ArmenWinkelcentra Goed idee?

Waarde Lezer!

Ik hoor berichten over combinaties van voedselbanken, kledingbanken enz enz… in een soort van winkelcentrum. Als je een erkende arme bent dan mag je erin, je maakt er kans op een aalmoes. Verder zul je er wellicht andere (door de status quo) erkende armen kunnen ontmoeten.

Dit doet mij denken aan dingen als de bedeling en de voormalige Ierse katholieke Vincentius-vereniging, die ten tijde van een eerdere crisisperiode huisraad e.d. verdeelde onder materieel armeren. De almoesverstrekkers waren bepaald niet altijd erg respectvol, herinner me een moeder die vroeg om een tweedehandskinderbed met een nieuw matras omdat haar vorige kind gestorven was op een vies tweedehands matras…   ze kreeg niet simpelweg te horen dat de middelen ontbraken voor een nieuw, nee, “Als bedelaar heb je het niet voor het uitzoeken!” was de verwensing die ze over zich heen kreeg.

En dat de problematiek rond “de bedeling ook in Nederland speelde, en weer speelt! kunt u hier lezen:

http://www.socialevraagstukken.nl/site/2013/12/04/groei-kerkelijke-armenhulp-is-een-doorn-in-het-vlees/ Een prachtige beschrijving van de wijze wijze waarop een aantaal kerken in Nederland omgingen met het gebrek aan en nu omgaan met uitkleding van sociale zekerheid.  Toegevoegd 5 December 2013

 

Dit soort voorbeelden uit de geschiedenis zijn een reden geweest om weggeefwinkels in het leven te roepen, een plaats waar iedereen welkom is om te geven en te nemen, en zeer diverse mensen elkaar kunnen ontmoeten. En het onderscheid tussen materieel armer en materieel rijker er niet toe doet.

Of om met Vader Abraham te spreken een plek waar je geld of wie je bent er niet toe doet!

Vele vriendelijke groene groeten,

Maranke Spoor

P.S.1 Meer weten over weggeefwinkels en de filosofie erachter, wees dan welkom om eens flink rond te klikken op deze webzijde.

P.S. 2 Lees ook de reacties onder dit bericht of schrijf er zelf een… even naar beneden scrolllen en je kunt lezen en/of reageren.