Weggeefkasten!

Waarde weggevers,

Het is steeds meer een trend aan het worden, weggeefkasten! Ze zijn mooi en ze zijn steeds talrijker! Veel te veel om te vermelden op de adreslijst met full size weggeefwinkels, maar laat dat een extra reden zijn om er zelf eentje te beginnen, een weggeefkast in iedere wijk, hoe gaaf zou dat zijn?! De diversiteit aan weggeefkasten is groot, van boekenkast, tot diverse dingetjes kast, tot koelkast! Hieronder wat voorbeelden van weggeefkasten uit Nederland.

Vele vriendelijke groene groeten, Uw webmaster,  Maranke Spoor

 

WeggeefKastGaby

Maar hoe doe je dat dan? Naast de aanwijzingen op deze site bijvoorbeeld zo:

Solidaritietskoelkast
WeggeefkastOmslagGeheel

 

WeggeefkastOmslag

Een weggeefkast, een stukje commons, kan ook een fijn onderdeel zijn van de marketing van je winkel, in de vorm van liefdevolle promotie! Zo liep ik tijdens een wandeling in de Millingerwaard aan tegen deze minibieb (boekenweggeefkast). Het nodigt bezoekers uit om boeken die uit zijn in het kastje te zetten en een ander uit te zoeken.  Leuk toch we liepen daar zagen dat kastje, leuk! Even kijken… en vervolgens wisten we meteen dat daar een kapper zit en een kringloopwinkel! Leuk toch?  En nu weten jullie, lezers van dit bericht, meteen weer dat www.weggeefwinkels.nl niet tegen handel/marketing in zijn algemeenheid of kringloopwinkels in het bijzonder is, kringloopwinkels zijn gewoon een andere tak van sport dan weggeefwinkels, mag er allemaal zijn, leve de diversiteit!

MinibiebWeggeefkastjeIMG_6273

En nu ga ik het boek kapitalisme 3.0 bestellen, ik weet nog niet wat ik ervan vind, maar degene die het boek bij me aanprees vertelde dat het o.a. oplossingen voor het huidige rampenkapitalisme, in de vorm van niet perverse schaarste aanrijkt, superspannend!
Later meer…

Grts, Maranke (Pinq) Uw Webmaster.

 

Adreslijst weer bijgewerkt!

Waarde weggeefwinkelaars,

Heden is de adreslijst van weggeefwinkels in Nederland weer eens flink bijgewerkt. Iedereen bedankt voor het aanleveren van informatie hiervoor, en mocht je nu juist nog iets zien waarvan je denk, he dat klopt niet meer, of waarom staat dat geweldige initiatief er nog niet op?! Geef het dan vooral even door ik, de webmaster ben te bereiken via ln.slekniwfeeggewnull@ofni

Ook als je een leuk verhaaltje over of een oproep van je lokale weggeefwinkel hebt dan is dat hardstikke welkom!

Groets & Goeds,

Maranke Spoor

Kerstmarkt Weggeef Mooi Cadeau!

unnamed-1KERSTMARKT

Stichting Mooi Cadeau organiseert op 12 december 2015 een kerstmarkt

12 December van 14.00 – 19.00 uur.

Van, voor en met elkaar

Iedereen is van harte welkom.

 Er is een springkussen,

Warme chocomelk en appelstrudel.

En leuke kraampjes

Waar vind u ons:

Oldewierde 264, 1353 JG Almere Ingang aan de achterkant.

Tel: 06 300 76 248

Mail: moc.liamgnull@assakrednozlekniw

 

Taboe op overvloed?

Delen van overvloed, zorgen voor Aarde, en zorgen voor de mens zijn de drie ethische grondslagen van permacultuur. Hoe ze met elkaar verband houden, kun je bij nadere beschouwing zien. Je komt bij het beschouwen van het ene, vaak al snel óók bij elementen van de andere twee principes uit; ik zie geen hiërarchie.

Weggeefwinkels en overvloedsfilosofie!
Je kent wellicht wel het concept weggeefwinkels. Weggeefwinkels gaan uit van een overvloedsfilosofie. Een wezenskenmerk is zelfs dat iedereen er welkom is om te nemen en te geven. Er wordt dus bewust geen onderscheid gemaakt tussen materieel armeren en materieel rijkeren.

Plaatje: Overschotten teisteren weggeefwinkels Foto: De schrijver van deze blog op overschotten in de weggeefwinkel Amersfoort: zakken met ingeleverde schone, hele kleding in een van de magazijnen.

Rechte rug

Omdat hergebruik beter is voor het milieu, en weggeefwinkels doorgaans kampen met grote overschotten, is er ook bepaald geen aanleiding om de een wel, en de ander niet toe te laten. Een van de mooiste dingen die ik ooit gezien heb, is hoe een aantal bezoekers van de weggeefwinkel Amersfoort, toen die net bestond, hun ruggen rechtten nadat ze aanvankelijk ineengedoken voor de winkel hadden gestaan, met een armenbewijs, een brief van de sociale dienst in de hand! Ze rechtten hun ruggen toen ze, op hun verzoek om materiële hulp, als antwoord kregen: “U bent meer dan welkom in de weggeefwinkel! Maar uw papieren niet, stop die weg en neem ze een volgende keer niet meer mee.”
 Dit is een pro-diversiteitsdingetje dat hoort bij de overvloedsfilosofie in weggeefwinkels: er wordt geen onderscheid gemaakt. Hierdoor worden contacten tussen vogels van zeer divers pluimage gestimuleerd. Mensen indelen in soorten is wat dat betreft maar schraal. Weggeefwinkels zijn een uiting van sociale permacultuur. Ze dragen vaak bij aan het sociale cement van een buurt.

Weggeefwinkels zijn sowieso onstáán uit overvloed. In Amersfoort, alwaar pioniers een centrum runden voor diverse maatschappelijk betrokken activiteiten, was behoefte aan wat huisraad ter inrichting van het centrum. Een oproep leverde eindeloos veel meer huisraad op dan we ooit nuttig hadden  kunnen gebruiken, dus we besloten ertoe deze overvloed te delen. En wel in een geldvrije oase genaamd weggeefwinkel.

Een daverend succes! Het werd een fantastische plek om te nemen en te geven. In het begin werd er wel geroepen: Een winkel waar alles gratis is voor iedereen?! Dat kan niet!!!! Dat gaat een eendagsvlieg zijn…  En: Ohhh, als jullie dat gaan doen, dan ga ik voor de deur liggen op de openingsdag, om te filmen hoe de pleuris uitbreekt! Maar de pleuris is natuurlijk nooit uitgebroken en de winkel viert komend jaar haar 12,5 jarig jubilieum! Waar er toen nog maar enkele weggeefwinkels waren in Nederland, vind je er nu rond de veertig. Nog altijd is er overvloed, en de (lokale) pers is op diverse plaatsen een niet-aflatende steun geworden.

Schaarste-stress

Nog altijd geldt het iedereen-welkombeleid. Dit is een zodanig wézenskenmerk van een weggeefwinkel, dat nieuwe intiatieven die wel voorwaarden stellen zoals ‘laat uw armenpasje zien’ consequent wordt gevraagd zichzelf dan geen weggeefwinkel te noemen, maar bijvoorbeeld goederenbank, het goederenzusje van de voedselbank, een heel ander soort beest! Dit ook om de communicatietaak van de weggeefwinkels niet nog uitdagender te maken. Het blijft immers een erg onverwacht fenomeen, dat gebrek aan onderscheid. (Deze verzoeken om de naam weggeefwinkel consequent te gebruiken komen dan vaak van de schrijver van deze blog, omdat ik tevens beheerder ben van www.weggeefwinkels.nl, de landelijke website waar info over weggeefwinkels in al die jaren is verzameld.)

De behoefte om onderscheid te gaan maken tussen ‘materieel armeren’ en materieel rijkeren is er nog altijd niet. Als er al af en toe een behoefte opduikt om toch iets van een groep buiten te sluiten, dan zijn het niet de ‘materieel rijkeren’ (ook die komen in soorten en maten voor) maar eerder mensen die een ander geen overvloed gunnen, waarmee ik geen excessen bedoel maar gewoon een goed leven zonder voortdurende ‘schaarste-stress’… Mensen die zeggen dat het slecht is om ‘een bestaan op te bouwen’ met het goede, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat goede zaken (bijna) gratis horen te zijn. Structurele arbeid incluis! Zodat mensen niet hun huur kunnen betalen van goed werk.  En zelf overvloed willen maar een ander de kaas op het brood in de praktijk niet gunnen…

Het goede laten groeien

Het nemen en geven van dat wat over is via weggeefwinkels is o.a. bedoeld om te laten zien dat niet alles altijd om geld hoeft te draaien (geldloze oase!). Maar daarmee is het geen oordeel over ruilmiddelen in zijn algemeenheid. Sterker nog ik houd het voor mogelijk dat een “Ik-wil-alles-altijd-goedkoop-of-gratis-mentaliteit” een hoop ‘trashing the planet’ kan veroorzaken: het kaaltrekken van de planeet voor goedkope materialen en het uitbuiten van arbeiders, en wel in zo’n extreme mate dat er sprake is van meer slavernij dan de planeet ooit heeft gekend.

Maar wees gerust, ondanks de menselijke verleiding, worden ook mensen met een ik-wil-alles-altijd-goedkoop-of-gratis- of een je-brood-verdienen-met-het-goede-is-slecht-mentaliteit niet buitengesloten. (En dat is maar goed ook, al was het maar omdat er ook of wellicht juist voor hen veel valt te ontdekken in een weggeefwinkel.)

Image: Momosan Shop, London | https://momosanshop.wordpress.com/

Het roept in mij wel vragen op, zoals: Hoe laten we het goede groeien, als mensen er hun brood niet of nauwelijks mee mogen verdienen?

Hoe kunnen we deze overvloedsfilosofie verder zetten? In onzelf, en in onze gemeenschappen… We hebben toch allemaal in elk geval weleens de menselijke neiging om te denken vanuit schaarste? Dat kan erg nuttig zijn, maar er zijn vast situaties te bedenken waarin het niet nuttig is? Waarin het niet gepast is? Als… ?

Waarom blijven we een kunstmatige schaarste creëren door middel van het huidige geldsysteem? Waarom zouden we moeten worstelen om onze huur te kunnen betalen als ik in de fysieke wereld overal overvloed zie, heeeeeel eerrrrrruggg veel spullen, veel voedsel en zelfs heel veel leegstaande gebouwen!

Mocht je bijvoorbeeld ooit de heus menselijke neiging voelen te oordelen over (de prijzen van) zzp’ers/ondernemingen die een bestaan opbouwen in de ‘goede sector’ met bijvoorbeeld het geven van advies, verkopen van lokaal voedsel, dan wel trainingen en andere diensten, in ruil voor een leefbaar loon (ik heb het dus niet over ver in de minderheid zijnde, graaiende rotte appels!), dan is het misschien een idee eens te onderzoeken waar die gedachtes vandaan komen… En of ze, in die situatie, passend en redelijk zijn.

Ideeën?

Ik ben op zoek naar meer manieren om de overvloedsfilosofie verder te zetten. Ideeën?!  Schrijf en stuur het naar ln.slekniwfeeggewnull@ofni

Image: #supportsmallbusiness | https://m.facebook.com/JessilynParkArt/?_ft_&__tn__=C

Verder lezen?

Marankes blog

Maranke Spoor begon al op jonge leeftijd als tuinier. Op elke plek waar ze woonde zorgde ze al snel voor een eetbare siertuin: op balkon en dakterras, in schooltuin en moestuin. Maranke is opgeleid als jurist, een beroep dat ze o.a. in de vorm van docent recht tot 2010 uitoefende, is initiator van www.weggeefwinkels.nl en sinds 2010 docent permacultuur. In die hoedanigheid verzorgde ze reeds vele opleidingen op het gebied van permacultuur/voedselbossen. Verder is ze sinds 2013 voorzitter van Stichting Permacultuur Onderwijs, vertaalde en bewerkte ze samen met haar collega Lucas Brouns Engelstalige permacultuur-literatuur (Herstellende Landbouw van Mark Shepard en Permacultuur in je moestuin van Christopher Shein) en is ze illustrator en auteur van ‘Permacultuur, Wat is dat!?’, een eboek dat in juni 2015 is verschenen.

Posted in Marankesblog

Lustrumfeest weggeef Mooi Cadeau was een succes

Op 19 November vierde weggeefwinkel Mooi Cadeau te Almere haar eerste lustrum.

Het was prachtig weer, er was muziek, er kwamen nog 3 pietjes, een buurvrouw had hapjes gemaakt en van de Jumbo hebben wij 2 cakes voor bij de koffie gekregen.

Kortom een zeer geslaagde dag.

Weer vele nieuwe mensen kunnen bereiken. Wij hebben de buurt laten zien dat je veel kan bereiken met samenwerken en de juiste instelling.

 

 

unnamed 

10 Jaar Joes Garage!

Nederlandse versie: http://www.joesgarage.nl/archives/12052
English text: http://www.joesgarage.nl/archives/12061
Video flyer: https://vimeo.com/145779709

For 10 years, Joe’s Garage organizes political action, film and debate
evenings, discussions and demonstrations. Everyone is welcome whether
it’s for advice in precarious housing, employment and other life issues
or for a bowl of soup, a good conversation, nice music or a free
raincoat from the Giveaway Shop.

As known, there is a desperate shortage of housing in Amsterdam. That
is, we believe, generally not because of a lack of actual buildings but
due to shortcomings of housing policy, power struggles in politics and
greed in this capitalist capital. None of the 50 shades of the cabinet
has ever really been able to solve this urgent problem.
Therefore we squat houses. After all, in hollow promises, one can’t live
from pretty words and symbolic politics.

Joe’s Garage is also a squat but so much more than just that. Joe’s
Garage is an autonomous, political, social and cultural center; 100% run
by volunteers and without subsidy. Joe’s Garage shows what’s possible
when people collaborate, share and exchange ideas, all in solidarity
with each other. For 10 years now.

We, along with many of you, witnessed the neighborhood change
significantly in the last 10 years. From a working-class neighborhood
with many squats, social housing and Turkish grocery stores to a neat
neighborhood with lots of expensive apartments and trendy coffee shops.
This change left no one unaffected. Some are delighted with the nicely
refurbished homes, others miss the days you could still drink coffee for
1 Euro.. We find the conversation between people about this matter
important and interesting to conduct.

Today we celebrate the autonomy, solidarity and freedom that we took 10
years ago and still cherish every day. Hasta la Victoria Siempre!
Überhaupt und Jetzt! Love and Rage! And more of such…

Saturday november 21th 2015:

14.00, giveaway shop and more
15.00, gentrification tour
18.00, people’s kitchen
19.00, bands: Beatzers (ska folk from the Amsterdam swamp), The Bucket
Boys (blue trash from the Amsterdam swamp), Adamastor (up-tempo
Portuguese gypsy punk).


Joe’s Garage
Pretoriusstraat 43, Amsterdam
ten.tauqsnull@eoj
http://joesgarage.nl hosted by Squat!net [http://squat.net]

Follow us on Radar: https://radar.squat.net/en/amsterdam/joes-garage
Import our events in your own calendar: https://joesgarage.nl/events.ics

Opening times:
Ma/Mo: 19.00 Volkseten Vegazulu
Di/Tu: 20.00 – 21.30 Kraakspreekuur
Wo/We: 15.00 – 18.00 Lonely Collective Day Cafe
Do/Th: 19.00 Volkseten Vegazulu
Za/Sa: 14.00 – 18.00 Weggeefwinkel
Zo/Su: 20.00 Filmavond/Infoavond

Heb ik niet nodig, ik kan het betalen!

Waarde Weggeefwinkelbezoeker!

Als ik mensen spreek over weggeefwinkels, vinden ze het haast altijd super! En de eerste vraag die mensen stellen is doorgaans een hele fijne: “Kan ik daar ook spullen brengen?¨

Jazeker! En neem vooral ook weer iets mee als jij weer eens iets nodig hebt.  Zeg ik dan….

Meer dan eens is het antwoord dan, nodig nee hoor, ik zal niet snel iets meenemen, ik kan nieuw betalen.

Tja dat kan natuurlijk maar nieuw kopen is bijv. veel millieubelastender… en als je goed wilt doen met het geld dat je uitspaart dan zijn er voldoende opties!  Van het doneren van geld aan de weggeefwinkels zelf, voor evt. ruimtehuur, energie e.d… tot het inschakelen van sociale ondernemingen…  je kunt het geld dat je uitspaart bijv. verzamelen en dat dan bijvoorbeeld besteden aan cursussen voor jezelf of familie/vrienden…  of iets anders duurzaams waarmee je iemand heel erg blij kunt maken…

Ook hier is een kringloop nodig… beetje geven, beetje nemen en natuurlijk kan de een wat meer geven en de ander wat meer nemen, zodat er wat materiele welvaart herverdeeld wordt…  maar als je iets nodig hebt eerst kijken of er een alternatief is voor nieuw is een van de duurzaamste dingen die je kunt doen…. in diverse opzichten!

Hoewel het sinds de economische crisis wat beter gaat zijn er in het verleden zelfs weggeefwinkels gesloten omdat ze veel meer spullen binnen kregen dan ze aaan de vele vele mensen die spullen kwamen halen konden weggeefgeven….   ook hier is dus een kringloop noodzakelijk! Als iets geen kringloop is dan is het niet duurzaam of zoals de Vlamingen zeggen volhoudbaar.

Dit is een van de redenen dat een wezenskenmerk van weggeefwinkels is dat iedereen welkom is om te geven en te nemen, onvoorwaardelijk!

Maranke Spoor 29 Maart 2015

Kan je hier geen genoeg van krijgen kijk dan bijvoorbeeld ook eens op deze paginas!

http://weggeefwinkels.nl/overschotten-teisteren-weggeefwinkels/
http://weggeefwinkels.nl/te-veel-armen-en-te-veel-rijken/
http://weggeefwinkels.nl/delen-van-overvloed-door-permacultuur/
http://weggeefwinkels.nl/wat-zijn-weggeefwinkels-2/weggeefwinkels-zijn-geen-armenhuis/
http://weggeefwinkels.nl/directeur-philips-welkom-in-weggeefwinkels/

En zo zijn er nog een boel meer op deze site… klikt u er maar eens lustig op los!

 

Video future of fame

Leuk leuk…

Deze video over de weggeefwinkel Amersfoort is gemaakt door jongeren, die bij Future of Fame werkzaam zijn. De video is in het kader van de Sociale Alliantie gemaakt ( een overkoepelende, landelijke organisatie voor burgerinitiatieven).

Er komt  binnenkort ook een brochure uit.

Margot Klaassen

Weggeef op Radio2 i.v.m. feestdagen!

Hoi hoi,

Leuk stukje over weggeefwinkels op de nationale radio!
Margot Klaassen, een oude rot in het weggeefvak wordt geinterviewd op radio 2.

Luister hier (3 min clipje):

http://content1b.omroep.nl/urishieldv2/l27m33406c8d1f60da03005482e31d000000.65a23841eddd452de04976f861f5f92e/portal/radiomanager/rm3-radio2/audiofragments/9/8063-Stomme_cadeau_s_gekregen_van_de_Sint_Geef_ze_door_aan_weggeefwinkel_in_Amersfoort_.mp3

Vele vriendelijke groene groeten,

Maranke Spoor

Weggeeftuin Afo mag blijven!

LoesjeWaaromMoeilijkDoenAlsHetSamenKanUtrecht 16 Juli 2014

Dit is goed nieuws!!!!!! De weggeeftuin in Amersfoort mag blijven! U heeft er op deze website genoeg over kunnen lezen…   Iedere keer weer kruipt deze Amersfoortse weggeefwinkel door het oog van de naald…  Weer blijft deze belangenloze oase waarin iedereen welkom is behouden! Iedere keer weer wordt precies de juiste combinatie van mensen gevonden om de boel te laten voortbestaan….

Na jaren inzet van vele vrijwilligers, buurtbewoners, lokale & landelijke organisaties wint deze aanhouder! En de onophoudelijke steun van de (lokale) pers heeft ook veel goeds gedaan. Waar het even een misschien wel te grote uitdaging voor de weggeefwinkel Amersfoort leek toen het bericht van de deurwaarder kwam dat de boel leeg opgeleverd moest worden, veranderde alles toen de buren aan beide kanten toch wel tamelijk in opstand kwamen. Dat motiveerde enorm. De mensen van de buurtnatuurtuin waarmee de weggeefwinkel een perceel deelt maar ook de mensen van aan de andere kant van de weggeefwinkel wilden hun goede buren niet kwijt! Dat is werkelijk goud waard die mensen.

De weggeeftuin combineert goede dingen, die in echte behoeftes van echte mensen voorzien: een buurnatuurtuin voor jong & oud met een weggeefwinkel. De huidige vrijwilligers hebben het zo verdiend! Na jaren inzet voor behoud met hulp van velen mogen ze toch blijven! Wat een doorzetters…

Uiteindelijk logisch ook want het aanbod dat ze de eigenaar, gemeente Amersfoort hadden gedaan was er een die je nauwelijks weigeren kon…  het uiteindelijke resultaat  is het een zwaarbevochten compromis maar wel een waar iedereen zich in vinden kan. De komende 3 jaar blijven ze daar, en wellicht nog veel langer, reden genoeg om zin te krijgen  de boel nog mooier te maken aldaar.
Hun websites: https://www.facebook.com/BuurtNatuurtuinMelange + www.weggeeftuin.nl.  En op deze site www.weggeefwinkels.nl  kun je veel over de hele geschiedenis lezen en leren en daarnaast natuurlijk een schat aan informatie over weggeefwinkels in Nederland opgebouwd in de afgelopen 12 jaar.

Ik ben gewoon trots op ze dat het toch nog gelukt is!!!

Overzichtje van nieuwsberichtjes:

Maranke Spoor (Pinq)DoorzettenHetGeheimOmJeDoelenTeBereiken

Weggeeftuin op Jeugdjournaal!

Beste mensen,

Het Jeugdjournaal heeft opnamen gemaakt in de Weggeeftuin van Amersfoort!
Uitzending 15 Maart.  NOS Jeugdjournaal Ned 3, 18.45u of http://jeugdjournaal.nl/uitzending/avond/2014-03-15

De buurtnatuurtuin heeft samen met de weggeefwinkel een klein stukje land aan de Keerkring 118 in de wijk Kruiskamp-Koppel in Amersfoort. Hierin spelen vele kinderen erg graag. Het is het hart van het buurtje. Ouders worden geconfronteerd met kids die zeggen: “Mam, waarom moeten we hier weg? We hebben het hier zo goed!”

De gemeente moet en zal dit kleine stukje grond nu verkopen omdat het op een lijst van af te stoten gemeentelijk vastgoed is beland. Toegegeven is dat hierbij niet naar het geheel is gekeken.

Er is zonder aanzien des initiatiefs besloten tot uitverkoop. Soms wordt door politici zelfs beweerd dat het stuk grond al verkocht is maar dan wel zonder bewijs daarvoor aan te dragen! En andere politici ontkennen het weer natuurlijk.

Politiek gekonkel rondom de verkiezingen en andere belangen… Iedere keer weer probeert de Amersfoortse politiek dit burgerinitiatief te ontmoedingen, iedere keer weer met averechts resultaat!

Dit initiatief leeft namelijk enorm, omdat het voorziet in een echte behoeften van echte mensen. Dus, gemeente, grijp uw kans om alsnog in te zien dat dit initiatief zijn gewicht in goud waard is.

Kinderen leren er al spelend in de tuin. En ze lezen boekjes uit de kinderboekenhoek van de  weggeefwinkel. Laat ze niet terugverdwijnen achter hun spelcomputers.

De mensen van het initiatief hebben zelfs aangeboden om naast de vele vele uren die zij er gratis in steken wat huur te betalen voor het gebruik van de plek. Maar, nee, dat was nog niet genoeg: het moest koop worden of een zeer hoge huur.

De huurkosten zitten ‘m dan vooral in het feit dat de gemeente dan nog een dossier over dit stuk land heeft en tsja, dat alleen al kost duizenden euro’s per maand natuurlijk. Zo’n dossier moet immers af en toe gekopieerd en besproken worden enzo…

Nu goed, gemeente, daarvoor is een eenvoudige oplossing, geef de weggeeftuin niet weg aan weer een projectontwikkelaar, maar aan het burgerinitiatief! Stop met het doodmaken van initiatieven die willen leven, en het met heel veel meer geld in leven proberen te roepen van iniatiatieven die niet in echte behoeften van echte mensen voorzien!

De weggeeftuin zorgt voor zeer veel verbinding in buurt & stad! Mocht u daarvoor nog argumenten nodig hebben, dan wordt het wellicht tijd dat u de boekjes die de buurt hierover heeft geschreven alsnog leest…

Maranke Spoor 15 Maart 2014

Meer info:

Elders op deze site en:

Boekjes die de buurtbewoners voor de gemeente schreven:

‘Pure winst!’ dat een overzicht geeft van de waarde: http://weggeeftuin.nl/static/files/PureWinstH_OnderzoekKK118.pdf

En ‘Groot verlies’ dat laat zien dat nog meer woningbouw op deze plek een groot verlies betekent: http://weggeeftuin.nl/static/files/GrootVerlies2eH_OnderzoekKk118.pdf

www.weggeeftuin.nl is de website van het initiatief. En hier is de facebookpagina van het initiatief. www.facebook.com/BuurtNatuurtuinMelange

  1. Alle kinderen schreeuwen in koor: “Ik stem voor dat de natuurtuin moet blijven!!!” Vanavond NOS Jeugdjournaal Ned 3, 18.45u of http://jeugdjournaal.nl/uitzendingen/

     

    Foto: Alle kinderen schreeuwen in koor: "Ik stem voor dat de natuurtuin moet blijven!!!" Vanavond NOS Jeugdjournaal Ned 3, 18.45u of http://jeugdjournaal.nl/uitzendingen/

     

Superleuk nieuw intiatief de MultiWeggeef!

Waarde weggeefwinkelaars,
De laatste tijd kom ik weer vaker weggeefwinkels die onderdeel zijn van een groter geheel.
Erg wijs, vooral als er iniatiatieven bij elkaar gezet worden die onderling elkaar kunnen kruisbestuiven.  En weggeefwinkel kan bijvoorbeeld zorgen voor veel aanloop van mensen, andere activiteiten (bijv. verhuur pand voor bijeenkomsten) weer voor het verdienen van geld voor pandhuur, zodat je makkelijker aan een pand komt.
Of een weggeefwinkel in een buurthuis , wiens onweggeefbare spullen weer input zijn voor de creatieve uitingen van lokale kunstenaars…
En inpandig repaircafe zorgt voor reparaties van spullen die letterlijk nog de moeite waard zijn, er is een koffiecorner, en er zijn culturele avonden… …
In Utrecht is een mulitweggeef in Voorbereiding en in Vlaanderen is er onlangs een gestart..  het ecokot! Zie hierover voor link.

Super initiatief het ecokot, extra multifunctionele #weggeefwinkel http://atv.be/nieuws/2014-02-23/ecokot/#.Uw3eGGdy5OI …

Vele vriendelijke groene groeten, 
Maranke Spoor

Voedselbanken versterken status quo!

Mensen die (uiteraard vanuit een positieve instelling) aan liefdadigheid doen hebben vaak het (voor)oordeel he die weggeefwinkels die zullen wel dezelfde (doel)groep hebben als wij.

Dat is niet zo? Nee dat is niet zo nee. Weggeefwinkels zijn ontstaan vanuit een idee de status quo uit te dagen door geldloze oases te creeeren in een wereld waar werkelijk zo ongeveer alles om geld draait. Ze werken in wezen al vele jaren aan een samenleving 3.0. Jan Rotmans (veranderkundige) schrijft hierover in zijn heerlijk duidelijke collum http://www.ftm.nl/column/kanteljaar-2014-aanpassers-versus-vernieuwers/

Het is ook zeker niet zo dat weggeefwinkelaars vinden dat alles altijd maar gratis moet, ik ken er in elk geval niet veel die dat vinden. Het is wel zo dat in een weggeefwinkel iedereen welkom is om te geven en te nemen en dat is naast goed voor de diversiteit van de bezoekers voor velen toch wel radicaal.

Weggeefwinkels zijn ook ontstaan vanuit een idee van positieve aktie werkt beter dan boe roepen… we gaan iets doen dat zo positief mogelijk is.  Hier kan toch niemand tegen zijn? Lange tijd leek dat ook het geval, maar nu het economisch slechter gaat en de status quo zich steeds meer bedreigt voelt krijg je toch rare sprongen van katten in het nauw. Bijv. de weggeefwinkel van Amersfoort die dreigt te verdwijnen omdat de gemeente nu ineens nog meer woningbouw wil op dat ene kleine stukje grond….

En politici die na ontvangst van een door zeer betrokken buurtbewoneners geschreven boekje over de weggeefwinkel & buurttuin gewoon roepen
“Een weggeefwinkel?” nee dat klinkt als sinterklaas daar ben ik niet voor.

Een armenwinkelcentrum met voedselbank en goederenbank daar valt wel over te praten… nadeel daarvan is echter dat deze soort sint de positie van deze status quo figuren versterkt, door armenpasjes voorzien van onnodige bureaucratie (surveilance is an status qou enabler) en doordat het de mensen voedt die anders als ze hongerig waren wel eens in opstand zouden kunnen komen.

En het punt is dat die opstand steeds harder nodig wordt. Laten we ons allemaal inzetten voor een samenleving 3.0, een voor iedereen aangenamer samenleving.

Maranke Spoor 2014

Lees vooral ook:

Rop Gonggrijp over surveilance: http://rop.gonggri.jp/?p=722 &

Russel Brand over vreedzame revolutie: http://www.newstatesman.com/politics/2013/10/russell-brand-on-revolution

 

 

 

 

Tentoonstelling Weggeef Edam

Enige tijd geleden heeft Weggeefwinkel Edam kunstenaars uit Edam en omstreken gevraagd om een kunstwerk te maken van materialen uit de weggeefwinkel.

Er is enthousiast op gereageerd en zo’n 15 beginnende en gevorderde kunstenaars hebben een bijdrage geleverd.

Het resultaat is een hele diverse en inspirende collectie die te zien is van 13 januari t/m 22 februari 2014 in bibliotheek Meerwijk  tijdens de reguliere openingstijden.

hieronder 2 voorbeelden van het resultaat:
DSC_0566-1 DSC_0544

ArmenWinkelcentra Goed idee?

Waarde Lezer!

Ik hoor berichten over combinaties van voedselbanken, kledingbanken enz enz… in een soort van winkelcentrum. Als je een erkende arme bent dan mag je erin, je maakt er kans op een aalmoes. Verder zul je er wellicht andere (door de status quo) erkende armen kunnen ontmoeten.

Dit doet mij denken aan dingen als de bedeling en de voormalige Ierse katholieke Vincentius-vereniging, die ten tijde van een eerdere crisisperiode huisraad e.d. verdeelde onder materieel armeren. De almoesverstrekkers waren bepaald niet altijd erg respectvol, herinner me een moeder die vroeg om een tweedehandskinderbed met een nieuw matras omdat haar vorige kind gestorven was op een vies tweedehands matras…   ze kreeg niet simpelweg te horen dat de middelen ontbraken voor een nieuw, nee, “Als bedelaar heb je het niet voor het uitzoeken!” was de verwensing die ze over zich heen kreeg.

En dat de problematiek rond “de bedeling ook in Nederland speelde, en weer speelt! kunt u hier lezen:

http://www.socialevraagstukken.nl/site/2013/12/04/groei-kerkelijke-armenhulp-is-een-doorn-in-het-vlees/ Een prachtige beschrijving van de wijze wijze waarop een aantaal kerken in Nederland omgingen met het gebrek aan en nu omgaan met uitkleding van sociale zekerheid.  Toegevoegd 5 December 2013

 

Dit soort voorbeelden uit de geschiedenis zijn een reden geweest om weggeefwinkels in het leven te roepen, een plaats waar iedereen welkom is om te geven en te nemen, en zeer diverse mensen elkaar kunnen ontmoeten. En het onderscheid tussen materieel armer en materieel rijker er niet toe doet.

Of om met Vader Abraham te spreken een plek waar je geld of wie je bent er niet toe doet!

Vele vriendelijke groene groeten,

Maranke Spoor

P.S.1 Meer weten over weggeefwinkels en de filosofie erachter, wees dan welkom om eens flink rond te klikken op deze webzijde.

P.S. 2 Lees ook de reacties onder dit bericht of schrijf er zelf een… even naar beneden scrolllen en je kunt lezen en/of reageren.

 

Onderzoeksjournalistiek die werkt!

De economische crisis komt hard aan in het prachtige Amersfoort aan de Eem, buurthuizen sluiten, burgers moeten het zelf maar uitzoeken en zelfs waar ze dat al 10 jaar doen wil de gemeente geld zien!
Vele jaren vrijwillige inzet van velen, vaak meerdere dagen of dagdelen per week! (Naast een drukke baan /eigen bedrijf…)   zijn niet langer genoeg…

Daar waar het eerste lustrum van de weggeefwinkel een groot feest was, is het tweede lustrum (afgelopen augustus) volledig overschaduwd door de plannen van de gemeente om dit sociale cement van de wijk van de hand te doen aan een projectontwikkelaar.
De sociaal culturele bestemming die het terrein heeft wordt dan veranderd in wonen en de projectontwikkelaar verdient een paar miljoen, over de ruggen van de burgers en de gemeente.

Maar er zijn tenminste nog wel journalisten die hun werk doen!

Rob Lampe en collega hebben deze zeer informatieve repo gemaakt over een gemeente die een weggeefwinkel met levendige educatieve tuin! dreigt weg te geven aan een projectontwikkelaar.

https://www.youtube.com/watch?v=NKYLEhnMnGo&feature=player_embedded

Deze repo is gemaakt tijdens een bijeenkomst in de weggeefwinkel op 22 sept 2013. Het was weer eens druk in de weggeefwinkel, de grootste ruimte vol en ook in de kleinere ruimtes daarvoor en daarachter stonden nog mensen.

Na een presentatie ontstond een levendig debat en na de pauze heeft een zeer diverse groep mensen zich aangemeld voor werkgroepen. Er is veel nieuw bloed bij en de wergroepen gaan direct van start.

Ze bestaan uit een mix van buurtbewoners en weggeefwinkelaars.    Het gaat om de volgende 4 groepen:

Fondsenwerving, PR, haalbaarheidsonderzoek, juridisch.

Wilt u ook meewerken en kunt u iets betekenen op bovenstaande 4 gebieden kom dan op woensdag of zaterdagmiddag langs in de weggeefwinkel!  Er anders ook natuurlijk, want de weggeefwinkel is een blijft een plaats waar iedereen welkom is!

De weggeefwinkel heeft altijd goede banden gehad met alle buurtbewoners aan alle kanten, en wordt daarnaast bezocht door mensen uit de hele stad en daarbuiten.

Meer info is te vinden op de levendige facebookpagina van de buurttuin:
https://www.facebook.com/BuurtNatuurtuinMelange en is nu ook te volgen op twitter: @weggeeftuin

Maranke Spoor 23-9-2013
@weggeefwinkels

 

 

 

 

 

 

Aandachtige reportages over weggeeftuin!

Zeer geachte mensbeestjes,

11 Sept: Via deze link is een met heel veel aandacht gemaakte aflevering van Amersfoort gezien https://www.facebook.com/AmersfoortGezien over de innig samenwerkende weggeefwinkel/buurtnatuurtuin aldaar. Klik erop en verspreid!

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oJa-S1L30pk

En via deze link video raadsvergadering met helaas nog geen oplossing, help elkaar door dit te delen!  https://mail.google.com/mail/u/0/?shva=1#inbox/1410f34d6abec170

Oh en hier nog meer nieuws, weer de voorpagina van de krant:

http://www.destadamersfoort.nl/lokaal/weggeefwinkel_onder_drukamersfoort__ze_staan_voor_de_groene_enclave_en_het_sociaal_ontmoetingspunt_2553557.html

http://www.dichtbij.nl/eemland/regio/artikel/3030399/raad-stelt-beslissing-natuurtuin-en-weggeefwinkel-uit-video.aspx

 

Het samen naar de zin hebben in je buurt, aandacht hebben voor elkaar, de rest van de natuur, spelend leren, een kwaliteit van gezamenlijke voorzieningen waar de gemiddelde natuurbeheerder/sociaal werker alleen maar van kan dromen, omdat het een kwaliteit oplevert die je met geld niet kunt kopen,  en het kost ook nog eens veel minder geld dan de gemiddelde hufterproof speeltuin/plantsoen/sociale voorziening!
Ik vind het een schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Van permacultuur, permanente cultuur.

Dit is wat deze maatschappij nodig heeft. Een voorbeeld voor de toekomst, je ziet ze ook steeds meer gelukkig, helaas worden ze nog wel regelmatig niet voldoende begrepen, op waarde geschat!

Dus zie hier dit portret van deze innig samenwerkende burgersinitiatieven van superbetrokken burgers die iedere week weer veel tijd investeren in het zelf leefbaar maken en houden van stad en buurt!  En dat al 10 jaar lang, je zou als gemeente toch willen dat zoiets te koop was nietwaar?

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oJa-S1L30pk

Vele vriendelijke groene groeten,

Maranke Spoor
Docent Permacultuur en webmaster van www.weggeefwinkels.nl

Meer info:

http://amersfoort.raadsinformatie.nl/

https://www.facebook.com/AmersfoortGezien

https://www.facebook.com/BuurtNatuurtuinMelange

Geweldig: Steunbetuigingen die zijn ondertekend door de volgende deelnemers van Bewonersweb:Joke Sickmann
Gemma van der Heijden
Nelleke Dumoulin
Ria Roelofs
Daan Vosskuhler
Anke HeijsmanSteunbetuiging:

“Amersfoort, 4 september 2013
Aan de initiatiefnemers van buurttuin Melange en de Weggeefwinkel,

Met zorg hebben we kennis genomen van het gegeven dat Weggeefwinkel en buurttuin Melange aan de Keerkring 118 op korte termijn dreigen te verdwijnen, door de geplande verkoop van het perceel aan een projectontwikkelaar.
Wij juichen het plan van beide burgerinitiatieven toe om B.&W. van Amersfoort te bewegen deze verkoop uit te stellen, zodat Weggeefwinkel en buurttuin op basis van een haalbaarheidsonderzoek zelf een bod kunnen uitbrengen.
Juist in een periode dat de verwachtingen ten aanzien van burgerinitiatieven hooggespannen zijn en er zo weinig financieel rendement te behalen valt bij de verkoop van het perceel, zal een overhaaste verkoop door de gemeente op veel onbegrip stuiten bij de burger.
Wij beschouwen deze situatie dan ook als een toetssteen voor het belang dat de gemeente Amersfoort hecht aan burgerinitiatieven.
Weggeefwinkel en buurttuin Melange, wensen wij succes bij hun strijd voor het voortbestaan.
Hoogachtend,
Naam: Joke Sickmann

Deelnemer van het BewonersWeb”

Het BewonersWeb is opgericht om bewoners te ondersteunen in de verregaande veranderingen die gaande zijn in wat het “Sociale Domein” genoemd wordt: het brede terrein van zorg, welzijn, cultuur, arbeid en de vele aanpalende gebieden. Op talloze punten binnen dat domein zien we dat de overheid zich schielijk terugtrekt, de rol van professionele instellingen ter discussie staat en burgers gedwongen of vrijwillig steeds meer verantwoordelijkheid krijgen.

Het Web wil burgers steunen door het organiseren van onder meer onderling contact en onderlinge steun van burgerinitiatieven, belangenbehartiging naar buiten, bevorderen van deskundigheid en het stimuleren van debat.

Op de foto: De handen van Thomas (6) en Brian (7) in de tuin bij een kriel-ei, een kwartel-ei en een zebravink-ei uit onze volière.

 

 

 

Opening Gooise Weggeefhandel

Persbericht: De Gooische Weggeefhandel

25 augustus 2013

De Gooische Weggeefhandel
Als alleenstaande moeder van een zoon, kreeg Amanda het idee om een Weggeefhandel te starten. Zij weet als geen ander hoe het is om af en toe de touwtjes aan elkaar te moeten knopen.

In deze tijd, de tijd van economische crisis en werkloosheid, is het lang niet altijd gemakkelijk om eventjes die kapotte stofzuiger te vervangen of om nieuwe kleding te kopen voor je kind(eren).

Samen met Frits Nauta en Daniel Wichers, is zij het idee uit gaan bouwen en in mei 2012 is DeGooische Weggeefhandel van start gegaan.

Om het voor de leden gemakkelijk te maken betreft het een Facebook groep. Mensen kunnen dan zelf eenvoudig dingen plaatsen maar ook weer verwijderen. Op iedere zolder of in iedere kelder, staan wel spullen die mensen niet meer gebruiken. Er wordt gewoonweg niet meer naar omgekeken. Juist die spullen kunnen voor een ander heel erg belangrijk zijn.

Alle “producten” die worden aangeboden op de pagina van De Gooische Weggeefhandel zijn gratis, het is niet de bedoeling dat mensen er geld voor vragen. Als dit toch het geval is worden de betreffende personen hier op aangesproken en verwezen naar de Verkoop-pagina. Tevens is er een Ruil-pagina waar mensen tegen iets kleins danwel gelijkwaardigs hun spullen kunnen ruilen.

Groot succes

DeGooische Weggeefhandel loopt momenteel als een trein (2700+ leden). Soms wordt er iets geplaatst dat na 5 minuten alweer een nieuwe eigenaar heeft. Als er bijvoorbeeld een wasmachine aangeboden wordt en veel mensen reageren daar op, dan is er een mogelijkheid tot loting.

Het gros van de mensen die lid zijn van DeGooische Weggeefhandel hebben weinig tot niets te besteden. Fijn om te merken dat mensen die het wel wat beter hebben een helpende hand willen uitsteken en hun spulletjes aan een ander willen schenken!

Plannen voor de toekomst

In de toekomst hoopt DeGooische Weggeefhandel een locatie te vinden waar de aangeboden spullen opgeslagen en opgehaald kunnen worden. Het is namelijk niet altijd gemakkelijk om onderling een afspraak te maken om de spullen op te halen. Mocht er uiteindelijk toch een locatie komen, dan zal deze enkele uren per week open zijn.

Wijkcentrum de Geus heeft DeGooische Weggeefhandel toegezegd, dat er eenmalig een kleding-ruil-beurs gehouden mag worden. Met dit plan gaat DeGooische Weggeefhandel dan ook zo snel mogelijk aan de slag.

De sfeer in de groep is gemoedelijk, gezellig en respectvol.

U bent van harte welkom om uzelf aan te melden bij:

De Gooische Weggeefhandel: 

https://www.facebook.com/groups/gooische.weggeefhoek