Wie is weggeefwinkels.nl?

Wie is weggeefwinkels.nl?
Iedereen! Net zoals in een weggeefwinkel iedereen welkom is, is deze site van iedereen! Sinds we in 2013 zijn geswitched van een wiki naar wordpress kan je reageren via de reaktieformulieren of een mailtje sturen naar de webmaster ln.slekniwfeeggewnull@ofni

Je kunt een gewijzigd adres van je weggeefwinkel doorgeven voor op de adreslijst  reageren op een artikel, of om een eigen pagina vragen voor jou weggeefwinkel, het kan allemaal. De webmaster voegt ze graag voor je toe.

Wie is die webmaster dan?
Maranke Spoor heeft deze website in 2004 in het leven geroepen en sindsdien onderhouden. Eerder enkel onder pseudoniem (pinq), bijvoorbeeld om iets bij te dragen zonder dat anderen dat hoeven te weten. Dit heb ik gedaan totdat ik dat op een gegeven moment niet meer handig vond.

Meer over mij kunt u hieronder of op mijn website www.marankespoor.nl lezen.

Lezingen
Als je me uitnodigt voor het geven van een lezing dan kan het zijn dat ik of een collega een vergoeding of wederdienst voor de tijd vraagt, dit kan een zeer goede manier zijn om dit soort initiatieven onafhankelijk te financieren, zie bijvoorbeeld http://weggeefwinkels.nl/alternatieven-voor-subsidie/ voor meer informatie.

Meerdere websites
Omdat dat eerder tot onduidelijkheid heeft geleid even aandacht voor het volgende…
Ja ik beheer meerdere websites, soms deels in aanbouw het gaat om www.weggeefwinkels.nl, www.permacultuuronderwijs.nl, www.marankespoor.nl, www.voedselbos.com (nl was al weg) en ik kom op voor nog een aantal andere sites… dat betekent vooral dat ik een bezig beestje ben, ik graag samenwerk,  en ook dat ik weleens iemand betaal om een deel van het werk te doen.
Als ik geld verdien met bijvoorbeeld het geven van een training over permacultuur/duurzaamheid dan geef ik een deel daarvan meteen weer uit aan een project dat enkel geld kost, bijvoorbeeld www.weggeefwinkels.nl.

Wat voor kosten zijn er dan?
Naast de bescheiden hostingkosten heb ik recent bijvoorbeeld (jan 2013) een kleine transitieondernemer ingehuurd om mij te helpen bij de verhuizing van de oude mediawikidatabase (de oude site zag er ook een beetje uit als wikipedia) naar de huidige wordpressdatabase. Uit diverse feedback bleek dat het tijd was voor een complete remake van de site. En ik vond het mooi om dit waar te kunnen maken, en daarbij een kleine zelfstandige een klusje te kunnen geven.

Over mij
Hieronder staat meer informatie over mij en wat ik verder zoal doe. Ik werk momenteel als  zelfstandige (ZZP-er) docent permacultuur. zie ook www.marankespoor.nl
Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het belangrijk vind om al mijn werkzame tijd zo onafhankelijk mogelijk aan de transitie richting duurzaamheid te besteden. Een kantoorbaan met daarnaast wat vrije uurtjes voor vrijwilligerswerk was voor mij niet meer genoeg.

Ik wil volgens goed permacultuur gebruik een onderdeel van de oplossing zijn in plaats van een deel van het probleem.  De transitie beweging waar je bijvoorbeeld meer over kunt lezen op www.transitionculture.org of http://transitiontowns.nl/ is ook behoorlijk bezig met het stimuleren van allerhande kleine duurzame bedrijfjes, ik raad iedereen aan daar iets mee te doen, veel problemen van de huidige tijd worden daarmee opgelost. Daarnaast realiseer ik me dat er veel meer ingrijpende veranderingen nodig zijn om de crises van dit moment op te lossen.

Te goed voor deze wereld
Ik krijg wel eens te horen dat ik te goed ben voor deze wereld, dat weiger ik te accepteren en daarnaast is het iets waarvan een zeer wijze medemens mij geleerd heeft om trots op te zijn!

Vragen: Hoi als je ondanks deze uitgebreide uitleg toch nog een vraag hebt kun je die gewoon stellen! Mocht ik ooit geen tijd hebben om die te beantwoorden dan zal ik dat aangeven.  Reacties zijn ook welkom via het reactieformulier.

Maranke Spoor
Uit een workshopbeschrijving Ideas_for_an_ecological_economy http://spoor.wiki.xs4all.nl/index.php?title=Making_change:_Ideas_for_an_ecological_economy

Behaalde haar Master, rechtsgeleerdheid, aan de Universiteit van Utrecht. Ze koos voor deze studie vanwege haar brede interesse en rechtvaardigheidsgevoel. Ze heeft hierna een jaar of tien gewerkt als parttime docent recht, en als onderwijsjurist. Maranke is opgegroeid op het platteland waar ze een liefde voor natuur heeft op-gedaan. Dit resulteerde uiteindelijk in het volgen van de intensieve jaaropleiding permacultuur van de Permacultuur School Nederland, door Taco Blom en Ishi Crosby. De intensieve jaaropleiding permacultuur omvat een breed scala aan on-derwerpen, bekeken door een duurzame bril, bijv. bodem, water, ecologie, bouw, sociale permacultuur, en economie. Verder volgde ze een Permacultuur docenten training van Andy Goldring in Denemarken. En diverse relevante workshops. Maranke besteedde haar tijd de laatste jaren aan studeren, werken in/aan verschillende tuinen, en veel permacultuur cursussen geven. Maranke is momenteel zelf docent aan de Permacultuur School Nederland, samen met Taco Blom, een zeer ervaren permaculturist en tamelijk briljante boer.

Hoe kies ik een permacultuurtraining die bij mij past?! Zie http://marankespoor.nl/hoe-vind-ik-een-cursus-die-bij-mij-past/ voor als je tips wilt bij het kiezen van een permacultuurtraining.

In English
Maranke Spoor Received her Master’s, in Law, from the University of Utrecht. She chose this study because of her broad interest and sense of justice. She spent the following ten years working as a part-time lecturer and jurist. Growing up on the country side she’s always had a love for nature. This finally re-sulted in taking the intensive permaculture course of the Dutch School for Permacul-ture, taught by Taco Blom and Ishi Crosby. The intensive course covers a wide vari-ety of subjects, from a sustainability viewpoint, e.g. soil, water, ecology, building, so-cial permaculture, and economics. Maranke also participated in a Permaculture teachers training with Andy Goldring in Denmark and various permaculture work-shops. Maranke spent her time in recent years on working in various gardens, study-ing and teaching a lot of (intensive) permaculture courses. Maranke is currently a teacher at the Dutch School for Permaculture, together with Taco Blom, a very experienced permaculturist and rather brilliant farmer.
www.permacultuur.eu & www.marankespoor.nl

Weggeefwinkels en permacultuur, is er een verband?
Toen ik, uw webmaster, zo’n jaar of 5 bezig was met weggeefwinkels ontdekte ik permacultuur. Ik las die jaren veel tuinboeken, en keek veel documentaires over natuur. Ik ben toen, het was 2008, een opleiding gaan volgen aan de Permacultuur School Nederland, www.permacultuur.eu.

Ik was al een tijdje op zoek naar verbreding en een nieuwe uitdaging… en vond die in de permacultuur. Het spreekt me aan om vele redenen bijv:

Dat permacultuur net als weggeefwinkels voor iedereen is. Het gelegenheid geeft om onderdeel van van oplossing te zij in plaats van een deel van het probleem. En waar weggeefwinkels vaak overschotten kennen, en daar vaak zelfs mee worstelen (zie Overschotten teisteren weggeefwinkels, kan permacultuur ook zorgen voor overvloed op vlakken waarop weggeefwinkels dat niet doen, bijv. voedsel, bouwmaterialen, energie, natuur. En dat dan op zo’n manier dat die overvloed zeker geen probleem wordt, zoals de overschotten in weggeefwinkels soms zijn… Nee er is geen afval omdat gewerkt wordt met gesloten kringlopen.

Wat is dat permacultuur? Korte uitleg
Permacultuur is een samentrekking van PERMAnente agriCULTUUR. De term werd in 1973 geïntroduceerd door de Australiërs David Holmgren en Bill Mollison, op basis van hun observaties in de natuurbossen in Tasmanië. Ze ontdekten daar een scala van ecologische principes dat ervoor zorgt dat een bos zichzelf duurzaam in stand houdt zonder enig ingrijpen van de mens, en zonder toevoeging van energie of andere toevoegingen van buitenaf. Op basis van deze principes ontwikkelden ze een methode die ook in de land- en tuinbouw kan worden toegepast opdat natuurlijke systemen eeuwenlang kunnen blijven voortbestaan. Evenals culturen.

Uitgangspunten
De uitgangspunten van Permacultuur zijn zo logisch, dat ze ook op tal van andere terreinen in de samenleving kunnen worden toegepast. Onder de praktische uitgangspunten liggen drie eenvoudige principes:

  • Zorg voor de aarde
  • Zorg voor de mens
  • Delen van de overvloed, soms omschreven als eerlijk delen.

Uitgangspunten die mij als weggeefwinkelier natuurlijk heel erg aanspreken. Want als je kijkt naar de doelstellingen van weggeefwinkels zoals je die op de hoofdpagina www.weggeefwinkels.nl kunt vinden dan kun je zien dat er erg veel overeenkomsten zijn.

Meer weten?! Hier is een duidelijk en bekopt radiointerview
Via onderstaande link kun je naar een interview hierover met mij luisteren, duur 27 min. Ik word geïnterviewd door Joeri Oudshoorn.

www.pianowerkplaats.nl/permacultuur/interview

Dit interview is een onderdeel van een langer (2 uur) programma van occupyradio, dat hier te beluisteren is:

www.occupyradio.nl/2011/11/occupy-on-air-15-november-2011/

Ik kreeg ongevraagd allerlei positieve reacties op dit interview, bloos…. bijv. in de trant van: “Wat duidelijk uitgelegd, en ik wist nog helemaal niet wat permacultuur is…”

Mijn achtergrond
Toen ik de permacultuur jaaropleiding had afgerond, (zie spoor.wiki.xs4all.nl), kon ik er geen genoeg van krijgen, deze opleiding is me beter bevallen dan alle opleidingen die ik daarvoor had gedaan. Het leek me wel wat om zelf les te gaan geven. Ik had al eerder lesgeven op roc’s en hogescholen, en dat lesgeven dat beviel me wel goed. Omdat ik jurist ben, gaf ik de lessen recht. Inleiding recht, arbeidsrecht, vreemdelingenrecht, studiefinancieringsrecht, socialezekerheidsrecht. Lesgeven in permacultuur vergde dus een flinke omschakeling. Een permacultuuropleiding is ook behoorlijk anders dan alles wat ik daarvoor gedaan had, veel minder schools bijvoorbeeld.

Het onderwerp was echter niet geheel vreemd voor me. Want hoewel ik inmiddels al 18 jaar in de stad woon, ben ik geboren op het platteland, in een dorpje naast een natuurgebied. Ik had daar als kind al een tuintje, en een vader die ook les gaf, en wel in techniek. Toen ik in de stad kwam te wonen had ik altijd weelderige balkon- of daktuintjes en huisgenoten die hun zieke plantjes bij mij brachten, die ik dan liefdevol verzorgde, ze zagen in mij een plantjesdokter. Inmiddels woon ik aan de rand van Utrecht in een huisje met een tuintje, dat boordevol staat met eetbaar groen.

Ik volgde verder nog een opleiding voor permacultuurdocenten in Denemarken en heb een jaar als vrijwilliger stage gelopen bij mijn voormalig docent Taco Blom. Hier heb ik ontzettend veel van geleerd. Inmiddels geef ik zelf al weer een tijdje les, en heb ik al heel wat lesuren gedraaid. Taco en ik verzorgen samen de cursussen, waarbij we om beurten lesgeven en soms samen, en dat vind ik een heel fijne combinatie. Taco heeft een tuinderij van 4 hectare, en bergen praktijkervaring. En ik ben dus wat meer theoretisch georiënteerd. Ik heb geleerd dat theorie & praktijk onlosmakelijk verbonden zijn.

Mensen vragen nogal eens: maar kan je daar dan van leven?! Niet helemaal, wij zijn pioniers, maar dat zou wellicht kunnen veranderen gezien het nut van deze materie. Het is geen gesubsidieerde opleiding, en de cursusprijs relatief is zeer bescheiden: toen ik op een universiteit werkte als juridisch adviseur, gaven we eenzelfde bedrag uit aan trainingen van 1 à 2 dagen. Op de Permacultuur School Nederland www.permacultuur.eu verzorgen we daarvoor 18 dagen training. Je zou eigenlijk onze oud-cursisten eens moeten vragen wat ze er van vinden.

De cursisten motiveren me elke dag weer om er veel meer tijd in te steken dan ik ooit betaald krijg. Permacultuurdocent zijn is dus momenteel geen beroep waar je in materieel opzicht rijk van wordt, maar daar is het mij als weggeefwinkelier in hart en nieren natuurlijk ook niet om te doen. Zolang ik me, met al mijn activiteiten, maar net kan redden ben ik tevreden, en zolang ik het nut ervan inzie, blijf ik een aanzienlijk deel van mijn tijd belangeloos weggeven, aan permacultuurprojecten, weggeefwinkels, en als het nog past andere nuttige projecten.

De cursistengroepen bestaan uit een grote diversiteit aan mensen, mensen die in hun hele leven nog maar 1 plant hebben verzorgd (een kamerplant), hoveniers, boerenzoons, mensen met een Frans balkonnetje, mensen met een hectare land, mensen die vele studies hebben afgerond, mensen met nog weinig opleiding. Jong en oud. En deze diversiteit maakt het er vooral interessanter op. En zorgdragen voor diversiteit is een belangrijk principe in de permacultuur, prachtig.

Grts, pinq  (Maranke Spoor)