Weggeef ideeenbus

U bevindt zich in de ideeenbus van weggeefwinkels.nl ideeen kunnen hieronder worden toegevoegd. pinq 00:40, 28 Feb 2006 (CET)

Hoi,
Misschien eens wat foto’s van spullen op website zetten, overzichtfoto’s, om mensen nieuwsgierig te maken?
Groetjes, Renée

Leuk idee Renee, zie jij wellicht kans dit te (laten) doen? Op de voorpagina staan er een paar maar dat is maar weinig natuurlijk…. Grts, pinq 19:43, 15 September 2009 (UTC)

Hoi!
Probleem in weggeefwinkel in emmen: vervoer

 • Mensen met (vaak grote) spullen hebben geen vervoer om het te brengen, en kennen niemand. Er werd elke week sowieso wel een keer gebeld door mensen of we niet wat bij hen konden ophalen..
 • Veel mensen die de spullen uit de weggeefwinkel het hardste nodig hebben, hebben zelf ook geen vervoer om grote zware spullen naar huis toe te brengen, maar zijn afhankelijk van fiets en bus.
 • Als mensen in de buurt van de weggeef woonden kon het nog eens lopends opgehaald worden, maar verder is dit ook niet te doen voor vrijwilligers (zeker als je het gebruik van geld wilt vermijden)
 • Last but not least: goede effecten voor het milieu die de weggeefwinkel heeft door hergebruik worden teniet gedaan door spullen van hot naar her te vervoeren.

Er word in sommige weggeefwinkels gewerkt met een briefjessysteem, zoals bij supermarkten ook wel bekend is (“gratis op te halen”).

Een andere oplossing kan zijn om in elke weggeefwinkel die hier aan mee doet, een computer beschikbaar te stellen waarop een website geopend is. Hierop staan alle goederen die mensen over hebben, maar thuis bewaren. Anderen kunnen dit zelf bekijken en ophalen, zonder tussenkomst van weggeefwinkel. Ook websites van weggeefwinkels kunnen een formulier plaatsen wat op deze database aangesloten is.

Gevolgen:

positief:

 • minder transport
 • minder werk voor de weggeefwinkels
 • groter publiek (je hoeft niet zelf naar de weggeefwinkel toe)
 • groter aanbod

negatief:

 • minder ‘controle’ (geen mogelijkheid voor een max-3-artikelen-systeem zoals in sommige weggeefs)
 • electriciteit van computers en website
 • een weggeef werkt juist zo goed omdat het een plek is, gecreerd in tijd en ruimte om spullen te dumpen zonder dat het erg is. Normale mensen willen niet 2 maanden een bank in hun garage hebben staan totdat hij opgehaald wordt, in een weggeefwinkel is die tijd en ruimte er wel (vaak juist omdat er geen huur betaald hoeft te worden etc).

Ik weet dat op dit moment een soortgelijk project bestaat, maar dit lijkt dood te zijn (formulier werkt hier niet meer). http://www.mango-a-gogo.com/scot/econ/free-econ.htm

Reacties?
Xatr0z 16:03, 4 February 2009 (UTC)

Ken je http://www.gratisoptehalen.nl ? –Mick (talk) 18:39, 4 February 2009 (UTC)

Weggeefkaartjes
Hallo allemaal,
Ik ben een initiatief gestart om mensen meer bewust te maken van weggeefwinkels. Het gaat hier om een actie met “weggeefkaartjes”. Alles staat uitgelegd op www.weggeefwinkels.co.nr. Zou er eventueel aandacht aan deze actie besteed kunnen worden op deze wiki? De site is uiteraard reclamevrij en volledig non-profit. Alvast bedankt, Sven Joepie91 19:45, 5 September 2008 (UTC)

Leuk, ik heb er een bericht over gelinkt op de voorpag. Grts, pinq 13:26, 7 September 2008 (UTC)

Bron: http://wonder.nl/acties.htm
BIJENKORF VERKOOPT HUISVUIL
Eerst gingen we vuilschuimen. We verzamelden de mooiste dingen die mensen aan de straat hadden gezet. De mandjes, kop- en – schotels, sjaals etc. zagen er nog uit als nieuw. Daarna haalden we ongemerkt uit de Bijenkorf prijskaartjes van dezelfde soort spullen. Toen de kaartjes aan de artikelen uit het vuil waren bevestigd, werden de spullen stiekem op de schappen van de Bijenkorf gezet om weer als nieuw verkocht te worden. De Bijenkorf kon aan deze parasitaire producten bijna drieduizend gulden extra verdienen.
bijenkorf-klein.jpg

Castlefest?
Hallo,
Wat denken jullie ervan om eens op een festival een kraampje in te richten? Ik heb vorige week vrijdag Castlefest benaderd over het idee van een weggeefstand op hun festival en daar werd in principe positief op gereageerd, dus ik zou zeggen: mail Castlefest (info at castlefest.nl). Dan kun je wel weggeven, maar niet innemen en zo verminder je de overschotten. Ik kreeg de antwoord van Castlefest via ene Mark.
Groeten, Annelies

Weggeefwinkels in het buitenland
Hebben jullie geinformeerd over het starten van weggeefwinkels in het buitenland? Het hoeft niet heel ver hier vandaan te zijn. Ik ben Francaise en ik weet dat er in Frankrijk veel arme mensen, ook daklozen die misschien gebruik zouden kunnen maken van de weggeefspullen. Ik weet niet hoe het zit daarna op juridisch gebied maar het is misschien de moeite waar om te informeren. Omdat bedrijven toch iets aan hun “duurzame reputatie” moeten doen zou het mogelijk kunnen zijn om lege of gedeeltelijk lege vrachtautos die die kant op gaan te charteren. Zou het op een soort “gratis markt” kunnen? Het zou natuurlijk snel opgepikt kunnen worden door de Fransen. En Oost-Europa? Daar hebben zij lokaal vast geen overschot. Misschien interessant iig om een internationaal netwerk op te bouwen en kijken wat er gebeurt.

Voor zover ik weet is er nog geen internationaal netwerk, het lijkt mij inderdaad interessant dat op te bouwen, interesse dit op te starten? Maar nog even voor de duidelijkheid weggeefwinkels zijn dus zeker niet enkel voor arme mensen! Wat samenwerking met Oost-Europa betreft is er wel samenwerking bekend met organisaties die die kant op gaan. Het wrange hiervan is dat op deze wijze roemenie bijvoorbeeld de door henzelf geproduceerde kleding op deze wijze weer terug krijgt. grts, 145.18.74.139 14:27, 18 August 2008 (UTC)

Hot or not lijst
Laat de weggevers beter weten wat wel en niet gewild is bij de krijgers, dan helpen de weggevers de winkel om een beter aanbod te krijgen, in plaats van een groeiend probleem. Het is ook veel leuker geven wanneer je weet dat iemand het goed kan gebruiken toch?

(Toch een euro vragen)
Ik las in de Kleine Aarde over weggeefwinkels. Een goed initiatief. Alleen moet er zogezegd ‘geld bij’om een pand te verwarmen en te onderhouden enz. Waardoor je toch weer afhankelijk bent van anderen. Ik kreeg toen zelf het idee: een euro-winkel. Alles wat je koopt kost een euro. Voorbeeld: je betaalt voor een koelkast en een boekje van de Bouquet-reeks 2 euro. Voordelen: de winkel kan zichzelf [grotendeels] bedruipen en mensen die alleen maar komen voor de ‘heb’ zullen minder snel geneigd zijn dingen mee naar huis te slepen die ze niet echt nodig hebben.

(Bestemming voor overschotten)
Als de weggeefwinkels van hun overschotten afwillen kunnen ze mischien het volgende doen!

 • kleding en schoenen naar kleding kontainer of leger des heils
 • kleding en andere spullen naar ruilwinkels
 • kleding aan toneelgroepen geven
 •  boeken naar de bieb
 •  een weggeefwinkel erbij in zeeland
 • meedoen aan achtie schoenedoos
 • alles weggooien wat kapot is
 • tijdschriften bij oudpapier
 • al het glas in glasbak

Samenwerken met gemeentes
Het verbaast mij dat weggeefwinkels zonder steun van de overheid werken. Wat zou mooier zijn dan afvalbrengstation en weggeefwinkel combineren? Je zou dan zo’n ontzettend groot overschot krijgen dat zelfs handelaren prima de boel kunnen afstruinen (welk principe is belangrijker? dat spullen worden hergebruikt, of dat het zonder geld moet?). Bovendien kun je de dingen die niet binnen een paar weken worden opgehaald, zonder hoge vervoerskosten weer weggooien. Je zit immers naast de gemeentelijke afvalverwerkers.

Foto’s online
Het is veel werk, maar als iemand met ‘n beetje verstand van programmeren er een systeempje voor maakt, valt dat ook wel mee: zet van elk product een foto op een website. Gaat het product weg, dan gaat de foto ook weg. Elk product ‘n barcode (of minstens een serienummer) heeft sowieso allerhande voordelen.

Balie
Ik heb geen klacht of opmerking maar een suggestie. Als het verdelen van spullen moeilijkheden oplevert, zou je iemand in eerste instantie kunnen vragen wat hij/zij nodig heeft om vervolgens te kijken of een dergelijk artikel aanwezig is. Hierdoor zorg je ervoor dat de klanten alleen naar de winkel komen voor iets specifieks en niet alles wat ze kunnen gebruiken meenemen. Daarmee voorkom je ongewenste hebberigheid zowel voor de klanten zelf als de weggeefwinkel. Voorbeeld: iemand komt voor een steelpan. Maar hij ziet een radio die mooier is dan die hij thuis heeft staan. Hij besluit de radio te nemen. Indien hij zijn oude radio niet naar de winkel brengt, streeft de winkel zijn eigen doelstelling voorbij.Iemand anders die een radio nodig heeft vist achter het net, ook jammer. Je hoeft niet meer te loten.