Vragen over weggeefwinkels

Vragen en antwoorden zijn hieronder meer dan welkom! Uw webmaster.

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een plaatsing op de adreslijst van www.weggeefwinkels.nl?

Er zijn er maar 2 te weten, iedereen is er welkom om te geven en te nemen & het hebben van meer dan 1 doel.  Dus geen: als je een armenpasje laat zien dan krijg je een trui o.i.d.
Op de hoofdpagina is een uitgebreidere omschrijving te vinden van wat een weggeefwinkel is en wat haar doelen kunnen zijn.   Heb je iets aan te vullen laat dan vooral van je horen!

Ecologische Niche Ruilwinkel en Ruslandstichting feb 2013

Hallo, Omdat ik hoop in Woerden een ruilwinkel van de grond te krijgen ben ik geïnteresseerd in de presentatie over weggeefwinkels. Ik heb een voorkeur voor de powerpoint versie. Met vriendelijke groet, Een ruilwinkelaar

Beste ruilwinkelaar,

Bedankt voor de belangstelling. Ruilwinkels vind ik ook erg sympathieke initiatieven.
Leuk als je nog eens wat laat horen. En ik hoop dat je wat hebt aan de powerpoint en de uitgebreide informatie op www.weggeefwinkels.nl
Vele vriendelijke groene groeten,  Maranke Spoor
 Webmaster van weggeefwinkels.nl
Hallo Maranke,Ja, prima presentatie!
Afgelopen woensdag heb ik met de woningbouw en een stichting die geld ophaalt voor Rusland voor een pand gestaan dat we om niet zouden kunnen gebruiken. Van de winkeliersvereniging en een gemeentepotje voor particuliere initiatieven hoopten we geld voor gas en elektra te krijgen. Omdat wij samen met hen in één pand zouden moeten en we allebei zouden draaien op tweedehands spullen, zouden we elkaars concurrenten worden. Het gaat dus helaas niet door. En dan denk ik dat er verder in Woerden zoveel kringloopinitiatieven zijn dat we ook niet verder gaan zoeken naar een ruimte.
Dus: helaas.en jullie succes!Groeten, Een ruilwinkelaar

Beste ruilwinkelaar,

Jammer want het klinkt wel als een goed plan! In Amersfoort waar ik tien jaar geleden een weggeef gestart ben, kwam na korte tijd vlakbij ook een kledingbank in een pand dat de woningbouw tijdelijk over had, daar werkte we mee samen in de zin dat zij onze toen helemaal bizar grote overschotten ( zie:  http://weggeefwinkels.nl/overschotten-teisteren-weggeefwinkels/ ) van vooral kleding kregen.  Verder ook diverse kringloopinitiatieven aldaar ook nooit last van gehad, had de indruk dat er in elke wijk wel ruimte was voor tenminste 1 zon initiatief.
Verder is er in Den Helder pas een weggeefgeopend die geen kleding aanneemt maar wel boeken/huisraad, en ook als buurthuisachtige fungeert doordat er een huiskamerachtige is ingericht, nu hebben meerdere weggeefwinkels buurthuisachtige functies maar in Den Helder ligt daar wat meer de nadruk op.  Ik snap ook dat ze geen kleding doen, kleding zorgt voor veel werk en is vaak de belangrijkste reden voor rommeligheid in een weggeef, en zoals je wellicht weet trekt troep troep aan en creeer je op deze manier een hoop werk voor de vrijwilligers….
Maar ik kan me voorstellen dat dit onderstaande geen fijne combinatie is, jammer.
Van de andere kant zou je dus ook nog kunnen kijken of je niet toch elk je eigen niche in kunt nemen, zodat je elkaar toch versterkt… (Zo werkt het ook in natuurlijk ecosystemen, 2 soorten die exact dezelfde voeding/slaapruimte e.d. gebruiken kan inderdaad niet, maar als de niche ook maar een beetje verschilt, is er vaak veel mogelijk.)  Bijvoorbeeld jullie boeken (en wellicht nog wat duidelijk omschreven andere dingen) om te ruilen plus buurthuis, plus inname overige goederen voor de ruslandstichting…  Focus op 1 of enkele soorten goederen kan het veel realister maken om een initatief tot een succes te maken.
Vele vriendelijke groene groeten,
Maranke Spoor
Webmaster www.weggeefwinkels.nl en docent permacultuur.
 –
www.permacultuur.euPermacultuur School Nederland

Weggeefwinkels op Nudge
De weggeefwinkels zijn opgenomen in de “Broedplaats” van Nudge. Nudge http://www.nudge.nl/ is een internet-platform dat initiatieven ondersteunt voor een duurzame samenleving. In de “broedplaats” kun je intypen: weggeefwinkel en dan kom je bij de suggestie: “Ga vaker naar een weggeefwinkel bij jou in de buurt, of begin er een!” Als je dat een goed idee vindt, kun je op deze suggestie stemmen!

Dick Bos 12:25, 1 February 2011 (UTC)

Update m.b.t. op te starten Weggeefwinkel Hoorn
Na berichten/oproepen te hebben geplaatst op allesgratisafhalen.nl en gratisoptehalen.nl (waar helaas nog geen reacties op zijn gekomen), heb ik een bericht geplaatst op buurtlink.nl

Ik heb daarin een heldere uitleg gegeven over de gedachte achter weggeefwinkels, uiteraard met dank aan de informatie op deze website. Op dit bericht op buurtlink.nl heb ik de afgelopen dagen al een aantal reacties mogen ontvangen: – 1 van iemand die werkzaam is bij de vrijwilligers centrale – 1 van iemand die momenteel leiding geeft aan een groep mensen bij een kringloopwinkel en van plan is minder te gaan werken – 1 van iemand die werkzaam is bij een reclamebureau en bereid is mij te helpen om meer ruchtbaarheid te geven aan mijn plannen voor het opstarten van Weggeefwinkel Hoorn.

Ook heb ik enkele reacties ontvangen van mensen die aangaven het een goed idee te vinden.

Zodra ik minimaal 1 a 2 personen heb die echt bij de oprichting betrokken willen zijn heb gevonden, wil ik het gesprek aangaan met de gemeente Hoorn en mocht dat niet leiden tot het gewenste resultaat, dan gaan we de lokale media inschakelen.

Is er iemand via deze site die de tijd en de wil heeft om betrokken te zijn bij Weggeefwinkel Hoorn of die op enige andere wijze kan helpen door bijvoorbeeld een bakfiets te doneren (mag een opknapper zijn), stuur dan een reactie naar deze site of mail mij op ln.evilnull@nroohlekniwfeeggew

Alvast bedankt voor het lezen van dit bericht en ik zie de reacties graag tegemoet.

De weggeefwinkel Hoorn i.o. heeft inmiddels een eigen pagina
Groetjes, Isabelle   Paginanaam gewist vanwege niet meer in gebruik webmaster 2013

Weggeefwinkels Amsterdam
Gistermiddag (zaterdag 19 september 2009) hebben mijn dochter en ik een helaas verspilde middag door Amsterdam gedwaald in de hoop een aantal weggeefwinkels te vinden. Wanneer je via Google weggeefwinkels Amsterdam intypt, krijg je een overzicht van 5 adressen, te weten:

- De Buurtboerderij, Spaarndammerdijk 319, 1014 AA Amsterdam, 020-3376820, dagelijks geopend van 08:30-23:00. Deze buurtboerderij wordt gerund door werkelijk leuke, betrokken mensen. Ook kreeg ik van Caspar enkele nuttige tips m.b.t. mijn voornemen om een weggeefwinkel te starten in Hoorn.

- Joe’s Garage, Pretoriusstraat 43 of 28?, 1092 EZ Amsterdam, open:iedere zaterdag van 14:00-18:00. Deze weggeefwinkel hebben we nog niet bezocht, maar zullen we volgende week gaan doen.

- Singel 267, open: di+do van 17:00-19:00 en za van 12:00-17:00. Tot onze grote spijt bevind zich op dit adres geen weggeefwinkel meer.

- Altijd Alle Dingen Gratis (AADG, Ceintuurbaan 406, open za 13:00-18:00. Ook deze weggeefwinkel bestaat niet meer.

- Leidsestraat 43, open 13:00-19:00. En ook deze weggeefwinkel blijkt tot onze spijt niet langer te bestaan.

Nu komen deze laatste drie adressen ook niet (meer) voor op de adressenlijst op deze site, maar in het geval dat iemand zich zoals ik onterecht verlaat op de info via Google, wilde ik dit toch even delen.

Vriendelijke groeten, Isabelle

Hoorn en omgeving
VRAAG/OPROEP
Ik wil graag een weggeefwinkel beginnen in Hoorn. Ik ben op zoek naar mensen die zich samen met mij op deze manier voor anderen willen inzetten. Ook ben ik voor de weggeefwinkel op zoek naar een geschikt pand en evt. spullen om mee te kunnen beginnen. Zodra er een geschikt pand is zijn alle overschotten van harte welkom. Het liefst wel brengen, want ik heb geen rijbewijs.

Is er iemand die samen met mij een weggeefwinkel wil starten voor iedereen in Hoorn en omgeving of weet er iemand een geschikt pand?
Je kunt me bereiken via ln.evilnull@niareugellebasi of ln.evilnull@nroohlekniwfeeggew of 06-49268534

Ik hoor het graag.
Vriendelijke groeten, Isabelle

Zwolle
Ik zie hier op het lijstje nergens Zwolle tussen staan, terwijl ik ergens anders las dat het op de Rijnlaan 217a moest zitten, klopt dit? Het zou zonde zijn als ik daar helemaal naartoe rij terwijl er niks blijkt te zitten.

Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groet,
Mandy Tulp

Gouda
Vraag  Gaarne wil ik een weggeef winkel beginnen in gouda.Er is echter genoeg ruimte maar niet te gebruiken als weggeefwinkel!Blijft gewoon jaren leegstaan.ongelooflijk.Meer dan 10 jaar kan.Help! Met vriendelijke groenten Jurgen http://surrival.hyves.nl

Antwoord  Je oproep staat nu ook op de adreslijst met een randje erom zodat het goed opvalt. Dus mensen uit Gouda, als iemand van jullie nog pand weet voor de weggeef daar dan is het meer dan welkom grts, pinq 09:20, 26 March 2008 (UTC)

Den Haag
Vraag  Waar kan ik in Den Haag spullen inleveren voor de weggeefwinkel? Welke regels hanteren ze hier voor?

Antwoord  Voor zover ik weet is er in Den Haag geen “echte” weggeefwinkel. Als ik iets hoor over een weggeef in Den Haag dan zal ik het meteen op de adreslijst zetten, als iemand anders dat nog niet heeft gedaan…. grts pinq 22:39, 5 Oct 2007 (CEST)

Haarlem
Vraag   Ik woon bij het centrum van HAARLEM en ik zie helemaal geen weggeefwinkels!

Antwoord  Daar is wel een actieve groep die zich met dat soort dingen bezig houdt, door tegenslagen is er momenteel even geen pand voor de weggeef van Haarlem maar ehh die komt d’r vast wel weer ‘ns. Voor meer info raad ik je aan contact op te nemen met Haarlemse actievelingen. axiegroephaarlem(at)hotmail.com dereageerbuis(at)gmail.com Grts pinq 23:45, 24 May 2006 (CEST) Inmiddels is er weer een weggeef in haarlem! Smedestraat 47 Geopend Do 18-21u en za 13-17u grts, pinq 13:00, 2 Jan 2007 (CET)

Het laatste bericht uit Haarlem stelt dat er een weggeef is, die zit in de brinkmann passage (aan de grote markt) grts, pinq 18:58, 18 Nov 2007 (CET) Als er iemand uit haarlem dit bericht leest dan mag die zijn gegevens toevoegen op de adrespagina Adreslijst Weggeefwinkels in Nederland

Winkeldieven
Vraag  In de weggeefwinkel waar ik als vrijwilliger aktief ben hebben we last van winkeldieven. Ja u hoort het goed, in onze winkel mag iedereen elke openingsdag weer 5 dingen gratis meenemen en toch wordt er nog gestolen. Zijn er andere weggeefwinkels die ervaring hebben met oplossingen voor dit probleem?

Antwoord  In de weggeefwinkel van Den Bosch wordt winkeldiefstal tegen gegaan door de bezoekers te verplichten te winkelen met een mandje, iets in je eigen tas stoppen is niet toegestaan, zoals in veel andere winkels het geval is. Dit lijkt best goed te werken, in elk geval hebben de vrijwilligers zo beter zicht op wat er meegenomen wordt waardoor het voor hen makkelijker is bezoekers aan te spreken op wangedrag.

Ook de weggeefwinkel van Amersfoort had hier last van, mensen kwamen binnen zonder jas en tas, zochten in de drukte tijdens het eerste openingsuur een jas en tas uit in de winkel, stopten die tas vol en kozen vervolgens nog een paar dingen uit en liepen daarmee dan naar een vrijwilliger om te vragen of ze die paar dingen mochten hebben. Hier is dit tegengegaan door geen tassen meer weg te geven. Bovendien is de drukte tijdens het eerste openingsuur nu verminderd omdat er na een incident waarbij de vrijwilliger die het hek opendeed onder de voet werd gelopen *!@#$%^&& nu maar maximaal 15 mensen tegelijkertijd worden binnengelaten. Nu komen de mensen veel meer verspreid over de dag binnen. grts, pinq 13:10, 2 Jan 2007 (CET)

heus?
Vraag  Mag je zomaar als je iets leuks ziet het gratis meenemen?

Antwoord   Ja het is echt waar, anders zou het geen weggeefwinkel zijn grts, pinq 11:43, 6 Jun 2006 (CEST)

Hallo
h /m ik vind het de weggeefwinkel heel heel leuk edee maar, ik zelf heb wat raar dingen zien geduuren in de winkel van amsterdam noord ik ben al een paar keer daar gewest en zag ik het volgend en mee gemaakt. 1- ik was een keer geweest en zet daar een paar vrouwen van alles wat dat is wel leuk kan je wel zeggen. maar nee hor ze zijn +- 6 of 8 of zelfs soms 10 behalf de eene jan heti. ik zou je wel laat zien hoe dat in het peraktik gaat ten eerste er is geen mannen daar geaccpteerd bij het activiteit . over de weggevwikel gaat als volgend de leeder zieten daar de heel dag om de spullen te neemen en meteen deur dichtmaken en wordt naar binnen gebracht en onder elkaar gezoecht en verdeeld als om belangrijk spullen gaat en de rest woerdt voor de pupliek gezet. alles wat binnen komt wordt als eerst bekijken en verdeeld . einde van de dag gaat eeder leden naar huis met twee groete tassen mee naar huis . en als je naar binnen komt dan heb je allen de rest van een paar manden gelede. en de nog raar is dat ALS ALS per ongeluk iets wat gevonden dan wordt meteen je puten kwijt , niet omdat het eerlijk is neeeeee maar omdat je moet niet meer komen . dan hebben ze ook zelf de gelegendheid om de rest van de maand te doen wat zij willen zonder klanten . en als je toevallig iets in je handen heb het woerdt meteen achter je gerent en van je handen af gebekte onder naam dat diet habben wij nodig voor de activiteiten of ok iets anders zijn of dat habben wij nog niet gesorteerd. het is vaak gebert , dan verdwijnt dat spul naar achter en zie het net meer en voor de rest is de winkel vol met glazen . en als je iets vind bij voorbeeld leuke schoenen dan vind je alleen een van de paar en je mag de heel winkel door zoeken maar daar zou je niet te venden, omdat die is verdwijnen tussen de sorteer kamer en de shoe kamer. [aan de kant gezet voor een van hun de leden } ik vind dat de weggeefwinkel in amsterdam noord is allen voor een bepaald mensen en allen die meestel daar aanwijzeg voor de open tijden ze maken eerst hun tassen vol dan gaan ze open voor de pupliek. en dat allemaal behalf de commentaar dat je zo een gevoel dat je aan het bedelen ben. behalf dat eene man is die het JAN die is echt een respectivelijk man. ALS DIEZE MAN IS NIET dan hoor je van alles wat van de vrouwen daar vooral de nederlands vrouw die daar vervangt jan dan heb je mee temaken met een paar indo die komen altijd op een raar idee. een tijd geleden ze zijn ook met een idee gekomen det ze de tasjes gaan verkopen aan de klanten voor €10 sent en ja hor metaan de eene gaat een spaat pot halen en ze gaan aan tafel zieten en reken hoelveel zou ze halen en hoe woerdt dat vedeeld het was echt een schandaaaaaaaaaaaaaalig is diet en de tassen die woerd gebracht van de klanten somg klanten halen een vole tas met tasjes hoderden zelfs . eerlijk ook te zeggen sinds dat ik dat zo diengen hoord .ik heb daar mee gestopt met mee doen het is gewoon een schandalig om zo iemand te behandeld ze zeggen het wel weggeefwinkl maar ze behadelen als een bedalen en bedanakt dat u dat heb gelezen

Zeist
Vraag  Zeist D.I.Y. Weggeefwinkel Zeist op het TNoHterrein bij de VOKO, Woudenbergseweg 54/55 Zeist, Grensweg heeft ook een weggeefwinkel.
Weet iemand de openingstijden van bovenstaande weggeefwinkel? Groet Yolanda

Antwoord: