Niet-Winkeldag verhalen 2008

Coevorden Buy Nothing Day – 2008
De Coevoet – 01.12.2008 05:28

Zaterdag hebben vrijwilligers van weggeefwinkel “de Coevoet” voor het tweede jaar op rij een niet-winkeldagaktie gehouden. Passanten werd gratis cake aangeboden en men kon een folder meenemen over de internationale niet-winkeldag. In meer dan 65 landen werden actie’s en activiteiten georganiseerd om de aandacht te vestigen op (over)consumptie en duurzaamheid.

De cake gaat de oven in

De cake gaat de oven in

Weggeefkraam Coevorden 2008

Een rustig tafereel speelt zich af tegenover de weggeefwinkel aan de Bentheimerstraat. Met een stand, versiert met ballonnen en een paar posters, proberen vrijwilligers de aandacht van mensen te trekken. Mensen schuivelen voorbij met hun volle boodschappentassen, een enkeling stopt eventjes in het voorbijgaan. `Ze zijn erg lekker, ik heb ze zelf geproefd’, wordt een vrouw toevertrouwd, terwijl haar oog over een dienblad vol kleurrijke cakejes glijdt. Na enige aarzeling, `zijn ze écht gratis?’, neemt ze er eentje en stopt ze een folder met daarop in grote letters de tekst “koop niets” in haar fietstas. Ondertussen klinkt zachtjes Radiohead uit een paar speakers en drinken de vrijwilligers een kop warme koffie. Na een hapje genomen te hebben vertelt de vrouw `al bewust te consumeren’ vanwege haar kleine AOW.

In meer dan 65 landen werden aktie’s gevoerd om mensen bewust na te laten denken over de gevolgen van hun koopgedrag. Voor een Walmart-medewerker was dit, een dag eerder, helaas te laat. Hij werd tijdens de beruchte “black friday” onder de voeten gelopen door het winkelend publiek, waarna hij overleed. Lees hier meer over deze tragische gebeurtenis

- E-Mail: ln.teoveocnull@ofni Website: http://www.coevoet.nl

Zeist weggeefkraam
Niet Winkeldag Zeist leverd de voedselbank vegaburgers op Jantje Paasman – 30.11.2008 21:08

Niet winkeldag Zeist groot succes .Onder het motto samen delen is veel leuker dan graaien , werden consumenten op niet winkeldag aangemoedigd even stil te staan bij de gevolgen van het alsmaar meer willen concumeren.

Weggeefwinkelkraam Zeist succes

“Een groot succes”, zegt initiatiefnemer Jan Voogdt over de weggeefwinkelkraam zaterdag 27 november op Belcour. “Het was behoorlijk koud maar alle warme reacties lieten ons niet onberoerd. Dus zijn we gewoon nog een uur langer doorgegaan”. In het kader van de internationale Niet-Winkeldag stond niet alleen de SP-caravan op Belcour. De SP bemenste samen met andere Zeisternaren ook de weggeefkraam waar gratis allerlei spullen op te halen waren. Alhoewel het winkelcentrum vaak klaagt over gebrek aan aanloop en onlangs zelfs een grote hamburgerketen aankondigde zijn deuren daar te gaan sluiten was het bij de kraam van de weggeefwinkel gewoon druk . De boodschap over (her)-gebruik en duurzaam consumeren sloeg aan bij het publiek. Honderden tweedehands artikelen, van kleding , fietsen, gebruiksvoorwerpen ,computerartikelen en zelfs verzamelobjecten gingen voor niets met een nieuwe eigenaar mee naar huis

Ondanks dat alles gratis was, wilde nog veel mensen een geldelijke bijdrage leveren. Dit geld is allemaal in het potje gestort voor de Zeister Voedselbank, Hiervoor is 88,05 euro gedoneerd. Dit zal ten goede komen aan hen, die dat nodig hebben, bijvoorbeeld door het in te zetten voor de actie “vegetarische producten voor de voedselbank” waarna dank zei de geld terugactie van Alpro Soya kan dit geld verdubbeld worden en zal de voedselbank naast de 50 reeds ingezamelde pakketen er nog z on 35 bij krijgen . Over deze actie kunt U het een en ander lezen op http://korelatie.hyves.nl/blog/17298560/Inzamelingsactie_vegetarische_producten_voedselbank/Xkfi/

Natuurlijk is de weggeefwinkel geen nieuw idee van de Zeister SP. Niet-Winkeldag is een internationaal fenomeen. Maar wel een goed idee ! Al lijkt Zeist nog niet helemaal rijp voor een weggeefwinkel, deze actiekraam trok een enorme belangstelling. We zijn daarnaast heel blij met de ingeleverde bordspelen, die weer naar de speelgoedbank zullen gaan. Daarnaast waren de medewerkers van Wheels4all buurtauto die onder het motto samen delen is veel leuker aandacht vroegen voor het gebruik van deelauto snel door hun folders heen. Ook de Amersfoortse SP heeft dit jaar weer een weggeefkraam bemenst.

Utrecht
Weggeefwinkel en meubels pimpen op Stadhuisbrug
Vrijwilligers van de Weggeefwinkel kaarten de overconsumptie van de ‘Westerse’ maatschappij aan door middel van een mobiele Weggeefwinkel. Mensen zijn hier geweest om te ‘niet winkelen’: een gratis kopje koffie of thee drinken, een spelletje spelen en deel te nemen aan een workshop ‘Pimp je meubilair’: leren van je oude meubilair weer iets leuks te maken. Voor de verstokte ‘shoppers’ is er een Weggeefkraam met gratis spulletjes. Rob, een van de medewerkers van de Weggeefwinkel: ,,We willen laten zien dat je ook leuke dingen kunt doen zonder te consumeren. Met de productie van de meeste goederen gaat namelijk veel leed gepaard: dieren sterven voor producten van bijvoorbeeld leer en bont, vieze fabrieken vervuilen het milieu en veel spullen kunnen alleen zo goedkoop geproduceerd worden door kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden. ln.iicsupnull@lekniwfeeggew  Web: www.weggeefwinkelutrecht.nl

Utrecht Clownlijk loslopend nederlands leger
Tijdens de internationale Niet-Winkeldag zal een kleine delegatie van Clolonel in het diepste geheim gratis producten aanprijzen. Dit alles zal gebeuren in het grote overdekte winkelwalhalla van Utrecht, Hoog Catharijne. Omdat een vorige keer enkele clowns van Clolonel door de politie werden gegijzeld tijdens het uitdelen van gratis goederen, zal nu alles in het geheim plaats vinden. Er zullen geen gratis goederen worden uitgedeeld, maar er zal, middels verborgen reclame borden, gewezen worden op gratis producten die voldoen aan het opvullen van behoeftes van consumenten. Voor meer informatie zou eventueel misschien contact kunnen worden opgenomen met: gro.liamxunilnull@lenololc Mogelijk dat er dan meer informatie over de geheime missie van de Nederlandse Clownleger prijs gegeven gaat worden (maar natuurlijk is niets zeker!…).

In Maastricht is een nieuwe weggeefwinkel geopend
Zie voor meer informatie: Weggeefwinkel_Maastricht_opent_29_Nov! http://landbouwbelang.org

Zwolle mobiele weggeefwinkel
De Zwolse autonomen melden: ,,In Zwolle is op deze dag ook een duidelijk signaal afgeven. Dit door middel van gratis soep (food not bombs), gratis choco soja melk uit te delen en een mobiele weggeefwinkel ter plaatse. De consumenten in de straten van Zwolle is door deze oproep duidelijk gemaakt en informatie gegeven over wat voor een gevolg deze overconsumptie heeft voor de rest van de wereld.

Contact: moc.liamgnull@nemonotua.eslowz