De Grootse Aktiedag was groots! RTV-Utrecht doet verslag.

 

Weggeeftuin16Juni1001791_549248485137759_1324320682_n

 

 Het gebouw rechts met blauw-groene-kozijnen is de weggeefwinkel, links de buurttuin!
Het kloppend hart van de buurt. De buurtnatuurtuin trekt mensen, vooral kids uit de hele wijk, de weggeefwinkel trekt mensen uit de hele stad.

De Grootse Aktiedag (op Zaterdag 15 Juni) van weggeefwinkel en buurtnatuurtuin aan de keerkring 118 in Amersfoort is groots verlopen, er waren weer vele honderden bezoekers.

RTV-Utrecht doet verslag van de dag, in U-vandaag Vanaf 3.46 min tot 6.07min.
http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/u-vandaag/20130616-1700/1021342

Radioreportage:

http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/radiomutrecht/utrecht-is-wakker/

 

En op de levendige facebookpagina van de buurtnatuurtuin vind u een actueel verslag van de dag met meer fotos! https://www.facebook.com/media/set/?set=a.549213638474577.1073741828.354481057947837&type=1

SteunBehoudWeggeeftuin945723_544731082256166_132058967_n

LogobehoudWeggeeftuin

Want elk alternatief is duurder, zelfs geen!

 

Wees elke zaterdagmiddag welkom in de weggeefwinkel Amersfoort ook om je steun te betuigen, je handtekening te zetten e.d…
Vind hier ons andere aktiepamflet met doelen van de weggeeftuin erop!  Klink aan bewonder verspreid…..https://www.dropbox.com/s/ka5jmmsanc9je54/WeggeeftuinInhoudelijk.pdf

En houdt de levendige facebookpagina van de prachtige buurtnatuurtuin ook in de gaten! https://www.facebook.com/BuurtNatuurtuinMelange

Geachte gemeente Amersfoort. U bent ook meer dan welkom op onze opendag en daarna. De kans om te laten zien u burgerinitiatieven die niet om geld vragen, ook niet aan u, waardeert! Wij zijn ook erg benieuwd naar uw reactie op deze vragen ingediend door de mensen van de SP.
http://amersfoort.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=618818/Vragen_naar_aanleiding_van_Raadsinformatiebrief_2013-50_afhandeling_motie_M9.1a_Weggeefwinkel__Natuurtuin.pdf

Het mooie van een weggeefwinkel is dat je er leert dat mensen het leuk vinden om elkaar te helpen en dat echte aandacht werkt.

Hetgeen dat steekt is dat het terreintje van de weggeefwinkel en buurtnatuurtuin (dat de bestemming maatschappelijk heeft) te koop wordt aangeboden zonder dat er gekeken wordt wat er zit en wat er daarna komt en of verkoop op de langere termijn wel (financieel) gunstig is voor de gemeente.

Hiermee dreigen 2 initiatieven die nog nooit om 1 cent subsidiegeld hebben gevraagd, veel tijd en wat geld hebben geinvesteerd, te worden weggegooid door kortzichtige verkoop van het nog altijd deels vervuilde terreintje.  Het oplossen van de sociale problematiek die hierdoor in deze voormalige probleemwijk terugkeert gaat hoogstwaarschijnlijk vele malen meer kosten dan verkoop van het aan de buurt in bruikleen gegeven terreintje ooit op zal leveren.

Nadat er een motie is aangenomen om de weggeefwinkel een buurtnatuurtuin aan de keerkring 118 te behouden begint er nu van alles te bewegen in de Amersfoortse politiek. De aangenomen motie lijkt niet uitgevoerd te worden door omdat de gemeente dan misschien op de korte termijn een beetje zou kunnen verdienen.
Waar het eerst de bedoeling was uit te zoeken of verkoop op lange termijn financieel gunstig is voor de gemeente, heel redelijk ook in de ogen van de weggeefwinkeliers wordt dat deel van de motie nu waarschijnlijk niet meer uitgevoerd…

Vrijwilligers die zich al vele jaren (uiteraard naast andere drukke bezigheden) belangenloos hebben ingezet voor de gemeenschap, door veel van hun tijd en wat geld te doneren voelen zich zeer onrechtvaardig behandelt. Zij verdienen waardering geen schop onder de kont.

Het mooie van een weggeefwinkel is dat je er leert dat mensen het leuk vinden om elkaar te helpen en dat echte aandacht werkt.

Ideeen voor oplossingen, of andere hulp is meer dan welkom. Via mail ln.slekniwfeeggewnull@ofni of in de reacties. Er kwam al iemand met het idee om een crowdfundaktie te starten.

In de rechterkollom kunt u hierover meer lezen of klik op onderstaande links.

http://weggeefwinkels.nl/college-zet-raad-in-hemd/  recente ontwikkelingen

http://weggeefwinkels.nl/gepruts-van-wethouder-buijtelaar-en-de-zijnen/ reactie van Sjors van de buurtnatuurtuin

http://weggeefwinkels.nl/open-dag-weggeef-afo-groot-succes/   Geschiedenis en overzicht van links over deze zaak.

Hieronder kunt u lezen wat een weggeefwinkel is:

===Einde Uitnodiging Grootste aktiedag===