De weggeefwinkel fluit niet naar me…

De eerste keer dat ik in een weggeefwinkel kwam schrok ik best wel van mezelf. Er hing een bordje met alles is gratis en je mag 3 dingen maximaal uitkiezen om mee te nemen…

En omdat er gratis stond werd ik heel hebberig herinner ik me. Het was een beetje genant om die hebberigheid te ervaren, bewust. Ik wist ook wel dat dit een van de bedoelingen is van dat hele concept weggeefwinkel alleen wist ik niet die drang zo sterk in mij zat.

Kent u dat dat je iets eigenlijk allang weet maar pas echt leert als je het ervaart?

Gelukkig ben ik daardoor niet mijn winkelplezier verloren. Eigenlijk is het groter geworden dat plezier, of ik nou bij de ijzerhandel of de drogist ben of in de weggeefwinkel. Ik voel me nu meer zelf consument. In plaats van dat ik wordt gestuurd door de overdaad aan muzak. Of door het fluit-deuntje van de Hema _ alsof ik een koophondje ben dat je wel eventjes op schoot kan nemen en dat bedelt of ie alsjeblieft iets mag aanschaffen.

Ik vind sommige reclames erg leuk en ik hou erg van originele marketing. Maar ik word veel minder in een roes gebracht door de vele beelden, geuren en geluiden in de winkelstraat. Dat klinkt misschien saai maar gelukkig kan ik er wel voor kiezen om soms die roes wel te ondergaan en dan kies is bijv. voor de markt op vrijdag, de weggeefwinkel op zaterdag of de streekmarkt op zondag. Heerlijk.

Uit een film van Rev. Billy heb ik de quote onthouden ‘You are not a consumer you are being consumed’.  En mede dankzij de weggeefwinkel wordt ik nu niet meer verteerd door die hebzucht en kaufrausch…

Hebzucht   schaarste neemt uiteindelijk af als alles gratis is.

 

Groeten van een weggeefbezoeker!