Weggeef starten

Als je tenminste de hoofdpagina van weggeefwinkels.nl hebt gelezen en erover denkt zelf een Weggeefwinkel te starten, en je vraagt je af hoe, dan kan je misschien eens gaan kijken bij 1 van de andere weggeefwinkels. De Amersfoortse Weggeefwinkel is in elk geval altijd bereid je rond te leiden een praatje te maken en je te voorzien van een flinke voorraad spullen om je winkel mee te beginnen. En waarschijnlijk vinden andere weggeefwinkels het ook wel leuk/nuttig hun project aan je te laten zien. Op de adreslijst kun je weggeefwinkels vinden.

Je mag natuurlijk ook een mailtje sturen als je hierover van gedachten wilt wisselen met een andere weggeefwinkelaar. Er is echter veel tijd geinvesteerd in het maken van deze website waardoor hier al veel informatie op staat! Daarnaast kost het beanwoorden van mails tijd, dus stel alstublieft niet zeer algemene vragen, zoals: “goh wat goed z’on weggeefwinkel vertel er eens wat meer over”. Meer specifieke vragen worden echter graag beantwoord! Denk er bijvoorbeeld eerst over na of je een weggeefwinkel wilt starten (vergeet niet dat een weggeefwinkel een actievorm is…) of dat je voorkeur uitgaat naar een heel ander beest namelijk een goederenbank (zusje van voedselbank) of een ook nuttig maar ook ander beest zoals een kringloopwinkel, op de hoofdpagina staat meer uitleg hierover. Het mailadres voor vragen is: info ( op ) weggeefwinkels.nl  of 1 van de andere contactadressen die op de adreslijst staan.

Je kunt kunt ook voorbeelden persberichten toegestuurd krijgen als je dat wilt, of een impress/powerpoint-presentatie die gemaakt om aan groepen te tonen.

En de pagina met voorbeeldflyers staat hier.

 

In elk geval heb je een groep mensen met idealen en een pand nodig.

Ben je alleen dan kun je wellicht beter af en toe met een kraampje of bakfiets op een markt(plein) gaan staan, daar kun je als non-profit organisatie vaak wel makkelijk een vergunning voor krijgen (maar dit kan wel per gemeente verschillen) dit hoeft niet minder effectief te zijn omdat het verassingseffect vaak des te groter is op een dergelijke plek. Maar ook hiervoor is het handig om met andere mensen samen te werken.

Locatie zoeken

Als je een locatie zoekt kun je bijvoorbeeld een samenwerking aan gaan met een partner die behoefte heeft aan bezoek, (dat gebeurt op het moment van schrijven in Almere), bijvoorbeeld een wijk of zorgcentrum.    Het vestigen van jou weggeefwinkel in (een kamer van) het centrum kan er dan voor zorgen dat er meer loop in het centrum komt waardoor er bijvoorbeeld geen huur behoeft te worden betaald, en dat is voor een no-budget initiatief als een weggeefwinkel natuurlijk heel handig. Repaircafe Maarssen (een soort initiatief dat prima te combineren valt met een weggeefwinkel!) organiseert momenteel haar reparatiemiddagen in een zorgcentrum, waarvan de bewoners het aangeloop van mensen dat dit met zich meenbrengt reuze gezellig vinden.

Het pand kan ook gekraakt zijn (zoek contact met locale kraakgroep) of bijvoorbeeld geleend van de gemeente (gaat in Amersfoort bijvoorbeeld heel erg goed, waarvoor dank!) maar kijk uit voor nare voorwaarden (zoals je mag enkel minima binnenlaten) want daarmee is het geen weggeefwinkel meer maar een goederenbank, en je berokkend de andere weggeefwinkels schade door het dan toch weggeefwinkel te noemen. Het is een wezenskenmerk van een weggeef dat iedereen er welkom is om te geven en te nemen en het is (ondanks de grote overschotten die er zijn) nogal een uitdaging om uit te leggen dat er een plek is waar iedereen gratis dingen kan komen halen…

Welke spullen wel en welke niet?!

Verder is het handig erover na te denken welke spullen je in je winkel wilt en welke niet. Kleding en boeken zijn doorgaans het meest overvloedig beschikbaar, meubels zijn groot daar moet je maar ruimte voor hebben. Verder kan het hoofddoel van je project nog invloed hebben op je assortiment. Als je bijvoorbeeld contact tussen mensen van zo divers mogelijke pluimage als hoofddoel hebt dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om geen noodzakelijke goederen zoals kleding en meubels in je winkel op te nemen, maar in plaats daarvan boeken en artikelen om je huis te decoreren. Bijv. onder het motto: Het gaat om de mensen, niet om de spullen. Weggeven van decoratieartikelen kan ook erg gunstig zijn voor het millieu, omdat mode hierin, erg veel onnodige productie van millieubelastende goederen kan veroorzaken. Goederen die na korte tijd weggegooid worden. Zelf kom ik in verband met mijn werk af en toe in een tuincentrum, en iedere keer dat ik daar in de maanden rond kerst verzeild raak zie ik weer die uitpuilende karren met kerstprullen in weer een andere kleur dan het jaar ervoor! Kijk bijvoorbeeld eens hier: Story of stuff http://www.storyofstuff.com/

Adreslijst www.weggeefwinkels.nl

En als je weggeefwinkel dan van start gaat zet je de contactgegevens hiervan natuurlijk even op de adreslijst van deze site of je vraagt mij pinq even om dat te doen.
Succes!!!