Heb ik niet nodig, ik kan het betalen!

Waarde Weggeefwinkelbezoeker!

Als ik mensen spreek over weggeefwinkels, vinden ze het haast altijd super! En de eerste vraag die mensen stellen is doorgaans een hele fijne: “Kan ik daar ook spullen brengen?¨

Jazeker! En neem vooral ook weer iets mee als jij weer eens iets nodig hebt.  Zeg ik dan….

Meer dan eens is het antwoord dan, nodig nee hoor, ik zal niet snel iets meenemen, ik kan nieuw betalen.

Tja dat kan natuurlijk maar nieuw kopen is bijv. veel millieubelastender… en als je goed wilt doen met het geld dat je uitspaart dan zijn er voldoende opties!  Van het doneren van geld aan de weggeefwinkels zelf, voor evt. ruimtehuur, energie e.d… tot het inschakelen van sociale ondernemingen…  je kunt het geld dat je uitspaart bijv. verzamelen en dat dan bijvoorbeeld besteden aan cursussen voor jezelf of familie/vrienden…  of iets anders duurzaams waarmee je iemand heel erg blij kunt maken…

Ook hier is een kringloop nodig… beetje geven, beetje nemen en natuurlijk kan de een wat meer geven en de ander wat meer nemen, zodat er wat materiele welvaart herverdeeld wordt…  maar als je iets nodig hebt eerst kijken of er een alternatief is voor nieuw is een van de duurzaamste dingen die je kunt doen…. in diverse opzichten!

Hoewel het sinds de economische crisis wat beter gaat zijn er in het verleden zelfs weggeefwinkels gesloten omdat ze veel meer spullen binnen kregen dan ze aaan de vele vele mensen die spullen kwamen halen konden weggeefgeven….   ook hier is dus een kringloop noodzakelijk! Als iets geen kringloop is dan is het niet duurzaam of zoals de Vlamingen zeggen volhoudbaar.

Dit is een van de redenen dat een wezenskenmerk van weggeefwinkels is dat iedereen welkom is om te geven en te nemen, onvoorwaardelijk!

Maranke Spoor 29 Maart 2015

Kan je hier geen genoeg van krijgen kijk dan bijvoorbeeld ook eens op deze paginas!

http://weggeefwinkels.nl/overschotten-teisteren-weggeefwinkels/
http://weggeefwinkels.nl/te-veel-armen-en-te-veel-rijken/
http://weggeefwinkels.nl/delen-van-overvloed-door-permacultuur/
http://weggeefwinkels.nl/wat-zijn-weggeefwinkels-2/weggeefwinkels-zijn-geen-armenhuis/
http://weggeefwinkels.nl/directeur-philips-welkom-in-weggeefwinkels/

En zo zijn er nog een boel meer op deze site… klikt u er maar eens lustig op los!