Te veel armen en te veel rijken

Update:
http://www.yesmagazine.org/happiness/want-the-good-life-your-neighbors-need-it-too

Discussies over arm en rijk blijf ik horen als ik in een weggeefwinkel ben. In de weggeefwinkel van Amersfoort hoor ik vaak dat mensen denken dat de winkel enkel voor armen is terwijl dat pertinent niet het geval is! Iedereen is welkom! Als ik mensen die iets hebben gebracht vraag of ze nog even de rest van de winkel willen zien zeggen ze vaak: “Nee dank u ik heb dat niet nodig! Als ik iets nodig heb dan koop ik het wel” Of ze geven hun doosje af en zeggen: “Ik heb heb graag gedaan, er zijn genoeg armen he?!” Daar ben ik het pertinent niet mee eens. Naar mijn mening zijn er teveel armen maar o.a. gezien de bizarre overschotten in weggeefwinkels zeker ook teveel rijken! Het evenwicht is zoek en er wordt in zijn geheel teveel geconsumeerd. Wat vinden jullie hiervan? pinq 00:16, 27 Sep 2006 (CEST)

Uw reactie is hieronder meer dan welkom, dus voeg je boodschap toe!

reactie
Ik denk dat het zonde is, het idefix dat alles maar nieuw moet. Wat een verspilling! Trouwens, oude spullen zijn soms van betere kwaliteit dan nieuwe. Zo heb ik laatst een nieuw leeslampje gekocht voor maar 1,95!! Wat een koopje. Het gaf alleen geen licht waar je bij kon lezen… — Xiut (talk) 12:29, 27 Sep 2006 (CEST)
—-
Het lijkt me inderdaad niet de bedoeling dat de weggeefwinkel een stortplaats wordt voor mensen, die thuis plek willen maken om nieuwe spullen te kunnen kopen… Als ik dat voorbeeld lees over iemand, die vindt dat ie een goede daad volbrengt door zijn spullen te brengen, heb ik het idee dat er iets mis gaat. Misschien moeten de spullen ook niet zomaar aangenomen worden maar moet men de mensen er op aanspreken, waar het om gaat. Als het erom gaat mensen wakker te maken, te provoceren, zou ik zeggen: als iemand niet blijkt te snappen waar het om draait, neem dan die spullen gewoon niet aan en stuur die persoon naar de kringloopwinkel. Wat anarchistisch misschien. En waarschijnlijk zal ie dan denken, laat maar, ik gooi het toch maar weg. Maar in ieder geval blijf je dan wel je doel trouw… Groetjes, Karin
—-
Dat is inderdaad een punt daarom doe k zo mn best om via verschillende kanalen, flyers, krant, tv, internet, radio duidelijk te maken wat het doel van een weggeef is, en vooral is wat het niet is. Het probleem met pers is enkel dat je meestal niet meer dan 1 of enkele zinnen kwijtgeraakt… maar goed op internet kan men gelukkig ook uitgebreidere verhalen kwijt. Ik vind het ook erg belangrijk dat mensen die in de weggeefwinkel komen, zeker ook diegenen die enkel wat komen brengen een flyer krijgen waar in vermeld staat wat de doelstelling van de weggeefwinkel is. Wat je schrijft is inderdaad wel wat anarchistisch maar weggeefwinkels (anders dan goederenbanken) zijn juist voortgekomen uit clubs met anarchistische trekjes, tis best wat om over na te denken wat je schrijft, ik vraag me wel af of het in de praktijk gaat lukken maar als de overschotten nog verder de pan uit rijzen lukt het misschien wel om hiervoor een groep weggeefwinkelvrijwilligers te motiveren. Weggooien is wel weer iets wat verschillende weggeefwinkels ook op grond van hun milieudoelstelling proberen te voorkomen, maar je hebt gelijk als je stelt dat veel kringloopwinkels ook een milieudoelstelling hebben. grts, pinq 23:19, 8 Feb 2007 (CET)