Telegraaf ontkracht vooroordelen

In de Rubriek uit winkelen van 26 Mei 2011 staat een artikel over weggeefwinkels. Dit naar aanleiding van de oprichting van een tweede weggeefwinkel Mooi Cadeau in Almere. In het kader hiervan zijn vrijwilligers van Mooi Cadeau en de oudste nog bestaande weggeefwinkel (Amersfoort) geintervieuwd.

Hoewel we zeker met landelijke pers altijd een beetje voorzichtig omgaan is dit artikel in mijn ogen niet sensatiegericht. Uit het artikel blijkt bijv. dat in weggeefwinkels arm en rijk welkom zijn om te nemen en te geven. En er staat zelfs in de ondertitel al dat het er in een weggeefwinkel om gaat of je iets gebruiken kunt. Het ontkracht het vooroordeel dat sommige mensen hebben dat het enkel winkels voor armeluizen zijn.

Ook Socioloog Hans Pruit is om zijn mening gevraagd. Hij stelt dat krakers voorop lopen op een boel dingen die later gemeengoed worden en dat weggeefwinkel hier een voorbeeld van lijken te zijn. Het zegt verder dat weggeefwinkeliers tegen een wegwerpmaatschappij zijn (bestond dat woord al voor de weggeefwinkels?) en dat weggeefwinkels zijn ontstaan uit een zeer positieve en altruïstische instelling.”

Verder aandacht voor ontmoetingen in weggeefwinkels. Leuk leuk.

Op het artikel is gereageerd door een lezer van de Telegraaf en die reactie is net als het artikel en de weggeefwinkels positief!

http://www.telegraaf.nl/uitwinkelen/9881279/__En…_Het_kost_niets___.html

Grts,

pinq 14:51, 1 June 2011 (UTC)