Weggeeftips voor Occupyers

Hier zijn weggeeftips voor occupy-ers…

Voel je vooral vrij ze aan te vullen door een berichtje achter te laten.

Wat zijn occupy-ers? zie bijv: http://www.occupyamsterdam.nl/

Of http://ediblecitythemovie.com/ in 2013 verschenen dez film met aandacht voor Occupy Wallstreet en haar spinoffs zoals Occupy the farm.  Permacultuur als oplossingsrichting krijgt ook aandacht. Deze film wordt ook wel gebruikt tijdens permacultuurtrainingen.

of http://www.thenation.com/blogs/greg-mitchell die veel over Occupy Wallstreet schreef.

 • Een weggeefwinkeltje/tentje kan een leuke aanvulling zijn op een occupy dorp.
 • Geef nieuwe weggeefwinkelaars een crash course weggeefwinkelier worden. Dat kan bijv. ook door ze naar deze website te verwijzen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, de diverse tekstjes op deze site herbergen 8 jaar ervaring. En ze worden natuurlijk waardevoller als je jou ervaringen eraan toevoegt.
 • Als je mensen vraagt iets te brengen zorg dan dat je een structuur hebt om het te ontvangen en weg te geven.
 • Zorg dat boeken hoog genoeg van de grond staan op een droge plek.
 • Communicatie is je grootste uitdaging, zeker bij een sterk wisselende aanwezigheid van mensen. Hang bijvoorbeeld briefjes op met tekstjes als: Kan ik wat doen?! Jazeker, kleding in het rek hangen.
 • Accepteer alleen spullen die schoon en heel zijn! Alles wat stuk is of nat neem je niet aan of gaat z.s.m. het winkeltje uit.
 • Als je ook een lijstje hebt met benodigdheden voor het occupy-initiatief, zorg dan dat donaties (bijv. een grondzeil een tent e.d.) niet worden weggegeven in het weggeefwinkeltje! Geef alleen die dingen weg die het initiatief zelf niet nodig heeft.
 • Klaag niet dat er bijvoorbeeld geen vuilniszakken zijn, en teveel eten/kleding o.i.d. maar pas de benodigdhedenlijstjes aan! Neem zelf verantwoordelijkheid.
 • Is het bovenstaande niet realistisch voor je? Doe het dan niet, het moet wel leuk blijven natuurlijk. Een opgeruimde weggeefwinkel, met spullen van goede kwaliteit, kan een zeer positieve publiekstrekker zijn, maar een zooitje schrikt velen af, en dat is vast niet de bedoeling. Verlies nooit het geheel uit het oog… als er onvoldoende mensen zijn om de weggeefwinkel te draaien, kan het inrichten van een weggeefwinkel wellicht beter wachten tot er wel voldoende mensen zijn.
 • Hang kleding allemaal op aan een voldoende stevig kleding rek. Zooitjes schrikken velen af, mijn ervaring is dat je met kleding die overzichtelijk in een rek hangt een bredere doelgroep trekt. En dat kleding in bakken o.i.d. bijna altijd meer tijd kost, dan er is, om op orde te houden. Kleding ophangen kost minder tijd, en je kunt er bezoekers makkelijker aan mee laten helpen. Bijv. omdat “Wilt u helpen alle kleding op te hangen” een veel duidelijker opdracht is dan bijv: Gelieve de bakken te ordenen… En mensen laten “graaien is wellicht zelfs wel een beetje een vreemde symboliek in dit licht? Argumenten voor en tegen bakken
 • En O ja (zoals voor elke activiteit) is het handig van tevoren even stil te staan bij het doel en de doelgroep van je activiteit. Kan het succes ervan vergroten.

Hier is ruimte voor jouw aanvulling. Je mag een berichtje sturen!
grts, pinq 10:04, 31 October 2011 (UTC)

dank vanuit Occupy Alkmaar. We willen gaan beginnen met boeken en dagvers voedsel.
— Micha Kuiper 01:13, 17 November 2011 (UTC)

_____________________________Reactie op weggeeftips voor occupy-ers van nn via indymedia.nl__________________________________________________
kleding niet in bakken?
hmm ik snap niet geheel waarom je kleding niet in bakken zou doen. Ik kan genoeg weggeefwinkels/kringloopwinkels waar ze grote bakken met kleren hebben. Handig om te grabbelen en scheelt veel tijd, energie en klerehangers! Doe het gewoon zoals je zelf wil zou ik zeggen!
______________________________

di, 01/11/2011 – 13:20 — webmaster weggeefwinkels.nl Niet graaien ! & Brede doelgroep

Tuurlijk mag iedereen dingen op zijn eigen manier doen. Ik zou zeggen voeg je ervaringen toe op www.weggeefwinkels.nl, een wiki die net als weggeefwinkels naar haar aard voor iedereen bedoeld is! Leuk als je er even bij zet wat jou ervaring is, of je bijvoorbeeld in vergelijkbare initiatieven gewerkt hebt.

Mijn ervaring leert dat kleding ophangen heel goed werkt als je naar het geheel kijkt. Het is heerlijk opgeruimd, en overzichtelijk, waardoor je een veel bredere doelgroep aanspreekt. Heb zelfs wel bezoekers in onze weggeef gehad die niet in grabbelbakken durfden graaien (toen die er nog waren) omdat ze bang waren dat er zomaar een verschimmelde boterham met pindakaas tussen kon zitten…. yaiks!

En vergeet niet dat grabbelen en graaien een hoop tijd kost… en ik bedenk nu dat, mensen laten graaien wellicht een beetje vreemde symboliek is in dit licht… Kan ik wellicht nog in de site verwerken, bedankt voor de tip!

En wat kleerhangers betreft, daar is heel makkelijk aan te komen, er zijn grote overschotten van net als van kleding e.d!

zie bijv het bericht op deze website: Overschotten teisteren weggeefwinkels
Grts, webmaster www.weggeefwinkels.nl