinkel-zeist/ https://twitter.com/Jantje_Paasmanjantjep@tomaatnet.nl
  D
  eze ontwikkeld zich vanwege een keuze de winkel te verwarmen richting kringloopwinkel, waar op zich niks mis mee is! Maar wel een andere tak van sport.
  Dus in het kader van het verwachtingenmanagment: Deze winkel vraagt wel een vergoeding voor een flink deel van de spullen om de kosten van verwarming van het grote pand te kunnen dekken, het is een soort van kruising tussen een kringloop en een weggeefwinkel.
 • Zwolle Miniweggeefwinkel de blauwe schuur, voor kinderkleding, Molenweg 150, de openingstijden zijn donderdag vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur.
  Nu met tweede vestiging! (Dieze Oost) is gevestigd aan de Zerboltstraat 63a en deze is geopend op woensdag van13:00 tot 15:00 en donderdag, vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 13:00. telefoonnummer 06-48366083

  facebook: miniweggeefwinkel In De Blauwe Schuur Zwolle
 • Zwolle Wijk stadshagen. Open elke maandag & woensdag van 14 tot 16 uur. Adres is Werkerlaan 225 Zwolle. Halen en brengen zelfde tijden. Op facebook: weggeefstadshagen. -Nieuw adres: werkerlaan 1 8043LT Zwolle
 • Zwolle Weggeefwinkel het diezercollectief Regelandistraat 15, 8022BT Zwolle.

  Openingstijden: Dinsdag en Donderdag 13.00-15.00 met uitzondering van feestdagen. e-mail: hetdiezecollectief@mail.com

We hebben ook een lijst van organisaties die zichzelf Weggeefwinkel noemen, maar andere criteria en regels hanteren: klik hier

Op deze pagina proberen de bezoekers en de beheerder van deze site de gegevens van de diverse weggeefwinkels in Nederland zo goed mogelijk bij te houden, er kan echter niet worden gegarandeerd dat alle gegevens altijd actueel zijn.

Als u op de hoogte bent van een wijziging wilt u die dan doorgeven? @weggeefwinkels (of @marankespoor) op twitter of info@weggeefwinkels.nl.

Een keer per jaar houd de webmaster een grote schoonmaak, er worden dan tweets & mails verstuurd, met het verzoek de lijst te checken.

Bij voorbaat dank!

Vele vriendelijke groene groeten, Maranke Spoor