Brief van bezoeker weggeef Afo

Beste gemeente Amersfoort/redactie van het AD,

Al vele jaren bezoek ik de Weggeefwinkel aan de Keerkring in Amersfoort. Meestal breng ik daar spullen (een computermonitor, naaimachine, radio, speelgoed, noem maar op), soms neem ik een lp of een boek mee. Tot mijn verbijstering hoorde ik dat de gemeente Amersfoort dit geweldige initiatief de nek wil omdraaien. Er zijn naar mijn stellige overtuiging echter vele redenen om dat niet te doen.

De Weggeefwinkel is in het leven geroepen om onze wegwerpmaatschappij te bestrijden. Bruikbare spullen, waar een ander nog wat aan heeft, horen niet in de afvalcontainer. Omdat die spullen gratis meegenomen kunnen worden, vinden ze nog gretiger aftrek dan in een kringloopwinkel. Het milieu wordt gespaard en de gemeentereiniging hoeft minder op te halen. Daar komt bij dat de Weggeefwinkel een belangrijke sociale functie heeft. Het is voor velen een trefpunt, waar ze even een praatje kunnen maken. Dat geldt met name voor mensen die buiten de maatschappij dreigen te vallen. Voor de groeiende groep mensen die op de grens van de armoede leven, is de Weggeefwinkel bovendien een onmisbare plek geworden om in sommige levensbehoeften te voorzien.  En dan wordt alles ook nog eens gerund door vrijwilligers.

Alle argumenten die ik zojuist heb genoemd, zouden de gemeente moeten aanspreken. Want of het nu gaat om armoedebestrijding, een beter milieu of bevordering van de sociale cohesie, dit zijn allemaal zaken waar de gemeente zich voor inzet. In theorie, althans. De praktijk lijkt er anders uit te zien want dankzij de gemeente hangt er op dit moment een grote, donkere wolk boven de Weggeefwinkel.

Ik hoop van harte dat u terugkomt op uw onbegrijpelijke voornemen.

Met vriendelijke groet,

Kees van Wee
Van Beeklaan 12
3829 AS Hooglanderveen