Alternatieven voor Subsidie

Hoi weggeefwinkelaars!

Weggeefwinkels werken uiteraard doorgaans zo geldloos mogelijk! Als er een lamp stuk gaat wordt bijvoorbeeld aan bezoekers gevraagd of ze er toevallig nog zo-een hebben liggen. Heel veel kan op een dergelijke manier worden opgelost. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er nooit een rekening komt die betaald moet worden. Toch werken Weggeefwinkels doorgaans zonder geldelijke subsidies. Dat heeft een aantal grote voordelen. Waarvan ik er hier slechts enkele zal noemen… daaronder aandacht voor alternatieven voor subsidies,  aanvullingen welkom in de reacties!

 • Veel gesubsidieerde projecten worden afhankelijk van subsidie. Als dan de subsidie stopgezet wordt stort behoorlijk vaak het hele project in. Niet erg duurzaam.
 • Er hangen vaak voorwaarden aan die ervoor zorgen dat het project niet langer onafhankelijk is (wiens brood men eet diens woord men spreekt).
 • Hoewel het uiteraard zeer zinnig kan zijn gemaakte afspraken op papier te zetten gaan subsidievoorwaarden regelmatig veel verder dan dat. De papierwinkel die er bij komt kijken zorgt dat er aandacht weglekt naar administratie, aandacht die vele weggeefwinkeliers liever in mensen steken. Desondanks kan het handig zijn toch wat geld binnen te krijgen, voor het betalen van de stroomrekening e.d.

Dan is het heel belangrijk dat hier openheid over bestaat.

Voorbeelden van manieren om toch een beetje geld binnen te krijgen zonder dat je onafhankelijkheid op het spel komt te staan:

Hier kan je op allerlei manieren aan komen, hieronder enkele voorbeelden:

 • Crowdfunding. Dit vraagt de nodige aandacht maar kan zeker voor (gecombineerde) initiatieven die wat groter zijn erg goed werken. Een heleboel kleine donaties van zeer verschillende mensen is super.  Zie bijv.: http://www.permaculture.co.uk/articles/how-i-crowdfunded-my-permaculture-project
 • Een donatiepotje neerzetten. Kan veel discussie over zijn maar ook goed werken. Kan bijvoorbeeld werken als versimpelde versie van crowdfunding.
 • Een benefiet-concert/feest of iets anders organiseren.
 • Zoeken van liefst verschillende sponsors die een bijdrage willen leveren zonder veel gedoe, kan bijvoorbeeld bijdragen aan hun MVO-strategie.
 • Door er gewoon geld voor te vragen als mensen je uitnodigen voor een lezing o.i.d. Mijn ervaring van de afgelopen 10 jaar is dat er nog al eens verwacht wordt dat weggeefwinkeliers tijd over hebben, en dat die ook gratis is. Ben meermalen door ongetwijfeld goedbedoelende instanties gevraagd lezingen te geven over weggeefwinkels.
  Daarvoor ontbrak vaak simpelweg de tijd, maar als die er eens wel is (bij jou of een collega), dan kan dat een mooie manier zijn om een vergoeding te vragen voor die lezing en daar dan bijvoorbeeld de stroomrekening van een weggeef van te betalen. De ene keer dat ik dat gedaan heb ging dat heel goed.
 • Openheid is zeer belangrijk en dat er niet meer geworven wordt dan noodzakelijk. Dat leidt namelijk bijna altijd tot gezeik. En het laatste wat je wilt is natuurlijk gezeik over geld in een weggeefwinkel!

Veel weggeefplezier!

Maranke (pinq)

Meer over mij kun je hier lezen:

http://weggeefwinkels.nl/contact/wie-is-weggeefwinkels-punt-nl/